Bestellen

Babypraat bevordert taalontwikkeling

Bij een klein kind passen we vaak automatisch onze spraak aan. We verhogen de toon, variëren flink met de intonatie, maken korte zinnetjes en overdrijven onze mimiek. 'Praat toch normaal', zeggen sommigen, maar dit is ten onrechte. Grootschalig onderzoek laat zien dat kleine kinderen juist het liefst luisteren naar kindgerichte spraak.
 

Baby's luisteren liever - en dus langer - naar spraak die speciaal op hen gericht is dan naar normale spraak, blijkt uit het onderzoek waar kennislink.nl melding van maakt. Dit was al vaker vastgesteld, maar altijd in kleine studies met maar weinig proefpersonen. Dit keer onderzochten wetenschappers uit 67 labs in Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië samen in totaal maar liefst 2.329 kinderen. Daaruit blijkt dat kinderen tussen de drie en vijftien maanden oud liever luisteren naar kindgerichte spraak dan naar gewone spraak, gericht op een volwassene. De babypraat houdt hun aandacht langer vast.

Geen negatief effect
Eén van de drie Nederlandse babylabs die aan het onderzoek meededen was het Baby Research Center, een samenwerking van de Nijmeegse Radboud Universiteit, het Radboudumc en het Max Planck Instituut (MPI). "Mensen denken soms dat babypraat geen 'echte' taal is en zo tot een vertraagde taalontwikkeling kan leiden," vertelt Christina Bergmann die namens het MPI aan de studie meewerkte. "Het is inderdaad anders dan hoe volwassenen onderling spreken, maar dat betekent niet dat dit het leren bemoeilijkt. Geen enkel onderzoek laat een negatief effect van kindgerichte spraak zien."

Ook niet als je non-woorden gebruikt of soms zelfs foute zinnen maakt, zoals 'Doe jij lachen?' "Nee, dat kan weinig kwaad," aldus haar collega Rebecca Frost. "Kinderen horen allerlei soorten spraak uit verschillende monden. Het is de optelsom van al deze ervaringen die de ontwikkeling uiteindelijk vormgeeft. Tegenover zulke ongrammaticale zinnen staan dan altijd nog voldoende correcte zinnen om de taal goed te kunnen leren."

Neem de tijd
Ouders doen het volgens Frost eigenlijk als vanzelf meestal al heel goed: ze lezen boekjes, zingen liedjes en spelen beurtwissel-spelletjes. "Uit de literatuur blijkt dat simpelweg veel praten goed is voor de taalontwikkeling, zelfs als je kind nog niks terug kan zeggen. Praat dan niet alleen tégen, maar ook mét je kind: geef de ruimte om te reageren, ook als dat alleen nog kan met een lachje of gebrabbel." Bergmann vult aan: "Doe vooral ook waar je je het meest comfortabel bij voelt. Dat levert het meeste plezier op en is ook over langere tijd vol te houden. Taalverwerving gebeurt niet in een dag, dus neem de tijd."

Aandacht meten
Maar hoe weten onderzoekers nou wat baby'tjes weten of interessant vinden? Ze kunnen het zelf immers nog niet vertellen. In het babylab gebruiken ze speciale methoden om dit toch vast te kunnen stellen. Bij deze studie maten de onderzoekers hoelang een kindje naar een lamp of een plaatje van een leeg schaakbord keek, terwijl het luisterde naar kindgerichte of juist normale spraak. "Zo zien we of ze liever naar de ene soort spraak luisteren dan naar de andere," aldus Frost. Gemiddeld luisteren de kindjes 8,21 seconden naar de kindgerichte spraak en 7,38 seconden naar de normale spraak.

 

 

Bron:
VakbladVroeg

actueel op babybladen.nl
 • 29-5-2020 - Zonnesteek bij kinderen, waar moet je op letten?

  Vakantie, heerlijk, dus daar genieten jullie met volle teugen van. Maar pas op: kinderen zijn kwetsbaar voor een zonnesteek. Zo herken, behandel en voorkom je een zonnesteek bij kinderen.

  Lees verder ...
 • 12-5-2020 - Babypraat bevordert taalontwikkeling

  Bij een klein kind passen we vaak automatisch onze spraak aan. We verhogen de toon, variëren flink met de intonatie, maken korte zinnetjes en overdrijven onze mimiek. 'Praat toch normaal', zeggen sommigen, maar dit is ten onrechte. Grootschalig onderzoek laat zien dat kleine kinderen juist het liefst luisteren naar kindgerichte spraak.

  Lees verder ...
 • 21-4-2020 - 6 tips om jullie kind meertalig op te voeden

  Spreekt je partner Spaans, Engels of Frans? En spreek jij Nederlands? Hier 6 tips om je kind meertalig op te voeden.

  Lees verder ...
 • 9-4-2020 - 25x leuke babyweetjes

  Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Er gaat een wereld voor je open. Er is zoveel te lezen en te ontdekken over je zwangerschap en over baby’s. Ben je al mama? Dan kun je dat helemaal beamen. Over baby’s en kinderen raak je nooit uitgepraat. We hebben de leukste weetjes over baby’s. Wist je bijvoorbeeld dat…

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.231.220.225
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: