Vaders tijdens de kraamtijd
Vaders aan de slag!
8 Tips tijdens de kraamtijd
40% van de vaders van 0 tot 4 jarigen ervaart een gebrek aan tijd voor hun kinderen en 23% een gebrek aan kennis over de opvoeding. Dat berichtte het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport halverwege 2010. Toch kunnen vaders in de kraamtijd al de basis leggen voor binding, de opvoeding en zorg van hun kind.
'In badje doen, de luier verschonen, de fles geven'
Plan een dag vrij als de kraamverzorgster er nog is, je krijgt handige weetjes mee!
Tip 1. Een moment met de kraamverzorgster
Als je voor het eerst ouder bent geworden, kun je nog heel wat leren en dat gaat niet vanzelf! Probeer daarom niet pas vrij te nemen als de kraamverzorgster na acht dagen weg is, maar plan een dagje in als ze er overdag nog is. In badje doen, de luier verschonen, de fles geven. Je krijgt handige tips en als je dan weet hoe je het moet doen is het ook leuker om het daarna zelf te doen.
Tip 2. In één dag
Van de meeste werkgevers krijg je vaak maar twee tot vier dagen vrij. Probeer daarom alles, zoals het regelen van de geboortekaartjes en de aangifte op het gemeentehuis in één dag te regelen. Dan ben je niet al die vrije dagen onderweg en kun je de andere dagen, nog genieten van tijd met je kleine.
Tip 3. 'Quality time'
Spreek 's ochtends met elkaar de dag door, zodat je alles samen beleeft. Als je overdag nog werkt, is het leuk als jullie 's avonds samen de baby in het badje kunnen doen. Dan slaapt de baby ook beter. Ook is het fijn om samen de avondmaaltijd te nuttigen. Jullie leven is veranderd, dus blijven praten is belangrijk.
Tip 4. Bezoekersregeling
De bevalling kost voor je partner veel energie, maar voor jou is het ook een heftige periode. Dan is het lekker dat de kraamvisite niet in een keer komt, maar op afspraak. Je kunt kiezen voor kraamvisite, een kraamborrel of kraamfeest. Heb je liever versnipperde aandacht, dan kun je kraamvisite één voor één laten komen. Laat ze eerst even bellen. Heb je liever alle visite in een keer en daarna tijd voor jullie zelf, dan is een kraamborrel of kraamfeest een uitkomst. Kondig dit wel op tijd aan. Zet in je geboortekaartje wanneer het bezoek jullie goed uitkomt en hoe ze zich aan kunnen melden. Plan het in ieder geval zo in dat er iemand is om te helpen de visite te ontvangen.
Tip 5. Rustig aan
Het zal nog vaak voorkomen dat die kleine onruststoker je 's nachts wakker maakt en je midden in de nacht uit je bed moet. Ga daarom vroeg naar bed! Rust geeft je echt een enorme oppepper.
Tip 6. In beweging met je lijf
Laat niet alleen je partner overdag met de baby lopen. Beweging is ook voor jou goed. Ga samen met de baby wandelen.
Tip 7. Even naar huis bellen
Houd contact met elkaar en toon interesse. Het is ook helemaal niet gek dat je nieuwsgierig bent naar 'hoe het thuis gaat'. Bel gewoon in je lunchpauze even naar huis om te vragen hoe het gaat en wat ze doen.
Tip 8. Delen van jullie beleving
De bevalling is door jou heel anders ervaren als je vriendin of vrouw. Jij staat letterlijk langs de kant en misschien maakte jij foto's of filmde je het. Ga deze beelden met elkaar bekijken en praat over elkaars belevenis.
Artikel geplaast op 18.01.2013
Laatst gewijzigd op 23.04.2013
{fcomment}