Bestellen

App laat zien waarom baby huilt

Heb je net een kind gekregen, dan kan het huilen van je baby je onzeker maken, of zelfs ongerust. Het is lang niet altijd duidelijk wat de reden is van het ongemak. Praten kan je oogappel nog niet, dus soms is een trial-and-error-aanpak het enige wat werkt: heeft de baby net nog gegeten? Check. Is de luier schoon? Check. Heeft ie het niet te war, te koud? Check.

Nu is dit voorgoed horende ouders best al spannend en zoeken, maar denk je eens in hoe dat moet zijn wanneer beide ouders doof zijn. Toegegeven, dat is een kleine groep, maar het was toch genoeg reden voor wetenschappers aan de University of California in Los Angeles (UCLA) om de app ChatterBaby te ontwikkelen (letterlijk: 'BabbelBaby').

Hangerig of pijn
De software neemt vijf seconden aan babygeluiden op en analyseert die op verschillende onderdelen, zoals de frequenties die het meeste voorkomen en de periodes tussen sterke geluiden en stiltes. Als je bijvoorbeeld gehuil hoort met lange periodes van stilte erin, dan is de kans groot dat de baby hangerig is. Maar wanneer de baby echt pijn heeft, is het gehuil meestal luider en zit er weinig stilte tussen de geluidsuitbarstingen.

Bij het maken van de app zijn zo'n tweeduizend audio-opnames van babyhuilbuien gebruikt. Ook werd een speciaal algoritme geschreven dat deze geluiden analyseert. Na de analyse laat de app op het scherm van smartphone of tablet zien wat waarschijnlijk de reden van het ongemak is bij de baby. 

Dit gebeurt met balkjes die de waarschijnlijkheid aangeven. Logisch, want de oorzaak van het gekrijs is natuurlijk niet meer zekerheid te zeggen. Maar om een idee te geven: tijdens de eerste tests slaagde de software er al in om pijn (door een vaccinatie of het aanbrengen van gaatjes in de oorlellen voor oorbelletjes) in 90% van de gevallen te herkennen.

Autisme
Eén van de ouderparen die meewerken aan het onderzoek van UCLA zijn beiden doof. Als zij nu in een andere kamer van het huis zijn dan de baby, gebruiken ze camera's en geluidsdetectoren om hun kroost in de gaten te houden via een tablet. Bij harde geluiden gaat een alarm af, maar tot nu toe was het lastig om onderscheid te maken tussen praten en huilen. Nu kunnen ze voor het eerst met redelijke zekerheid zien wat de reden is van het huilen van hun baby.

De UCLA-onderzoekers willen nog verder gaan met hun app. Ze gaan de geluidsfragmenten die mensen uploaden (geanonimiseerd) gebruiken voor een brede analyse om vroege aanwijzingen van bepaalde aandoeningen op te kunnen merken, zoals autisme. De theorie is dat het huilpatroon van jonge baby's iets zou kunnen zeggen over de kans om autisme te ontwikkelen. Maar dit onderzoek is nog in een erg vroege fase.

Huilbuien
ChatterBaby lijkt vooral voor dove ouders van jonge baby's een uitkomst, maar ook voor horende ouders kan het razend interessant zijn om de app eens uit te proberen. Want ook voor hen is vaak niet duidelijk waarom hun kind huilt. Dus misschien leert deze software je nog iets over de huilbuien van je eigen kind. De app ChatterBaby is nu gratis te downloaden via de appstores.

 

 

 

 

Bron: deingenieur.nl

actueel op babybladen.nl
 • 19-2-2019 - 9 Maandenbeurs

  Bezoek ons op de negenmaandenbeurs van 20 t/m 24 februari 2019 in de RAI Amsterdam!

  Lees verder ...
 • 11-2-2019 - Voorlezen aan je kind; waarom is dat zo belangrijk?

  Voorlezen is ontzettend gezellig en leuk, zowel voor het kind als voor de ouders. Gelukkig zijn een hoop ouders het hier mee eens, want voorlezen is niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk in de ontwikkeling van het kind. Vooral kinderen tussen de twee en vijf jaar worden veel voorgelezen. Van deze groep wordt 90% regelmatig voorgelezen.

  Lees verder ...
 • 5-2-2019 - Steeds meer kinderboerderijen rookvrij

  Maandag onthulde staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in de honderdste kinderboerderij het bord 'rookvrij'. Daarmee is in een kwart van de kinderboerderijen roken verboden, meldt het Longfonds. Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. 

  Lees verder ...
 • 28-1-2019 - Partners krijgen recht op tien dagen kraamverlof

  Als hun partner is bevallen, krijgen vaders recht op minimaal tien dagen kraamverlof. Over die periode zullen werkgevers minstens het loon moeten betalen dat wordt uitgekeerd bij ziekte. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.80.38.5
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: