Bestellen

Stoere stappertjes!

Haken voor je babyuitzet
Deze trendy gympen zijn al bekend sinds 1908, vanwege hun eenvoud en sportieve uitstraling. Uniek, stoer en je kunt ze naar eigen smaak opfleuren door een frisse kleur te kiezen. Haak nu je eigen blitse sneakers! 

Gebruikte steken en afkortingen:
l. = losse
hv. = halve vaste
v. = vaste
hst = half stokje
st. = steek
stokje 

Hoe maak je het?

Neem haaknaald nummer 3 en wit garen en vorm een opzetlus (foto 1) en haak een ketting van 12 l. en keer om (foto 2)

1e toer: sla 1 l. over en haak 6 hv., 5 v., 3 v. in de opzetlus (foto 3 en 4) en trek de opzetlus strak (foto 5). Haak nu verder door aan de andere kant met: 5 v., 6 hv. en sluit de toer met een hv. in de beginsteek van de toer = totaal 26 steken (foto 6). Keer niet om, maar haak rond vanaf nu.

2e toer: 2 l., 1 v. in de hv. waar mee gesloten is, 2 v. in de volgende st., 10 v., 2 v. in elk van de 3 volgende st., 10 v., 2 v. in de volgende st., sluit met een hv. in de beginsteek van de toer = 32 steken (foto 7).

3e toer: 2 l., 1 v., 2 v. in elk van de volgende 2 st., 8 v., 2 hst., 2 hst. in elk van de volgende 2 st., 2 v., 2 hst. in elk van de volgende 2 st., 2 hst., 8 v., 2 v. in elk van de volgende 2 st., sluit met een hv. in de beginsteek = 40 steken (foto 8).

4e toer: 2 l., 2 v., 2 v. in elk van de volgende 3 st., 12 v., 2 v. in elk van de volgende 3 st., 2 v., 2 v. in elk van de volgende 3 st., 12 v., 2 v. in elk van de volgende 3 st., sluit met een hv. in de beginsteek = 52 steken (foto 9).

Breek het garen niet af; we gaan nu de zijkant van de zool maken (blijf rondhaken). Neem haaknaald nummer 2.25 en werk als volgt verder:

5e toer: 2 l., haak 52 v. maar neem de steken niet op aan de voorkant (foto 10) maar aan de achterkant van de zool (foto 11) en sluit met een hv. in de beginsteek (foto 12).

6e toer: 2 l., haak 52 v. (steek op de normale manier in) = 52 steken (foto 12).

7e toer: 2 l., haak 52 v. en steek hierbij in de achterste lus van de steken in zodat er een horizontale lijn ontstaat (foto 13) = 52 steken. Breek de draad af en stop hem in.

 halfstokje1

halfstokje2

halfstokje3

halfstokje4

Zwarte bies: begin aan de achterkant en steek de haaknaald van de buiten- naar binnenkant (net boven de horizontale lijn en in de ruimte tussen twee steken in) en trek een lus van het zwarte garen naar buiten (foto 15). Steek nu weer de naald naar binnen (in de volgende ruimte), trek een volgende lus naar buiten en daarna door de lus op de haak = halve vaste (foto 16). Ga zo door en werk helemaal rond. Knip de draad af, steek deze terug naar binnen en stop hem in (foto 17).

Teen: met haaknaald nummer 2.25. Hou vast met de neus van de schoen naar je toe, bepaal het midden van de schoen en markeer dat met een speld. Tel aan weerszijden 7 steken af en markeer na 7 steken met een speld (foto 18). Begin aan de rechterkant van het midden en neem de steken aan de achterkant op en haak 3 l. en 1 stokje samen tot een cluster, haak 2 x 2 stokjes samen, haak 3 stokjes samen, haak 3 x 2 stokjes samen, 2 l. en keer om (foto 19 en 20).

Haak 6 stokjes samen af (foto 21) knip het garen af en haal het door de laatste lus en stop het garen aan de achterkant in (foto 22)

 

cluster1       

 

Voorflap: met haaknaald nummer 2.25 en gekleurd garen: hou vast met de neus van de schoen naar je toe.
toer 1: neem op en haak 9 vasten (gelijkmatig verdeeld) aan de rechte bovenkant van de neus (van rechts naar links), eindig met 1 l. en keer om = 9 steken (foto 23).
toer 2: wissen naar haaknaald nummer 3 en haak 2 v. in de eerste v., 8 v., 1 l. en keer om = 10 steken.
toer 3: 2 v. in de eerste v., 9 v., 1.l. en keer om = 11 steken.
toer 4: 10 v., 1 l. en keer om = 11 steken.
toer 5: 10 v. 1 l. en keer om = 11 steken.
toer 6: 2 v. in de eerste v., 10 v., 1 l. en keer om = 12 steken.
toer 7: 2 v. in de eerste v., 11 v., 1 l. en keer om = 13 steken.
toer 8: 12 v., keer om = 13 steken.
toer 9: sla 1 steek over, 2 v., 2 hst., 3 stokjes, 2 hst., 2 v., 1 hv. = 13 steken (foto 24 en 25).
Knip het draad af en stop in.
Zijkant van de schoen: met haaknaald nummer 3 en gekleurd garen.

toer 1: pak de schoen vast met de zool naar beneden en de neus naar je toe. Markeer aan weerszijden de laatste 2 steken waar de neus is opgenomen van de zool (foto 26). Begin aan de linkerkant van de flap en neem die laatste steek op (foto 27) en haak 2 l., ga verder richting hiel en neem op (aan de achterkant) en haak vasten tot aan de andere kant van de neus = 41 steken (foto 28). Haak 1 l. en keer om. 

toer 2: haak 2 v. samen, haak verder met vasten tot middenachter en haak weer 2 v. samen, haak verder met vasten en haak de laatste 2 v. samen = 38 steken, 1 l. en keer om. 

toer 3: herhaal toer 2 = 35 steken, 1 l. en keer om.

toer 4: herhaal toer 2 = 32 steken, 1 l. en keer om.
toer 5 t/m toer 9: haak de eerste 2 v. samen, haak verder met v. en haak ook de laatste 2 v. samen, 1 l. en keer om. Toer 9 heeft 22 steken (foto 29).
Knip het garen af en stop in.

Veters: markeer met 4 spelden de plaatsen waar de veters doorgeregen moeten worden (foto 30).
Haak met naald 2.25 en wit garen een ketting van 70 lossen en trek de lus van de ketting van binnen naar buiten door het onderste gaatje in de schoen (foto 31).
Haak een ketting van 7 lossen (foto 32).
Haal de lus van de ketting van binnen naar buiten door het onderste gaatje aan de andere kant van de schoen (foto 33).
Haak een ketting van 70 lossen, knip de draad af en trek de draad door de lus (foto 34).
Rijg de schoen verder in en rijg bovenaan de veters ook door de flap heen (foto 35).
Rond embleem met ster: maak met wit garen een opzetlus en haak (met haaknaald nummer 3): 2 l., 9 hst. in de opzetlus (foto 36). Trek de lus dicht en sluit de toer met een hv. in de 2e beginlosse (foto 37).
Volgende toer: maak 10 hv. en knip de draad af en stop deze in (foto 38).
Plaats het embleem op de zijkant van de schoen en door met zwart garen de ster op het embleem te borduren bevestig je gelijk het embleem aan de schoen vast (foto 39). Werk de draden aan de binnenkant af.

Download hier het stappenplan

Over Marga van Engelen
Marga van Engelen is een creatieveling in hart en nieren. Ze schrijft artikelen voor bekende hobbytijdschriften, als Hobby Handig en de sieradenspecial Trend Creatief. Ze heeft verschillende boekjes op haar naam staan. Wil je meer weten over de activiteiten van Marga, kijk dan op www.crafthouse.nl.

actueel op babybladen.nl
 • 12-8-2019 - 6 tips om jullie kind meertalig op te voeden

  Spreekt je partner Spaans, Engels of Frans? En spreek jij Nederlands? Hier 6 tips om je kind meertalig op te voeden.

  Lees verder ...
 • 8-8-2019 - Wat te doen bij een wespensteek bij je kind?

  Zoals elke zomer is het ook dit jaar weer raak: wespen die ons lastigvallen als we buiten zijn. Het kan dan gebeuren dat je kind wordt gestoken door een wesp. Wat moet je doen als je kind wordt gestoken door een wesp? Is zo'n wespensteek gevaarlijk? En hoe weet je of je kind allergisch is voor wespensteken?

  Lees verder ...
 • 1-8-2019 - Babyspeelgoed schoonmaken: handige tips

  Wil jouw baby ook alles aanraken en stopt hij speelgoed in zijn mond? Hij is erg nieuwsgierig en volop aan het ontdekken! Het is daarom belangrijk dat je het speelgoed regelmatig schoonmaakt, want die knuffels, blokken, poppen en auto's kunnen een broeinest voor bacteriën worden.

  Lees verder ...
 • 24-7-2019 - Hitteplan actief voor heel Nederland

  Het is de komende dagen uitzonderlijk warm. De temperatuur loopt de komende dagen op naar tropische waarden. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen. Daarom activeert het RIVM vanaf dinsdag 23 juli 2019 het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland. Dit meldt het RIVM.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.232.53.231
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: