Kinderopvang
Als jij en je partner allebei werken, kan kinderopvang de oplossing zijn. Je kind wordt opgevangen in een kinderdagverblijf, of bijvoorbeeld bij een gastouder. Als je opvang wilt voor je kinderen, is dat zo geregeld.
Kinderopvang regelen
Je kunt kiezen uit verschillende vormen van kinderopvang en je kunt je kind al tijdens de zwangerschap aanmelden bij een kinderopvangorganisatie.
De kwaliteit van de kinderopvang wordt bewaakt door de gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD), de gemeente en de overheid.
Een checklist
- Welke vorm van kinderopvang kies je?
- Is er plaats bij die organisatie? Meld je vroegtijdig aan!
- Sluit een contract af met het kinderopvangcentrum of het gastouderbureau.
- Ga na hoe de betaling daar wordt geregeld.
- Kijk of je recht hebt op kinderopvangtoeslag en vraag dit aan bij de overheid.
Kosten
De hoogte van de kosten is afhankelijk van diverse factoren, zoals het aantal kinderen dat gebruikmaakt van kinderopvang; de vorm van de kinderopvang; het aantal uren kinderopvang per kind; en het door de Belastingdienst vastgestelde verzamelinkomen van de ouders. Op de website van de Belastingdienst kun je bij toeslagen informatie vinden over kinderopvangtoeslag en of je voor de toeslag in aanmerking komt. Klik hier voor meer informatie over Belastingdienst Kinderopvang Toeslag
Geen plaats kinderopvang
Als het kinderopvangverblijf van jouw keuze vol is, moet je een andere organisatie zoeken. Veel kinderopvangorganisaties bepalen zelf hoe ze met een wachtlijst omgaan. Meld je dus vroeg aan bij de organisatie, zodat je kindje verzekerd is van een plek.
Sociaal-medische indicatie (smi)
In sommige gevallen krijgt een kind via een sociaal-medische indicatie (smi) kinderopvang voorgeschreven, vanwege de gezinssituatie of op medische gronden. Bij jouw gemeente kun je nagaan of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang met een smi-indicatie.
Diverse vormen
Opvang op een kinderdagverblijf is voor kinderen van zes weken tot de leeftijd van vier jaar. Dit kan voor hele of halve dagen.
Gastouderopvang is een vorm van opvang waarbij je kind wordt opgevangen bij een gastgezin thuis. Deze opvang is geschikt voor kinderen tot twaalf jaar. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met gastouders bij jou in de buurt, of via internet. Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de kosten van de overheid (en mogelijk van je werkgever) is het verstandig om je aan te melden bij Gastouderservice Nederland. Je kan zo aardig wat geld besparen.
Flexibele dagopvang is een vorm van opvang waarbij een vast aantal dagdelen per week flexibel kan worden ingevuld.
Als laatste is er de 24-uurs opvang, voor kinderen van ouders die in onregelmatige diensten werken. Hier is dag-, avond- en nachtopvang mogelijk en zelfs in het weekend. Het prijskaartje voor deze opvang ligt hoger dan wanneer je jouw kind bijvoorbeeld bij een gastouder onderbrengt.