Bestellen

De evolutie van de luier

Daar waar een mooi zeehondenvelletje toen je-van-het was, is dat nu het luierbroekje, veel makkelijker in gebruik en ook nog eens veel fijner voor een baby die wil bewegen!

Heel, heel vroeger
Vroeger gebruikten mensen gewoon iets met dat wat er voor handen was. Als dat grote bladeren waren, dan werden die om de billetjes gevouwen. Dierenhuiden werden ook gebruikt en in sommige culturen gebruikten ze helemaal niks... Kortom: je deed het met dat wat je had en zonder inspiratie van Pinterest maakte je er op een creatieve manier een luier van.

1400
Dat was pas een makkelijke tijd voor ouders als het om de dagelijkse bezigheid van het verschonen gaat. Dat deden ze toen namelijk maar eens in de paar dagen! Wat moet dat gestonken hebben en hoe moeten die lieve billetjes er wel niet aan toe geweest zijn?

1700
Toen kregen mensen door dat die natte massa rond de billen echt niet goed was. Dus werden de katoenen lappen ongewassen op een waslijn te drogen gehangen om ze vervolgens gewoon opnieuw te gebruiken.

1887
Door Maria Allen kwamen de eerste massa productieluiers op de markt. Het waren vierkante linnen of flanellen doeken die met een andere doek en een veiligheidsspeld op de plek werden gehouden. Ook wisten ouders nu dat het echt belangrijk was om de luiers te wassen.

1949
Marion Donovan merkte dat haar dochtertjes weer erg snel in bed plasten nadat ze hen net had verschoond. Zo blijf je bezig! Marion is toen aan het experimenteren geslagen met luiers, douchegordijnen en de naaimachine. Door al haar experimenten heeft zij de eerste 'Vloeistofbestendige luierbedekkers' op de markt gebracht.

1961
Victor Mills, de oprichter van Pampers, bracht de allereerste wegwerpluier op de markt. Wat scheelde dat een tijd voor ouders!

1970
De hippe jaren '60 hebben gezorgd voor innovatieve ontwikkelingen in luierland. Ze hebben er namelijk voor gezorgd dat in 1970 de 'gevaarlijke' speld van de wegwerpluier werd vervangen voor een plakstrip. Makkelijker voor ouders en kind!

Jaren 80
De vraag naar wegwerpluiers nam toe en ze waren niet aan te slepen. Het werd de ouders (en kinderen) nog makkelijker gemaakt, doordat er voordeelverpakkingen van de populaire luiers op de markt werden gebracht. In de tussentijd ging de evolutie van de luier natuurlijk gewoon door. De eerste dunne luiers van absorberend gelmateriaal kwamen in de jaren '80 ook op de markt. Ook werd er meer aandacht besteed aan babycomfort. Er werden luiers ontwikkeld met elastiek rond de beentjes en voor de billetjes werd een luier gemaakt met een zachtere voering. De plak strips werden ook nog eens onder handen genomen, zodat ze opnieuw vastgemaakt konden worden, oftewel de herbruikbare plakstrip.

Jaren 90
De wereldwijde concurrentie nam toe door de populariteit van de luiers. Dat kwam goed uit voor de ontwikkelingen in luierland. De luier, zoals we hem toen kende, werd nog beter, makkelijker en lichter! De eerste ultradunne rekbare luiers met unieke absorberende kern deden hun intrede. 

2018
De nieuwste trend zijn de luierbroekjes. Die waren natuurlijk al een paar jaar op de markt, maar werden toen slechts gebruikt bij het zindelijk maken van kinderen. Nu hebben we door dat de hedendaagse luierbroekjes eigenlijk al veel eerder gebruikt kunnen worden. Het verschonen is heirdoor makkelijker en het is fijner voor de baby aangezien het verschonen niet meer stilliggend hoeft te gebeuren en de bewegingsvrijheid groter is. 
In Nederland en België liggen we op het moment alleen een beetje achter op het adopteren van deze ontwikkeling in luiers. Zo worden in Japan en andere gedeeltes van Azië de luierbroekjes veel meer en al veel langer eerder gebruikt dan hier. Pas nadat deze luierbroekjes ontwikkeling in Oost-Azië doordrong, volgde Rusland. Ook de rest van Europa lijkt het comfort van de luierbroekjes behoorlijk door te krijgen. Nu wij nog!

 

 

 

 

Bron: Oei ik groei
Bron foto: Pinterest

actueel op babybladen.nl
 • 17-4-2019 - Carry Your Love Babywearing Event

  Op zondag 19 mei vindt de eerste editie van dit Nederlandse draagevenement plaats. Iedereen die zijn kind(eren) draagt of wil dragen, voelt zich hier thuis. Verschillende draagmerken, van zowel doeken als dragers, zijn aanwezig om je hun producten te laten zien en voelen. 

  Lees verder ...
 • 15-4-2019 - Week van de teek: 5 tips om tekenbeten te voorkomen

  Als je kind veel in het groene gras is of vaak buitenspeelt, is het risico groot dat je kind een tekenbeet krijgt. Op zich is dat niet erg, maar een teek kan de ziekte van Lyme overbrengen.

  Lees verder ...
 • 28-3-2019 - Zo bereid je je kind voor op de zomertijd

  Aankomend weekend is het weer zover: de zomertijd. De klok gaat zaterdag op zondag nacht een uur vooruit. Dat kan het ritme van je kind flink in de war brengen. Daarom hier 4 handige tips!

  Lees verder ...
 • 25-3-2019 - Eerste hulp bij darmkrampjes

  Iedere pasgeboren baby huilt. En zeker in de beginperiode zijn huilbuien na het voeden geen uitzondering. Maar wat als niks helpt hem stil te krijgen? Dan zou het goed kunnen dat jouw baby last heeft van darmkrampjes. Lees hier alles over de symptomen en oplossingen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.82.119.116
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: