Bestellen

Verzorging van je baby

Pure liefde
Onvoorwaardelijke liefde is een, maar een goede verzorging is echt het volgende dat je kindje nodig heeft. Van eten tot badje en vertroetelen, je kleine is daarin geheel afhankelijk van jou.

De eerste verzorging
De lichaamstemperatuur schommelt, je baby kan deze vlak na de geboorte zelf lastig stabiel houden. Een temperatuur tussen de 36,5 en 37,5˚C is normaal. Is de temperatuur te laag, dan kun je hem een mutsje of kruikje geven of eventueel vaker aan de borst leggen. Na de kraamtijd hoeft het meten van de temperatuur niet meer continu als daar geen aanleiding toe is. Je kunt heel goed in het nekje voelen of de baby het te warm heeft. Voel dan met twee vingers.

Ritme, rust & regelmaat
Is je baby een paar weken oud, dan slaapt hij per vierentwintig uur tussen de twaalf en vijftien uur. Rust en regelmaat zijn heel belangrijk. Houd hier rekening mee bij het ontvangen van (kraam)visite.

Kijk eens aan…
De traanbuis voert traanvocht met vuiligheid af uit het oog via de neus naar de keelholte. Door vuil kan de traanbuis verstoppen en hierdoor kan deze geïrriteerd en ontstoken raken. Dep een watje in afgekoeld gekookt water of kamillethee en veeg het oogje schoon van buiten naar zijn neusje toe. Pak bij iedere veeg een schoon watje.

‘Burb’
Houd je baby na het drinken met zijn buikje rechtop tegen je aan en laat zijn hoofdje op je schouder rusten. Klop met je vlakke hand zachtjes op zijn ruggetje. Hij zal een boertje laten omdat bij het drinken wat lucht mee naar binnen gezogen kan zijn.

Optillen en vasthouden
Bij het verzorgen kun je je baby niet zomaar aan zijn armpjes omhoog trekken. Pak je kleine onder zijn billetjes en ondersteun zijn bovenrug en hoofdje. Neem de tijd om hem op te tillen en houd je volledige aandacht bij je kind. Zorg, als je hem vasthoudt met zijn gezichtje naar jou toe, dat zijn ademhaling niet belemmerd wordt.

Aan- en uitkleden
Sokjes eerst, dan de broek, en het shirtje als laatst. Dit is de juiste volgorde bij het uitkleden. Aankleden gaat precies andersom, de sokjes als laatst aantrekken.

Badderen
Je baby hoeft niet perse iedere dag in bad. Het babyhuidje is namelijk erg teer en kwetsbaar. Maar als het dan wel zover is… Veel baby’s vinden het gespetter in bad vaak een feest.
Leg voor je hem in bad doet dingen klaar: het badje of de TummyTub op de juiste hoogte, een thermometer, twee hydrofiele luiers, een aankleedkussen, kleertjes, een badthermometer, luier en verzorgingsartikelen.
Zorg dat het niet tocht en de kamer 22˚C is. Vul het badje vervolgens met maximaal 20 cm water, de TummyTub tot de aangegeven streep. Begin met het koude water en voeg daaraan warm water toe. Het water moet ongeveer 36 tot 38˚C zijn, meet dit met de badthermometer
Tip: neem geen mobieltje mee, dat kan voor afleiding zorgen en je baby heeft de volle aandacht nodig!

Wassen
Wanneer je je baby wast, begin dan bij het gezichtje. Maak eerst de oogjes schoon van buiten naar binnen tot het neusje. Dan het bovenlichaam, de voetjes, de benen, de geslachtsdelen, de lies en als laatst de billetjes. 
Gebruik na zes weken pas zeep of olie en leg het washandje na gebruik niet terug in het badje.

Afdrogen
Pak met je losse hand de baby uit bad onder de billetjes en bij het dijbeentje. Wikkel hem in een hydrofiele luier en dep met een andere hydrofiele luier het hoofdje droog.
Let op dat je de huidplooien van zijn halsje, oksels, liezen, knieën, kin en geslachtsdelen goed droogt. Vochtige plekken kunnen huidirritatie veroorzaken. Werk altijd van boven naar beneden. Maak het navelstompje goed droog als die er nog niet afgevallen is.

Naveltje
Is het naveltje rood, dik en geurend, dan is deze ontstoken. Maak dan het naveltje bij iedere luierwisseling schoon met een schoon gaasje met alcohol. Bij een schone navel hoeft dit niet. Doe de luier om tot onder de navel, zodat zoveel mogelijk lucht bij het naveltje kan komen.

E.H.B.L.V.*
Leg voor je je baby uit bed haalt de volgende spulletjes klaar: een schone luier, billendoekjes of watjes, een kommetje lauw water en billenzalf. Doe de luier af en vouw deze dubbel (kijk uit bij jongetjes, die plassen je zo onder!). Was de billetjes eventueel met een watje met lauwwarm water of billendoekjes en smeer de billetjes daarna in met een laagje billenzalf. 

*Eerste Hulp Bij Luiers Vervangen
Tere babybilletjes
Je baby heeft een gevoelig huidje. Door urine en ontlasting kan er huiduitslag ontstaan. Verschoon daarom vaker en tijdig de luier. Laat hem af en toe even lekker in zijn blote billen liggen en laat ze aan de lucht drogen. Maak de billen schoon met gekookt afgekoeld lauwwarm water met kamillethee en smeer ze in met een speciale billenzalf. Bij langdurige uitslag kun je advies vragen bij je huisarts of het consultatiebureau.

Nageltjes
De nageltjes van baby’s groeien erg snel. Knip ze met een speciaal babyschaartje met ronde stompe punten. 

Wat zeg je?
Tijd om de oortjes van je baby schoon te maken, maar alleen de oorschelp aan de buiten- en binnenkant! Niet de gehoorgang. Zit daar oorsmeer, dan is dit de natuurlijke bescherming tegen infecties. Maak het oor met een watje met gekookt lauwwarm water schoon of met speciale babywattenstaafjes.

Kroes & krul
Het wassen van de haartjes hoeft eigenlijk niet, maar als je het wilt, doe dit dan maximaal twee keer per week. Gebruik dan een speciale babyshampoo. Die hebben een neutrale zuurgraad en dat voorkomt huidirritatie. Om diezelfde reden moet je een speciale babyborstel gebruiken. Die hebben super zachte borstelhaartjes.

Snottebellenfestijn
Baby’s hebben het vaak: een snottebel onder hun kleine neusje. Baby’s zijn vaak verkouden. Met een zakdoek kun je zachtjes de witte of groene jongens wegvegen. Snuiten kunnen ze nog niet. Soms zit het wat vaster en dan zijn er speciale neusspray’s of snotzuigers om het neusje weer snotvrij te krijgen, vraag hiervoor advies bij je huisarts of de apotheek.

Tot je een ons weegt
Baby’s hebben, wanneer ze normaal drinken en regelmatig plassen, vaak een gemiddeld geboortegewicht van 3500 gram. De eerste dagen na de geboorte vallen baby’s soms af (tot 10% van het geboortegewicht), na veertien dagen is hij vaak weer terug op zijn geboortewicht.
Twee keer wegen per week is voldoende, want in de kraamtijd weegt de kraamverzorgende je kindje op de derde of vierde en de laatste dag.
Mocht een kindje te licht of juist te zwaar zijn, dan worden ze vaker gewogen, dit gebeurt meestal in overleg met de verloskundige of de kinderarts van het consultatiebureau.
Je kunt op bepaalde momenten je kindje wegen bij het consultatiebureau, je kunt een weegschaal huren of er een kopen. Vraag advies aan je verloskundige of het consultatiebureau.

actueel op babybladen.nl
  • 2-10-2024 - Actrice Relinde de Graaff schrijft boek over onvervulde secundaire kinderwens

    Actrice Relinde de Graaff heeft een boek geschreven dat een persoonlijk en vaak onderbelicht thema behandelt: de onvervulde secundaire kinderwens. Haar boek, getiteld 'Het is goed zo', komt 26 oktober uit en biedt een diepgaande kijk op haar eigen ervaringen.

    (Foto: Timon de Graaff)

    Lees verder ...
  • 3-9-2024 - Interview: momfluencer Sarah Liebregts

    Sarah Liebregts ken je wellicht van haar deelname aan Holland’s Next Top Model in 2016. Ze is trotse moeder van Sev (2) en 34 weken zwanger van haar tweede zoon. Wij spraken met haar over haar leven als moeder en momfluencer.  

    Lees verder ...
  • 7-8-2024 - Minder kinkhoestantistoffen bij vaccinatie vóór 24 weken

    Baby’s hebben minder antistoffen tegen kinkhoest als de moeder de kinkhoestvaccinatie vóór de 24ste week van de zwangerschap haalt. Dat blijkt uit een meerjarig onderzoek van het RIVM. Er zijn geen signalen dat de bescherming tegen kinkhoest onvoldoende is bij een vroege prik rond 22 weken.

    Lees verder ...
  • 9-7-2024 - MediMama-app: check of jouw zelfzorgmiddel veilig is

    Gebruik jij zelfzorgmiddelen? Met de gratis MediMama-app check je nu snel of deze veilig zijn tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. In de app staan bijna 200 verschillende middelen, zoals paracetamol, maagzuurremmers of xylometazoline neusspray.

    Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.236.112.101
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: