Bestellen

De geschiedenis van Sint Maarten

Op 11 november wordt elk jaar op veel plaatsen Sint-Maarten gevierd. Kinderen trekken dan met een uitgeholde pompoen of lampion waarin een kaarsje of lampje brandt langs de deuren om Sint-Maarten liedjes te zingen. Ze krijgen dan een snoepje. Maar wie is Sint-Maarten eigenlijk? 

De geschiedenis van Sint-Maarten
Sint-Maarten heette toen hij jong was Martinus. Hij werd geboren in 316 na Christus in Hongarije. Zijn ouders waren Romeinen. Zijn vader was soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Toen Martinus groot was, ging hij ook in het Romeinse leger. Als soldaat werd hij gelegerd in Gallië, dat toentertijd een groot deel van West-Europa was en waarvan een deel in Frankrijk ligt. Op een avond ontmoette hij aan de poort van de stad Amiens een Bedelaar, bibberend in de winterkou. Martinus had geen geld bij zich om aan de bedelaar te geven. Maar omdat de man het zo koud had, sneed Martinus de helft van zijn mantel af en gaf het aan de arme man. 's Nachts droomde Martinus dat Jezus Christus de bedelaar was die hij een stuk van zijn mantel had gegeven. Martinus was al een tijd geïnteresseerd in het christendom. Door deze droom verliet hij het leger en werd christen. Hij ging als kluizenaar wonen om zich helemaal aan het christelijk geloof te wijden. 

Hoe wordt het feest gevierd?
11 november, de dag van Sint-Maarten, is niet de verjaardag van Martinus, maar de dag dat hij in Tours begraven is. Het was in die tijd niet belangrijk om de geboortedag van iemand te vieren. Mensen herdachten (vierden) liever de sterf- of begraafdag. Men geloofde namelijk dat mensen die goed geleefd hadden na hun dood naar God in de hemel gingen. Dat vond men belangrijker dan dat iemand een jaartje ouder werd.

Het feest van Sint-Maarten wordt op 11 november gevierd. Dat is nu een 'gewone' dag in november, maar vroeger was het één van de Winterfeesten. Een dag waarop de mensen nog een keer goed konden eten en drinken. Daarna moest men erg zuinig zijn en was het teren op het voedsel en brandstof dat men verzameld had om de winterperiode door te komen. Vaak leden (de arme mensen) honger in deze koude periode van het jaar. Om het voor deze mensen wat gemakkelijker te maken, mochten arme mensen met Sint-Maarten, Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen (de Winterfeesten) langs de deur gaan om een liedje te zingen en daarvoor geld, voedsel of brandstof te krijgen. Zo zorgden de mensen voor elkaar. Deze feesten werden 'bedelfeesten' genoemd. 

Sint-Maarten was een populaire heilige, omdat hij het opnam voor arme mensen en bedelaars. In de middeleeuwen was het feest een echt volksfeest. Maar nu is het alleen nog maar een feest voor kinderen. En dan niet eens in heel Nederland. Alleen nog maar in delen van Nederland, bijvoorbeeld Noord-Holland. Het lijkt een beetje op het "Trick-or-Treat" van Halloween, waarbij kinderen verkleed langs de deuren gaan voor iets lekkers. (In bijvoorbeeld Amerika.) Bij Sint-Maarten zijn de kinderen niet verkleed, maar gaan ze met lampionnen langs de deur, zingen de kinderen liedjes en zeggen versjes op. Ze krijgen van de mensen dan een snoepje of iets anders lekkers. 

actueel op babybladen.nl
 • 29-5-2020 - Zonnesteek bij kinderen, waar moet je op letten?

  Vakantie, heerlijk, dus daar genieten jullie met volle teugen van. Maar pas op: kinderen zijn kwetsbaar voor een zonnesteek. Zo herken, behandel en voorkom je een zonnesteek bij kinderen.

  Lees verder ...
 • 12-5-2020 - Babypraat bevordert taalontwikkeling

  Bij een klein kind passen we vaak automatisch onze spraak aan. We verhogen de toon, variëren flink met de intonatie, maken korte zinnetjes en overdrijven onze mimiek. 'Praat toch normaal', zeggen sommigen, maar dit is ten onrechte. Grootschalig onderzoek laat zien dat kleine kinderen juist het liefst luisteren naar kindgerichte spraak.

  Lees verder ...
 • 21-4-2020 - 6 tips om jullie kind meertalig op te voeden

  Spreekt je partner Spaans, Engels of Frans? En spreek jij Nederlands? Hier 6 tips om je kind meertalig op te voeden.

  Lees verder ...
 • 9-4-2020 - 25x leuke babyweetjes

  Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Er gaat een wereld voor je open. Er is zoveel te lezen en te ontdekken over je zwangerschap en over baby’s. Ben je al mama? Dan kun je dat helemaal beamen. Over baby’s en kinderen raak je nooit uitgepraat. We hebben de leukste weetjes over baby’s. Wist je bijvoorbeeld dat…

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.231.220.225
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: