Bestellen

Maak je huis babyproof

14 tips voor een veilig thuis
Is jouw huis babyproof?

Het lijkt veilig in huis, maar voor kinderen liggen er vaak nog heel wat gevaren op de loer. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er zijn misschien nog dingen waaraan je niet had gedacht maar die je kindje wel een veilig thuis geven. Hieronder zijn enkele maatregelen neergezet die je kunt treffen

1. Alert
• Begrijp de gevaren.
• Zoek de gevaren: ga zelf op handen en knieën door je huis om te kijken waar eventuele gevaren op de loer liggen.
• Verwijder de gevaren.

2. 220 aan de muur
Kinderen zijn nieuwsgierig. Hoe klein ze ook zijn, ze proberen van alles uit. Stopcontactbeschermers voorkomen dat hij straks, als hij op de grond ligt of rondkruipt, met z'n vingertjes in voor hem bereikbare contactdozen kan zitten.

3. Binnen handbereik
Een van de meest voorkomende ongelukken met baby's in huis is dat ze van de commode vallen. Je moet bijvoorbeeld luiers pakken in een kast in de andere hoek van de kamer. Leg de verzorgingsproducten en kleding binnen handbereik. Wel zo dat de baby er zelf niet bij kan.

4. Uitglijdertjes
Zorg dat je geen gladde vloeren in huis hebt. Leg geen gladde kleedjes of matjes in de kamers waar jij met je baby op je arm loopt. Je bent ook niet de enige die van de trap glijdt: jaarlijks vallen veel mensen van de trap. Een antislip laag of -strip kan de oplossing zijn.

5. Hekwerk
Zorg dat je kleine niet op de trap kan kruipen. Een traphekje onder- en bovenaan de trap plaatsen is een oplossing. Zorg dat het hekje stevig is. Het mag niet open of stuk gaan als er een kind tegenaan valt of leunt.

6. Frisse lucht
Zorg dat alle ruimtes in huis waar je baby komt rookvrij zijn. Goed ventileren is heel belangrijk. Heb je grote ramen of ramen tot aan de grond, plaats dan een raamhek of een hek van geweven gaas voor het raam om door het raamvallen te voorkomen. Of plaats een raambeveiliger, een raam kan dan maximaal tien centimeter open, waardoor je kleine niet door het raam kan vallen.

7. Slaap kindje slaap
Om je kindje in alle rust en veilig te laten slapen, kun je op de volgende dingen letten:
- Zorg dat het slaapkamertje een temperatuur heeft tussen de 16 en 18 graden.
- Als je kindje zover is dat hij in zijn bedje gaat staan, kijk dan of je de bodem van het bedje lager in kunt instellen. Bij veel bedjes is dit mogelijk.
- Leg geen kussens of knuffels in het bed, die kunnen de ademhaling belemmeren.
- Zet het bedje niet bij de radiator of een vensterbank vanwege temperatuurschommelingen.

8. Losse onderdelen
Kleine dingen die hij in zijn mond kan stoppen, leveren verstikkingsgevaar op. En ook de snoertjes van luxaflex of elektra moet je in de gaten houden. Laat geen dingen op tafel of de aanrecht liggen die op zijn hoofd kunnen vallen. Let op dat hij niet een handje honden- of kattenvoer of plantenbakkorrels pakt.

9. Hot hot hot
In de brandwondencentra worden vaak kinderen opgenomen met een leeftijd onder de 4 jaar. Let daarom extra op. Wat voor een volwassene bij verbranding een pijnlijke plek oplevert, is bij een baby veel ernstiger. De huid van kinderen is nog erg dun en daardoor extra kwetsbaar. Een ongeval met hete thee of koffie is zo gebeurd. Zet de koffie of thee midden op tafel in plaats van op de rand. Zet kaarsen buiten bereik, of kies voor elektrische kaarsen in plaats van echte kaarsen. Plaats een rekje of ombouw rond de kachel.

10. De kantjes ervan af...
Meubels moeten glad en splintervrij zijn, zonder gevaarlijke punten, hoeken, uitsteeksels en versiersels. Vallen tegen een scherpe punt of hoek kan een vervelend letsel opleveren. Je kunt meubelhoek afdekkers of strips voor scherpe randen gebruiken.

11. Speelgoed
Kijk of er een CE-keurmerk op de verpakking van speelgoed staat dat je krijgt of zelf koopt. Bekijk evengoed altijd zelf het speelgoed nauwkeurig. Let op dat het speelgoed geen harde geluiden maakt, dat het niet te klein is en controleer of er onderdelen aan het speelgoed zitten die gemakkelijk losgetrokken kunnen worden.

12. In de keuken
In de keuken schuilen diverse gevaren voor jonge kinderen. Giftige stoffen, je denkt er niet altijd bij na, maar je hebt er meer van in huis dan je verwacht. Vaak staan deze ook nog voor het grijpen. Denk maar aan het kastje onder de wasbak. Bleekmiddel, afwasmiddel, allesreiniger, lampenolie. Zet ze in een kast op ooghoogte, zorg dat het kastje op slot kan of plaats kastklemmen.
Ook kun je je warmtebronnen beter uit de buurt van je kind houden. Als de oven aanstaat kan de ruit erg heet worden, met een ruitbeschermer kun je de ovenruit bedekken en met fornuisrekjes voorkom je dat je kind een pan van het fornuis kan trekken. Sommige exemplaren voorkomen dat vet of andere hete vloeistoffen op je kind spatten.

13. Tussen de deur
Iedereen zit wel eens met zijn vinger tussen de deur, een pijnlijke ervaring. Verschillende hulpmiddelen zijn verkrijgbaar om de kans van vingers tussen de deur te verkleinen. Deurbuffers bijvoorbeeld voorkomen dat een deur te snel dichtslaat. Je zet deze eenvoudig bovenaan de deurpost met schroeven. Er zijn ook deurspleetbeveiligers, die voorkomen dat kindervingertjes aan de scharnierkant tussen de deur bekneld komen te zitten. Dit is een strop die de kier tussen de deurpost en deur aan de scharnierkant helemaal afdekt als de deur openstaat. Voor andere deuren, die maar tijdelijk open staan, kun je een deurklem of een -blok gebruiken. Een deurklem wordt onderaan de deur geplaatst en het deurblokje aan de boven- of zijkant van de deur. Je kunt deze ook doe-het-zelven. Bijvoorbeeld: zaag een wigvormig blokje om de deur mee vast te zetten.

Beschermpakketten met verschillende inhoud zijn te koop bij babyspeciaalzaken, doe-het-zelfzaken en bouwmarkten. Maar altijd moet je alert blijven. Een kindje is soms sneller, slimmer of handiger dan je denkt.

Meer lezen?

actueel op babybladen.nl
 • 14-6-2019 - CBF Erkenning voor Fonds Gezond Geboren

  Fonds Gezond geboren heeft de Erkenning ontvangen van het Centraal bureau Fondsenwerving (CBF). Hiermee is verzekerd dat elke bijdrage betrouwbaar wordt besteed en ten goede komt aan onderzoek in de verloskunde en neonatologie. Hierdoor kan elke donatie direct bijdragen aan de ambitie om babysterfte in Nederland terug te dringen.

  Lees verder ...
 • 13-6-2019 - Verlatingsangst baby en eenkennigheid

  Was jouw baby tot voor kort een echte allemansvriend en kon je hem rustig bij iedereen achterlaten, maar biggelen de tranen nu al over zijn wangen als jij even naar het toilet gaat? Grote kans dat je baby is beland in de fase van verlatingsangst en eenkennigheid. 

  Lees verder ...
 • 17-4-2019 - Carry Your Love Babywearing Event

  Op zondag 19 mei vindt de eerste editie van dit Nederlandse draagevenement plaats. Iedereen die zijn kind(eren) draagt of wil dragen, voelt zich hier thuis. Verschillende draagmerken, van zowel doeken als dragers, zijn aanwezig om je hun producten te laten zien en voelen. 

  Lees verder ...
 • 15-4-2019 - Week van de teek: 5 tips om tekenbeten te voorkomen

  Als je kind veel in het groene gras is of vaak buitenspeelt, is het risico groot dat je kind een tekenbeet krijgt. Op zich is dat niet erg, maar een teek kan de ziekte van Lyme overbrengen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.209.227.199
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: