Bestellen

Coronababyboom verwacht

Volgens verschillende media kunnen we straks een coronababyboom verwachten. Het Brabants Dagblad meldt op zijn website dat er in Brabant meer vrouwen dan normaal zwanger zijn. Ook in de regio Rotterdam is een toename van zwangeren te zien, zegt de Telegraaf.

Hoewel volgens de media de oorzaak nog niet met zekerheid te zeggen is, lijkt het erop dat de coronapandemie de oorzaak is van de komende geboortegolf. "Volgend jaar maart, april en mei hebben we het dertig procent drukker dan normaal", zegt verloskundige Jef Mennens van verloskundigenpraktijk Vollemaan in Den Bsch. 

"Of echt sprake is van een babyboom kan je pas na een jaar of twee echt met zekerheid zeggen, maar we merken dat het echt drukker dan normaal is’’, vertelt Loes van Bergen van Verloskundigepraktijk Artemis uit Oudenbosch aan het Brabants Dagblad. "We ontvangen echt veel meer aanmeldingen dan anders.” Dit betreft vrouwen die zwanger zijn geraakt tijdens de tweede coronagolf. Of het echt gaat om een coronababyboom is natuurlijk niet te zeggen, maar opvallend is het verschil wel. 

Opmerkelijk is ook dat het in december, negen maanden na het begin van de intelligente lockdown, juist extreem rustig is. De verloskundige zegt hierover: "Als mensen de zwangerschap kunnen plannen, zien we al tientallen jaren dat ze de feestmaand december vermijden. Ik denk dat veel mensen ook eerst corona even hebben aangekeken, om te zien wat het zou gaan doen."

Nu zijn we eraan gewend en zijn we minder angstig. Immers, in het begin was er nog weinig bekend over het virus en niemand wist nog of zwangere vrouwen en hun baby extra risico zouden lopen. De stijging van het geboortecijfer door corona kan te maken hebben met het hele dagen thuiszitten. Er is dus meer tijd voor andere dingen. ;-)

Het boek (K)raamtijd - zwanger zijn, bevallen en opgroeien tijdens de coronacrisis beschrijft hoe het was voor zwangere vrouwen, hun partners, jonge ouders en de geboortezorgprofessionals tijdens de lockdown van maart tot juli van dit jaar. 

actueel op babybladen.nl
 • 23-11-2021 - Coronababyboom in Nederland

  Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er een ware coronababyboom in Nederland is. Niet alleen is het aantal eerstgeborenen groter dan vorig jaar. Ook werden meer tweede en derde kinderen geboren.

  Lees verder ...
 • 4-11-2021 - Gevaar deltavariant tijdens zwangerschap

  Ongevaccineerde vrouwen die zwanger zijn lopen meer risico op ernstige symptomen vanwege de gevaarlijke deltavariant. Ze zijn kwetsbaarder door een ander werkend afweersyteem. Een groot deel van die groep wordt zelfs opgenomen in het ziekenhuis.

  Lees verder ...
 • 12-10-2021 - Fun in de herfst: de 10 leukste activiteiten met je kinderen om te doen

  De zomer hebben we al een tijdje achter ons gelaten en de herfst is op volle toeren. Een mooi moment om heerlijk in je eigen herfstbubbel te kruipen. Wij hebben voor jouw gezinsbubbel 10 superleuke herfstactiviteiten op een rij gezet.

  Lees verder ...
 • 29-9-2021 - Paracetamol tijdens zwangerschap

  Nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen tijdens de zwangerschap terughoudend moeten zijn met het gebruik van paracetamol. Het gebruik van dit medicijn kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het kan de lichamelijke en neurologische ontwikkeling van het kind verstoren.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.158.251.104
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: