Bestellen

Borstvoeding en kolven

Moedermelk is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen en beschermt tegen ziekten. Hoe zorg je dat je borstvoeding slaagt? En welke hulpmiddelen kun je wel of liever niet gebruiken?

Het gezichtje van de baby zit vol met zenuwen. Wanneer je de tepel tussen zijn neus en lip brengt, zal hij zijn mondje opendoen om naar de tepel te happen, zo geef je je baby kans om het zelf te doen. Een ontspannen houding is daarbij heel belangrijk. Hoe je op de juiste wijze aanlegt, kun je aan de hand van afbeeldingen zien op babybladen.nl/
succestipsvoorborstvoeding.

Contact
Als je baby net geboren is, is het eerste contact met zijn moeder en rust heel belangrijk. Wanneer jij en je kind het goed doen na de geboorte, laat dan de baby het eerste uur ongestoord bij je op de borst liggen. Huid op huid contact versterkt de band tussen moeder en kind. Je baby vindt zelf zijn weg naar je borst.

Colostrum
Colostrum is de eerste melk dat je borsten produceren. Dit is de eerste 'melk' dat je kindje na zijn geboorte drinkt. Het is gelig en transparant en er zitten veel afweerstoffen in. Het is voedzamer dan de 'gewone melk', die je borsten drie tot vijf dagen na de bevalling gaat produceren.

Dichtbij
Leg de baby dicht bij je in de buurt, ook overdag (rooming in). Zo herken je zijn lichaamstaal en voorzie je in zijn behoefte.

Doorzetten
Borstvoeding geven is niet altijd maar eenvoudig. Jij en de baby moeten het leren en dat kost tijd. Het is heel normaal dat je in het begin even wat meer moeite moet doen. Het moet wel leuk blijven.
Als het niet lukt kun je verder komen met tips van de kraamverzorgende, de verloskundige of een lactatiekundige.

Voeden op verzoek
Om de borstvoeding goed opgang te helpen kun je het best je baby veel aan de borst leggen. Dit wordt ook wel voeden op verzoek genoemd. Dat betekent dat je acht tot twaalf keer aanlegt in 24 uur.

Tepelhoedje
Hoedjes en spenen worden op een andere manier in de mond genomen als de borst. Dit kan verwarrend zijn voor de baby. Het kan ook zijn dat hij hierdoor een verkeerde techniek van drinken aanleert. Gebruik een tepelhoedje in overleg met de kraamverzorgende, verloskundige of lactatiekundige.

Twijfels?
Twijfel je over borstvoeding geven? Bezoek een informatiebijeenkomst via verloskundigenpraktijken, de GGD en via lactatiekundepraktijken.

Borstvoeding samengevat

 • Je hebt het altijd bij de hand
 • Het is kant en klaar
 • Door de samenstelling heeft je kind minder kans op infecties, ziektes en allergieën.
 • Het bevordert de hechting tussen moeder en kind
 • Het is gratis
 • Het helpt moeder na de bevalling: door het geven van borstvoeding versnelt het samentrekken van de baarmoeder en ben je sneller op gewicht


Kolven
Wanneer je na de geboorte om wat voor reden dan ook gescheiden wordt van je baby, dan is het van belang dat er binnen zes uur gestart wordt met kolven om zo de melkproductie op gang te brengen en in stand te houden tot de baby zelf aan de borst kan drinken.
Als je langere tijd niet bij je baby kunt zijn, kun je gaan kolven. Bijvoorbeeld wanneer je weer aan het werk gaat en toch borstvoeding wilt blijven geven is kolven een heel goede oplossing. Het is ook wettelijk geregeld dat je tijdens je werk mag kolven. Je werkgever moet daar de juiste omstandigheden voor realiseren. Meer hierover kun je lezen op: www.borstvoeding.com/borstbaan/werkenNL.html

De kraamverzorgende geeft je voorlichting over de aanschaf, het gebruik en onderhoud van een borstkolf of hoe je kunt afkolven met je eigen hand.

Kolven met de hand
Voor afkolven met de hand is geen speciaal gereedschap nodig, behalve een kommetje om de melk op te vangen. Afkolven met de hand kun je doen om de toeschietreflex te stimuleren of om de laatste druppels uit je borsten te masseren na een voeding.

Handkolf
Dit is een borstpomp waarmee een zuiging wordt opgewekt dat een vacuüm veroorzaakt.
Dit kan een trekker- of plantenspuitkolf zijn (een soort plantenspuit) of een pistonmodel waardoor het vacuüm kan worden onderbroken met een ventiel.
Een handkolf kun je het best gebruiken wanneer de borstvoeding goed opgang gekomen is. Gebruik de handkolf wanneer er teveel spanning op je borsten staat, je last hebt van stuwing, tepelkloven of platte, ingetrokken tepels.
Nadeel is dat de zuigkracht altijd hetzelfde is en niet kan worden ingesteld.

Elektrische kolf
Elektrische borstkolven zijn geschikt als je regelmatig kolft. Bijna alle merken hebben een elektrische kolf in hun assortiment. Je hebt ze in een enkelzijdige en dubbelzijdige variant. De meeste elektrische kolven kunnen ook met een batterij aangedreven worden.
Je kunt meer kolven in minder tijd en je krijgt er geen spierpijn van. Kolf je dagelijks of meerdere keren per dag, dan is dubbelzijdig je oplossing. Je kolft hiermee sneller doordat je beide borsten tegelijkertijd kunt afkolven. Daarnaast komt je toeschietreflex gemakkelijker.

Computergestuurde kolf
Met deze kolf kun je jouw persoonlijke zuigritme en de vacuümsterkte vooraf instellen. Je hoeft dan tijdens het kolven niet aan knopjes te draaien.

Begeleiding
De lactatiekundige is iemand die deskundig is op het gebied van voeding met moedermelk in de eerste levensperiode; In eerste instantie is er begeleiding bij het geven van borstvoeding vanuit de kraamzorg. Blijven er problemen, dan kan een lactatiekundige worden ingeschakeld. En ook kan zij helpen bij het verantwoord afbouwen om borstontstekingen en pijn te voorkomen.
IBCLC is de titel van de lactatiekundige dat aanduidt dat zij een specialist is op het gebied van borstvoeding en zodanig is geschoold.

actueel op babybladen.nl
 • 29-4-2024 - KreaDoe 2024 een succes!

  Van vrijdag 19 april t/m zondag 21 april was het zover: het KreaDoe Lentefestival 2024. De KreaDoe bruist van de creativiteit en gezelligheid. Je kunt er shoppen, creatieve workshops volgen en je ontdekt de nieuwste trends in de wereld van creatieve lifestyle en hobby's. 

  Lees verder ...
 • 3-4-2024 - Verstikt in het moederschap, de taboedoorbrekende documentaire Spijtmoeders

  Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Spijtmoeders is een film over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn.

  Lees verder ...
 • 27-2-2024 - Negenmaandenbeurs 2024: geslaagd!

  We hebben vier mooie dagen achter de rug op de Negenmaandenbeurs 2024. Enorm trots op ons team die deze beurs tot een succes hebben gemaakt!

  Lees verder ...
 • 5-1-2024 - Populairste kindernamen van 2023 zijn Julia en Noah

  Op 4 januari heeft de Sociale Verzekeringsbank de populairste kindernamen van 2023 gepresenteerd. Afgelopen waren Noah en Julia het populairst!

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.210.83.132
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: