Je baby's eerste maanden
Ontwikkeling van je baby vindt plaats op psychologisch en motorisch vlak, dat wil zeggen de fijne- en grove motoriek, groei, sociale vaardigheden en spraak en taal. Iedere ontwikkeling van je baby is een mijlpaal en wij zetten ze voor je op een rij.
Groei
Op het consultatiebureau houden ze nauwlettend de ontwikkeling van je kindje in de gaten. Bij iedere controle wordt je baby gewogen. Daarnaast wordt zijn lengte en hoofdomtrek opgemeten
Als je baby pas geboren is zal hij tussen de 2500 en 4500 gram wegen en tussen de 47 en 54 cm lang zijn. De lengtetoename in het eerste kwartaal is ongeveer drie cm per maand.
Aan het eind van maand vier weegt je baby ongeveer twee keer zijn geboortegewicht en is de gemiddelde lengte van jongens ongeveer 63.8 cm en meisjes 62.1 cm.
Contact
Direct na de geboorte is er al contact. Het eerste uur is de baby heel wakker en alert. Zijn oogjes zijn wijd opengesperd. Dit uur leren jullie elkaar echt kennen. Het is een belangrijke gebeurtenis voor de hechting tussen moeder en kind.
Lichaamstaal
Je baby gebruikt spieren in zijn gezichtje (gekke bekken trekken, mondje tuiten, fronsen), zijn armpjes, beentjes, ademhaling en stem om zich uit te drukken, eigenlijk al vanaf het allereerste moment na de geboorte. Boosheid en verdriet herken je vaak direct. Andere vormen van lichaamstaal zijn misschien nog minder bekend:
Aankijken - je baby wil spelen.
Wegkijken - vermoeidheid.
Gapen - vermoeidheid.
Het handje bij het oor en in de ogen wrijven - vermoeidheid.
Heel druk doen - vermoeidheid.
Handje in mond en kleine smakgeluidjes - honger.
Draaien met het hoofd (op zoek naar de borst) - honger.
Lachen
Al heel vroeg lacht je baby. Dit is nog niet bewust, dit zijn nog groeistuipjes. Pas rond de acht weken gaat je kindje écht naar jullie en andere mensen lachen. Hij wordt zich steeds bewuster van zijn omgeving en de mensen om hem heen. Je kunt proberen het lachen te stimuleren door zelf naar je baby te lachen.
Vanaf ongeveer drie maanden kun je hem hardop horen lachen. Spelletjes spelen vindt je baby ook leuk: kiekeboe en rare gezichten trekken zullen een glimlach opleveren van je baby. De aanstekelijke schaterlach hoor je vanaf ongeveer vier maanden.
Draaien
Een baby leert draaien, of in andere term omrollen, op twee manieren: van buik naar rug en van rug naar buik. Er wordt veel van zijn coördinatie gevraagd en bijna al zijn spieren worden gebruikt. Wanneer hij zich kan omdraaien varieert per baby. Iedere baby leert draaien in zijn eigen tempo.
Van buik naar rug: tien procent van de baby's rolt om bij drie maanden oud. Een enkeling vanaf vier weken oud. Vijftig procent van de baby's doet dit bij zes maanden en na acht maanden kan negentig procent zo omrollen.
Van rug naar buik: vijftig procent van de baby's kan dit als ze vijf en een halve maand oud zijn. Met negen maanden draait negentig procent van buik naar rug.
Zien
In de baarmoeder kan je baby het onderscheid zien tussen licht en donker. Hij wordt geboren met een slecht zicht dat zich langzaam verder zal ontwikkelen. De eerste weken na de geboorte ziet hij heel erg wazig, hij kan niet verder kijken dan dertig centimeter. Kleuren en details kan hij nog niet onderscheiden, dat ontwikkelt zich langzaam. Hij herkent jou voornamelijk door geur en stem, niet door het zien. In maand twee krijgt je baby langzaam controle over zijn oogspieren. Hij kan wat verder zien en beter scherpstellen, het volgen van voorwerpen gaat 'm nu ook makkelijker af. Vanaf drie maanden kan hij verder kijken, wel tot 1,5 meter. En hij kan nu 3D zien. Hij wordt zich bewuster van zijn omgeving. Vanaf vier maanden grijpt hij dingen vast die hij ziet.
Zes wekengrens
De eerste dagen is het flink wennen, voor jou: jij hebt de zorg hebt over een baby die volledig afhankelijk van jou is. Je baby: hij moet wennen aan het echte leven buiten jouw buik. Je baby wil om de twee tot drie uur gevoed worden; jij krijgt nog weinig rust.
Hoofdbalans
Hoofdbalans heeft te maken met de grove motoriek, het optillen, stabiliseren en draaien van het hoofdje. Er wordt geadviseerd je kindje vanaf de geboorte iedere dag eenmaal op zijn buikje te leggen. Altijd onder toezicht en zolang hij het leuk vindt. Zo leert je kindje zijn hoofdje op te tillen en onder andere de nekspieren worden hierdoor gesterkt. Dat is nodig want het hoofdje is in verhouding tot de rest van het lichaam erg zwaar.
Daarom moet de eerste tijd bij het optillen het hoofdje ondersteund worden. Na ongeveer een maand kan hij z'n hoofdje wat oprichten. Na drie maanden kan je baby waarschijnlijk wel een minuut het hoofdje optillen vanuit buikligging.
Spelen
Oog-handcoördinatie wordt steeds belangrijker in maand drie en vier.
De motoriek wordt steeds beter in maand drie. Dit is het moment dat je baby een verband begint te zien tussen zijn bewegingen en bijvoorbeeld het geluid van een rammelaar.
Grijpen
Je baby reageert op aanraking (grijpreflex) en zal dingen vastpakken die je in zijn handjes geeft. Hij kan er nog niet zo veel mee, hij kan dingen nog niet goed vasthouden. Als hij een maand oud is kan hij een vuist maken en zijn hand weer openen.
Met vier maanden kan hij knijpen. Hij ontdekt wat het allemaal wel niet met zijn handjes kan. Hij pakt voorwerpen vast en wil het in zijn mond stoppen. Pas daarom goed op wat er bij hem in de buurt ligt.
Keelgeluidjes
In maand drie zal je baby steeds meer geluid gaan maken. Het lachen en kirren krijgt vaste vormen en hij zal dit steeds vaker gaan doen.
Gehoor
Gehoor ontwikkelt zich al in je baarmoeder, dan kan je baby al horen. Vanaf de vierentwintigste week hoort je baby onafgebroken. De geluiden in jouw lichaam, het geborrel van je darmen, stromend bloed in je bloedvaten en het kloppen van jouw hart. Na 28 weken is de baby ook gefocust op geluiden buiten de baarmoeder. Hoe verder de zwangerschap, hoe meer geluidsvariaties hij waarneemt. Tussen de 36 en 37 weken, luistert hij steeds meer naar geluid en herkent de geluiden die hij eerder heeft gehoord.
Direct na de geboorte hoort je kindje dus al goed. In de eerste maand ontwikkelt zijn gehoor nog beter en komt er een stuk herkenning bij.
In de kraamtijd (de eerste tien dagen) wordt er een gehoortest gedaan. Een goed gehoor is van belang voor je kind om goed te leren praten.
Doorslapen
Je baby zal na vier maanden steeds beter slapen en misschien wel de hele nacht doorslapen.
Tranen huilen
Weet je dat de eerste weken na de geboorte je baby huilt zonder tranen? Dat komt omdat de traanbuisjes nog niet volledig ontwikkeld zijn. Vanaf ongeveer zes weken komen de tranen bij het verdriet.