Bestellen

Angst, hoop en onvoorwaardelijke liefde in nieuw seizoen van EO-programma 'Handen aan de couveuse'

Piepjes, alarmbellen, verpleegkundigen, af en toe een babygeluidje en dan weer stilte. Kenmerken van de plek waar het leven veel te vroeg begint en soms ook veel te vroeg eindigt.

Hoe blijf je als ouders overeind, terwijl je hele leven ineens op zijn kop staat? Waar put je hoop uit als alles onzeker is? In het tweede seizoen van het EO-programma Handen aan de couveuse volgt presentatrice Anne-Mar Zwart in zes afleveringen opnieuw ouders van kinderen die veel te vroeg geboren zijn of kort na de geboorte ernstig ziek werden.

Achter de deuren van de afdeling neonatologie in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis schuilt een plek die voor de buitenwereld niet te bevatten is, totdat je er ineens middenin staat. In dit nieuwe seizoen van Handen aan de couveuse neemt Anne-Mar de kijker mee door van dichtbij te laten zien wat de kersverse ouders moeten doorstaan. Van momenten vol hoop, geluk als ouders het ziekenhuis mogen verlaten, maar ook de verdrietige momenten zoals het moment van afscheid nemen.

Veerkracht
Anne-Mar: “Ik ben ongelooflijk onder de indruk van de veerkracht van de ouders. Als je baby te vroeg geboren wordt of ernstig ziek is, leef je dagelijks met de vraag of je kindje het gaat halen. Hoe de ouders zich staande houden terwijl er geen perspectief meer lijkt te zijn, dat vind ik onvoorstelbaar krachtig.”

Dag en nacht
Op de afdeling IC Neonatologie in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis staat een groot team van gepassioneerde zorgprofessionals de meest premature baby’s en hun ouders bij. Een periode die zowel medisch als emotioneel erg zwaar kan zijn. Er zijn maar weinig afdelingen in een ziekenhuis waar zoveel verschillende medisch deskundigen en andere ziekenhuismedewerkers betrokken zijn bij één patiënt. Teams zijn dag en nacht bezig met de monitoring en verzorging, kortom het in leven houden, van de prematuur geboren of ernstig zieke baby.

Hoe gaat het nu met?
Naast de nieuwe gezichten ziet Anne-Mar dit seizoen ook een aantal kinderen uit het eerste seizoen van Handen aan de couveuse tijdens hun bezoek aan de polikliniek. Kinderen die vroeggeboren zijn moeten vaak nog regelmatig terug naar het ziekenhuis voor controle. Zo wordt hun ontwikkeling door de jaren heen nauwlettend in de gaten gehouden. In het eerste seizoen werd Fiene na geboorte in kritieke toestand opgenomen en gereanimeerd. Nu een aantal jaar later hoort en ziet de EO-presentatrice hoe het nu met Fiene gaat tijdens haar bezoek aan de polikliniek.

Anne-Mar: “Het is heel waardevol om de kinderen te blijven volgen. Sommige vroeggeboren kinderen hebben weinig complicaties na hun turbulente start. Maar bij sommige kinderen is dat een heel ander verhaal. Ik bespreek met de ouders en de artsen de gevolgen én hoe de toekomst er voor deze kinderen uit gaat zien.”

Handen aan de couveuse is een programma van de EO geproduceerd door Helder. De zes afleveringen zijn vanaf woensdag 25 september om 21.30 uur te zien bij de EO op NPO 1

actueel op babybladen.nl
 • 3-6-2024 - Angst, hoop en onvoorwaardelijke liefde in nieuw seizoen van EO-programma Handen aan de couveuse

  Piepjes, alarmbellen, verpleegkundigen, af en toe een babygeluidje en dan weer stilte. Kenmerken van de plek waar het leven veel te vroeg begint en soms ook veel te vroeg eindigt.

  Lees verder ...
 • 22-5-2024 - Coalitieakkoord: kinderopvang 'bijna' gratis en nieuw financieringsstelsel

  Vorige week zijn de PVV, VVD, NSC en BBB tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen gekomen. Dit zijn de gevolgen voor de kinderopvang.

  Lees verder ...
 • 29-4-2024 - KreaDoe 2024 een succes!

  Van vrijdag 19 april t/m zondag 21 april was het zover: het KreaDoe Lentefestival 2024. De KreaDoe bruist van de creativiteit en gezelligheid. Je kunt er shoppen, creatieve workshops volgen en je ontdekt de nieuwste trends in de wereld van creatieve lifestyle en hobby's. 

  Lees verder ...
 • 3-4-2024 - Verstikt in het moederschap, de taboedoorbrekende documentaire Spijtmoeders

  Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Spijtmoeders is een film over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.236.142.143
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: