Bestellen

Alles over de baarmoeder

De baarmoeder; hét orgaan die ervoor zorgt dat wij als mensen op deze aardbol rondlopen. Alleen is de baarmoeder naast het dragen van een kind voor veel meer functies in jouw lichaam belangrijk. Het orgaan zorgt ook voor de maandelijkse bloedingen en voor het genot tijdens het vrijen. Volgens schrijver Corien van Zweden, wordt het hoog tijd om het meer over dit bijzondere gedeelte van het vrouwenlichaam te praten. Daarom heeft zij het boek ‘Biografie van de baarmoeder’ uitgebracht.

Historie

Vroeger werd er heel anders over de baarmoeder nagedacht, gynaecoloog Marlies Bongers vertelt dat ze toen dachten dat er twee kamertjes in het orgaan zaten; eentje voor de jongens en eentje voor de meisjes. De schrijfster Corien van Zweden beaamt dit en legt verder uit; ‘’Dat de baarmoeder kon baren vonden wij fantastisch. Maar het bloed werd niet zo goed begrepen en dat werd ook als akelig, gevaarlijk en bedreigend beschouwd.’’ Van Zweden vertelt dat het vandaag de dag nog steeds hetzelfde is. Een geboorte vinden wij namelijk geweldig, maar over menstruatie praten blijft voor de meeste nog moeilijk.

De baarmoeder in het lichaam

Het barende orgaan is eigenlijk een hele krachtige spier, maar zij wordt het grootste gedeelte van de tijd niet tot volle actie gezet. Alleen bij weeën als er een baby uit moet, wordt de volledige kracht van de spier gebruikt. Verder komt het orgaan een beetje in beweging als de vrouw ongesteld moet worden.

Elke baarmoeder kan anders in het lichaam liggen. ‘’De baarmoeder kan voorover gekanteld liggen, gestrekt liggen of achterover gekanteld liggen. Er werd heel lang gedacht dat die achterover gekantelde positie de kans op zwangerschap zal verkleinen. Totdat men erachter kwam dat bijna alle Aziatische vrouwen een achterover gekantelde baarmoeder hebben en zij worden prima zwanger,’’ vertelt Van Zweden.

Transplantatie

Niet iedereen heeft een gezonde baarmoeder, sommige vrouwen hebben hun hele leven geen baarmoeder. Bij andere kan de baarmoeder weinig tot bijna niet werken. Dit uit zich meestal in dat de vrouw niet ongesteld wordt. In dit soort gevallen kan de vrouw een baarmoedertransplantatie krijgen, om zo alsnog zwanger te kunnen raken. Bij een gelukte transplantatie is de kans 75 tot wel 80 procent op zwangerschap.

actueel op babybladen.nl
 • 8-12-2022 - Work hard, play hard

  Opgroeien is hard werken. Dat wordt beloond met oneindig veel speeltijd. Natuurlijk het liefst samen met jou. 

  Lees verder ...
 • 29-11-2022 - Voorlezen aan baby’s loont

  Baby’s die worden voorgelezen, lopen op vijf- of zesjarige leeftijd voor in hun taalontwikkeling. 

  Lees verder ...
 • 8-11-2022 - Plannen kabinet om de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) af te schaffen

  Vanaf 1 januari 2025 wil het kabinet de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) die het voor ouders financieel aantrekkelijk maakt om werk met zorg voor kinderen te combineren, afschaffen. Om ouders te blijven stimuleren werk en zorg voor kinderen te combineren, wordt de kinderopvangtoeslag aangepast. De IACK is dan niet meer nodig. 

  Lees verder ...
 • 25-10-2022 - Discriminatie bij zwangerschap op het werk tegengaan

  Bijna de helft van de vrouwen op de arbeidsmarkt krijgt nog te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Zij worden bijvoorbeeld vaker afgewezen bij een sollicitatie. De Rijksoverheid wil dat zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt een gelijke behandeling krijgen. Daarom neemt de overheid diverse maatregelen. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
35.175.107.185
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: