Bestellen

De kraamtijd

Liefde, geluk en een dosis kraamtranen

Wat staat jou allemaal te wachten tijdens de kraamtijd?
De eerste dagen met je baby. Je hebt misschien al een kindje en stemt daar je verwachtingen op af. Maar als het je eerste kindje is, dan kun je er alleen nog maar over fantaseren. 

1001 gevoelens
Blij, moe en nog 1001 andere gevoelens schieten als in een achtbaan door je hoofd. Maar als je daar straks ligt met dat kleine mensje in je armen vergeet je even alles om je heen. Op dat moment is hij het allerbelangrijkste. 

Hechting
Het eerste uur is heel belangrijk en bijzonder. De baby is vaak wakker en alert. Hij ligt bij je, huid-op-huid en dat vergroot het hechtingsproces. Sommige handelingen pakt je baby zelf op. Hij probeert je borst te vinden en door de zuigreflex kan hij al drinken. Verder is hij wel nog op jullie aangewezen. De kraamverzorgende leert jullie alles over voeding, verschonen, in bad doen en aankleden. 

Wennen & Plannen
De eerste tijd lijkt het alsof jouw baby al je tijd opslokt. Je hebt het gevoel dat je jouw hele dag plant tussen de verzorging door. Ligt hij in zijn bedje, dan kun jij even een wasje doen. Maar slapen? Nee hoor... Het lijkt wel of je de regie over je eigen leven kwijt bent. Maar wees gerust, het is een kwestie van wennen. Doe de dingen zoals jij ze prettig vindt en je vind je ritme vanzelf. 

Topsport
Gebroken en slapeloze nachten komen vaak voor. Een baby die slaapt van 23 tot 7 moet je net treffen. Het kost in ieder geval energie. Je lichaam moet nog herstellen van de bevalling en dat ontzwangeren duurt ongeveer negen maanden. Probeer je in ieder geval niet te verzetten wanneer je je even minder happy voelt, volg gewoon je gevoel!

Goed bedoelde adviezen
Je zult merken dat veel mensen naar je toe komen met advies. Jij zit daar soms niet op te wachten, maar bedenk dat mensen het goed bedoelen. Onthoudt alleen de dingen waar jij wat mee denkt te kunnen.
Het is ook belangrijk dat jij en je partner met elkaar in gesprek blijven. Voor jullie allebei is het nieuw, maar jullie blijven naast ouders ook elkaars partner. Geef elkaar af en toe de ruimte. 

Tip, voor de visite:
Wat moet je geven aan iemand die net bevallen is?
Smaken verschillen. Daarom is het handig voor de kraamvrouw en haar partner om een kraam- of geboortelijstje op te stellen. Zo kun je praktische dingen vragen die je echt gaat gebruiken en helemaal naar jouw smaak. 

Praktische zaken die jullie moeten regelen
1. Kindje aangeven: bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar je woont. Let op binnen drie dagen!
2. Informeren van zorgverzekeraar, huisarts en UWV (indien van toepassing)
3. Geboortekaartjes versturen
4. Laat iedereen in de buurt het weten: slingers, ooievaar, stickers, vlaggetjes...
5. Smullen: geboortetaart, beschuit met muisjes of geboortegebak voor de kaarmvisite.
6. Kraamboek: leuk voor later, de kraamvisite kan er wat inschrijven voor de kleine. 

actueel op babybladen.nl
 • 3-6-2024 - Angst, hoop en onvoorwaardelijke liefde in nieuw seizoen van EO-programma Handen aan de couveuse

  Piepjes, alarmbellen, verpleegkundigen, af en toe een babygeluidje en dan weer stilte. Kenmerken van de plek waar het leven veel te vroeg begint en soms ook veel te vroeg eindigt.

  Lees verder ...
 • 22-5-2024 - Coalitieakkoord: kinderopvang 'bijna' gratis en nieuw financieringsstelsel

  Vorige week zijn de PVV, VVD, NSC en BBB tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen gekomen. Dit zijn de gevolgen voor de kinderopvang.

  Lees verder ...
 • 29-4-2024 - KreaDoe 2024 een succes!

  Van vrijdag 19 april t/m zondag 21 april was het zover: het KreaDoe Lentefestival 2024. De KreaDoe bruist van de creativiteit en gezelligheid. Je kunt er shoppen, creatieve workshops volgen en je ontdekt de nieuwste trends in de wereld van creatieve lifestyle en hobby's. 

  Lees verder ...
 • 3-4-2024 - Verstikt in het moederschap, de taboedoorbrekende documentaire Spijtmoeders

  Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Spijtmoeders is een film over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.236.142.143
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: