Bestellen

App laat zien waarom baby huilt

Heb je net een kind gekregen, dan kan het huilen van je baby je onzeker maken, of zelfs ongerust. Het is lang niet altijd duidelijk wat de reden is van het ongemak. Praten kan je oogappel nog niet, dus soms is een trial-and-error-aanpak het enige wat werkt: heeft de baby net nog gegeten? Check. Is de luier schoon? Check. Heeft ie het niet te war, te koud? Check.

Nu is dit voorgoed horende ouders best al spannend en zoeken, maar denk je eens in hoe dat moet zijn wanneer beide ouders doof zijn. Toegegeven, dat is een kleine groep, maar het was toch genoeg reden voor wetenschappers aan de University of California in Los Angeles (UCLA) om de app ChatterBaby te ontwikkelen (letterlijk: 'BabbelBaby').

Hangerig of pijn
De software neemt vijf seconden aan babygeluiden op en analyseert die op verschillende onderdelen, zoals de frequenties die het meeste voorkomen en de periodes tussen sterke geluiden en stiltes. Als je bijvoorbeeld gehuil hoort met lange periodes van stilte erin, dan is de kans groot dat de baby hangerig is. Maar wanneer de baby echt pijn heeft, is het gehuil meestal luider en zit er weinig stilte tussen de geluidsuitbarstingen.

Bij het maken van de app zijn zo'n tweeduizend audio-opnames van babyhuilbuien gebruikt. Ook werd een speciaal algoritme geschreven dat deze geluiden analyseert. Na de analyse laat de app op het scherm van smartphone of tablet zien wat waarschijnlijk de reden van het ongemak is bij de baby. 

Dit gebeurt met balkjes die de waarschijnlijkheid aangeven. Logisch, want de oorzaak van het gekrijs is natuurlijk niet meer zekerheid te zeggen. Maar om een idee te geven: tijdens de eerste tests slaagde de software er al in om pijn (door een vaccinatie of het aanbrengen van gaatjes in de oorlellen voor oorbelletjes) in 90% van de gevallen te herkennen.

Autisme
Eén van de ouderparen die meewerken aan het onderzoek van UCLA zijn beiden doof. Als zij nu in een andere kamer van het huis zijn dan de baby, gebruiken ze camera's en geluidsdetectoren om hun kroost in de gaten te houden via een tablet. Bij harde geluiden gaat een alarm af, maar tot nu toe was het lastig om onderscheid te maken tussen praten en huilen. Nu kunnen ze voor het eerst met redelijke zekerheid zien wat de reden is van het huilen van hun baby.

De UCLA-onderzoekers willen nog verder gaan met hun app. Ze gaan de geluidsfragmenten die mensen uploaden (geanonimiseerd) gebruiken voor een brede analyse om vroege aanwijzingen van bepaalde aandoeningen op te kunnen merken, zoals autisme. De theorie is dat het huilpatroon van jonge baby's iets zou kunnen zeggen over de kans om autisme te ontwikkelen. Maar dit onderzoek is nog in een erg vroege fase.

Huilbuien
ChatterBaby lijkt vooral voor dove ouders van jonge baby's een uitkomst, maar ook voor horende ouders kan het razend interessant zijn om de app eens uit te proberen. Want ook voor hen is vaak niet duidelijk waarom hun kind huilt. Dus misschien leert deze software je nog iets over de huilbuien van je eigen kind. De app ChatterBaby is nu gratis te downloaden via de appstores.

 

 

 

 

Bron: deingenieur.nl

actueel op babybladen.nl
 • 27-8-2018 - Duizenden sterfgevallen zijn voorkomen door vaccinaties

  Zeker 6000 en misschien zelfs wel 12.000 sterfgevallen zijn voorkomen onder mensen geboren tussen 1953 en 1992. Dit door de rijksvaccinatieprogramma's. Dat valt op te maken uit onderzoek van Maarten van Wijhe. Hij deed onderzoek naar het effect bij difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, bof en rubella (rodehond).

  Lees verder ...
 • 21-8-2018 - Kind in de eerste schoolweek niet met de auto brengen

  Het aantal verkeersslachtoffers onder twaalfjarige fietsers in september is in vergelijking met de rest van het jaar verdubbeld volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN). Daarom roept VVN de ouders op om hun kinderen in de eerste week van het nieuwe schooljaar niet met de auto naar school te brengen.

  Lees verder ...
 • 13-8-2018 - Positiviteit over verplicht inent-bewijs bij meeste kinderdagverblijven

  Ouders verplichten om bij een kinderdagverblijf te melden als hun kind niet is ingeënt, dat wil oudervereniging BOinK. Ook willen ze dat deze informatie met andere ouders gedeeld kan worden. Uit navraag van de Stentor blijkt dat de meeste kinderdagverblijven hier positief tegenover staan. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

  Lees verder ...
 • 6-8-2018 - Kind met diploma verleert zwemmen bij te weinig oefening

  Uit de voorlopige resultaten van een onderzoek van de Hogeschool Windesheim, blijkt dat als kinderen met een zwemdiploma niet geregeld zwemmen, ze het snel verleren. Onderzoekster Mandy van der Weijden bevestigt berichtgeving hierover door de NOS.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.224.166.141
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: