Bestellen

Zo begint jouw bevalling

Van nesteldrang tot weeën
Een gezonde zwangerschap duurt ongeveer veertig weken en voor een spontane bevalling wordt meestal tussen de 37 en 42 weken gerekend. Maar iedere bevalling is weer anders en begint verschillend. Wees in ieder geval niet angstig. Heb vertrouwen in jezelf en je intuïtie. Je lichaam weet wanneer hij wat moet doen en laat je niet zomaar in de steek.
Een bevalling is een mooi fysiologisch proces. Je lichaam moet wel nog wennen aan dit proces. Daarom geeft het allemaal verschillende voortekenen voor de bevalling. Geef het de tijd, zodat je ze rustig kan doorlopen. 

Onrust
De eerste tekenen van de zwangerschap zijn voor iedereen weer anders, maar bijna alle zwangere vrouwen worden wat onrustig. Nu gaat het echt beginnen! Rode wangen, hartkloppingen en evenwichtsstoornissen wisselen elkaar af met een angstig of euforisch gevoel. Het is natuurlijk hartstikke spannend. Maar het kan nu nog een paar weken duren voor je echt gaat bevallen. 

Nesteldrang
Je barst van de energie. Je wilt de ramen lappen en bedden verschonen. Alles moet schoon. Dit heet ook wel nesteldrang. Onbewust wil je ervoor zorgen dat je baby straks in een mooi en schoon 'nestje' terecht komt. 

Rennen naar wc
Je lichaam maakt zich klaar voor de bevalling. Je darmen worden geactiveerd om je darmen schoon te maken. Het hormoon prostaglandine zorgt ervoor dat je losse en slappe dunne ontlasting hebt. De peristaltiek waarmee je darmen zich legen stimuleert het opgang komen van weeën. 

Voorweeën
Dit worden ook wel oefenweeën, harde buiken of Braxton-Hicks contracties genoemd. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Je baarmoeder wordt langzaam maar zeker opgerekt. Zo kan een deel van de baarmoeder gebruikt worden als extra ruimte voor de groeiende baby. Bij zo'n Braxton-Hicks contractie voelt je buik een tijdje - soms een paar minuten - hard aan. Je kunt ze om de tien tot twintig minuten hebben en duren ongeveer dertig seconden. Na drie uur zakken ze weer vanzelf weg. Deze weeën kun je goed opvangen. 

Hongergevoel
Je eet meer en alles is lekker. Je gaat hamsteren om energie en kracht op te bouwen. 

Lagere buik
Je buik gaat lager hangen en wordt mooi rond. Doordat je kindje is ingedaald in het bekken drukt hij minder op je middenrif, daardoor kan jij beter ademhalen en hebt meer lucht. Ook heb je minder last van maagzuur en ben je minder misselijk. 

Kindje wordt rustiger
De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af. 

Druk op je blaas
Nu het hoofdje van je baby is ingedaald, drukt het hoofdje op je blaas. Je moet daardoor vaak plassen. 

Slijmprop
De baarmoedermond is afgesloten door een slijmprop. Een klein, taai en glazig propje, soms met wat sporen van bloed. Dit laat tegen het einde van de zwangerschap los en komt naar buiten. Soms tijdens de weeën en soms al twee weken voor de bevalling. Het zit er aan te komen, maar het moment dat je echt moet bevallen is nog niet zeker. 

Breken van vliezen
Het breken van vliezen is vaak een van de eerste tekenen van het begin van de bevalling. Als de vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn, spreekt men van langdurig gebroken vliezen. De bevalling kan alsnog uit zichzelf op gang komen. Wel wordt geadviseerd om dan in het ziekenhuis te bevallen vanwege infectiegevaar. Als de vliezen langer dan drie dagen gebroken zijn bij een voldragen zwangerschap is er weinig kans dat de weeën nog spontaan op gang komen. De gynaecoloog in het ziekenhuis adviseert meestal een inleiding tussen 24 uur en drie dagen na het breken van de vliezen. Het kindje wordt dan 'gehaald' in het ziekenhuis. 

Weeën
Een wee heeft een aanloop, een hoogtepunt en een uitloop. Aan het begin van de wee kun je de pijn goed verdragen. Op het hoogtepunt is de druk op de baarmoedermond groot en ook de pijn het hevigst. Na ongeveer een minuut neemt de sterkte van de wee weer af. Als de weeën regelmatig komen, om de vijf minuten, zal geleidelijk de baarmoedermond opengaan. Hoe verder de baarmoedermond opengaat, volgen ook de weeën korter op elkaar: nu gaat je bevalling echt beginnen! 

Geplaatst op 05.04.2013 

{fcomment}

actueel op babybladen.nl
 • 9-7-2024 - MediMama-app: check of jouw zelfzorgmiddel veilig is

  Gebruik jij zelfzorgmiddelen? Met de gratis MediMama-app check je nu snel of deze veilig zijn tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. In de app staan bijna 200 verschillende middelen, zoals paracetamol, maagzuurremmers of xylometazoline neusspray.

  Lees verder ...
 • 3-6-2024 - Angst, hoop en onvoorwaardelijke liefde in nieuw seizoen van EO-programma Handen aan de couveuse

  Piepjes, alarmbellen, verpleegkundigen, af en toe een babygeluidje en dan weer stilte. Kenmerken van de plek waar het leven veel te vroeg begint en soms ook veel te vroeg eindigt.

  Lees verder ...
 • 22-5-2024 - Coalitieakkoord: kinderopvang 'bijna' gratis en nieuw financieringsstelsel

  Vorige week zijn de PVV, VVD, NSC en BBB tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen gekomen. Dit zijn de gevolgen voor de kinderopvang.

  Lees verder ...
 • 29-4-2024 - KreaDoe 2024 een succes!

  Van vrijdag 19 april t/m zondag 21 april was het zover: het KreaDoe Lentefestival 2024. De KreaDoe bruist van de creativiteit en gezelligheid. Je kunt er shoppen, creatieve workshops volgen en je ontdekt de nieuwste trends in de wereld van creatieve lifestyle en hobby's. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.194.255
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: