Bestellen

Babypraat bevordert taalontwikkeling

Bij een klein kind passen we vaak automatisch onze spraak aan. We verhogen de toon, variëren flink met de intonatie, maken korte zinnetjes en overdrijven onze mimiek. 'Praat toch normaal', zeggen sommigen, maar dit is ten onrechte. Grootschalig onderzoek laat zien dat kleine kinderen juist het liefst luisteren naar kindgerichte spraak.
 

Baby's luisteren liever - en dus langer - naar spraak die speciaal op hen gericht is dan naar normale spraak, blijkt uit het onderzoek waar kennislink.nl melding van maakt. Dit was al vaker vastgesteld, maar altijd in kleine studies met maar weinig proefpersonen. Dit keer onderzochten wetenschappers uit 67 labs in Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië samen in totaal maar liefst 2.329 kinderen. Daaruit blijkt dat kinderen tussen de drie en vijftien maanden oud liever luisteren naar kindgerichte spraak dan naar gewone spraak, gericht op een volwassene. De babypraat houdt hun aandacht langer vast.

Geen negatief effect
Eén van de drie Nederlandse babylabs die aan het onderzoek meededen was het Baby Research Center, een samenwerking van de Nijmeegse Radboud Universiteit, het Radboudumc en het Max Planck Instituut (MPI). "Mensen denken soms dat babypraat geen 'echte' taal is en zo tot een vertraagde taalontwikkeling kan leiden," vertelt Christina Bergmann die namens het MPI aan de studie meewerkte. "Het is inderdaad anders dan hoe volwassenen onderling spreken, maar dat betekent niet dat dit het leren bemoeilijkt. Geen enkel onderzoek laat een negatief effect van kindgerichte spraak zien."

Ook niet als je non-woorden gebruikt of soms zelfs foute zinnen maakt, zoals 'Doe jij lachen?' "Nee, dat kan weinig kwaad," aldus haar collega Rebecca Frost. "Kinderen horen allerlei soorten spraak uit verschillende monden. Het is de optelsom van al deze ervaringen die de ontwikkeling uiteindelijk vormgeeft. Tegenover zulke ongrammaticale zinnen staan dan altijd nog voldoende correcte zinnen om de taal goed te kunnen leren."

Neem de tijd
Ouders doen het volgens Frost eigenlijk als vanzelf meestal al heel goed: ze lezen boekjes, zingen liedjes en spelen beurtwissel-spelletjes. "Uit de literatuur blijkt dat simpelweg veel praten goed is voor de taalontwikkeling, zelfs als je kind nog niks terug kan zeggen. Praat dan niet alleen tégen, maar ook mét je kind: geef de ruimte om te reageren, ook als dat alleen nog kan met een lachje of gebrabbel." Bergmann vult aan: "Doe vooral ook waar je je het meest comfortabel bij voelt. Dat levert het meeste plezier op en is ook over langere tijd vol te houden. Taalverwerving gebeurt niet in een dag, dus neem de tijd."

Aandacht meten
Maar hoe weten onderzoekers nou wat baby'tjes weten of interessant vinden? Ze kunnen het zelf immers nog niet vertellen. In het babylab gebruiken ze speciale methoden om dit toch vast te kunnen stellen. Bij deze studie maten de onderzoekers hoelang een kindje naar een lamp of een plaatje van een leeg schaakbord keek, terwijl het luisterde naar kindgerichte of juist normale spraak. "Zo zien we of ze liever naar de ene soort spraak luisteren dan naar de andere," aldus Frost. Gemiddeld luisteren de kindjes 8,21 seconden naar de kindgerichte spraak en 7,38 seconden naar de normale spraak.

 

 

Bron:
VakbladVroeg

actueel op babybladen.nl
 • 27-7-2020 - We krijgen steeds minder baby's

  Er worden steeds minder kinderen geboren in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dit mogelijk doordat vrouwen langer studeren en doordat meer vrouwen een flexbaan hebben. 

  Lees verder ...
 • 21-7-2020 - Wat is Het Béste Speelgoed van Nederland?

  Het is voor veel ouders een bekend dilemma: welk speelgoed zal ik kopen? Er is zóveel aanbod, maar wat is nou het béste product? Om jou te helpen bij je keuze is er vanaf nu het platform hetbestespeelgoedvannederland.nl.

  Lees verder ...
 • 6-7-2020 - Win prijzen voor jou en/of je baby!

  Ieder kwartaal kun je via Babybladen.nl te gekke prijzen winnen. Zoals een commode, een autostoeltje of heel veel luiers. De prijswinnaars van de junitrekking hebben inmiddels bericht ontvangen. De eerstvolgende trekking is op 25 september, dus meld je gauw aan!

  Lees verder ...
 • 5-7-2020 - Hoera, eindelijk is er geboorteverlof voor partners

  De geboorte van je kind en de tijd erna kunnen heel ingrijpend zijn. Voor jou, maar ook voor je partner. Tot voor kort kreeg hij of zij na de bevalling maar twee dagen vrij. Daarin is nu gelukkig verandering gekomen. Per 1 juli kunnen partners aanvullend maximaal 5 weken geboorteverlof opnemen. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.219.167.194
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: