Bestellen

De R in de maand – Weerstand feit of fabel?

Het is september en de R zit weer in de maand. De R in de maand betekent voor veel mensen dat het tijd is om de vitaminen weer uit de kast te halen en wat extra aan onze weerstand te werken. Start jij met extra vitamines of supplementen? En is het extra slikken van vitaminen in de herfst en winter eigenlijk wel echt nodig?

Oorsprong R in de maand

Vroeger betekende de ‘r’ in de maand het begin van de koude maanden dat er minder verse groenten en fruit beschikbaar waren. Mensen kregen te weinig vitaminen binnen waardoor de weerstand daalde. Door vitaminepillen en supplementen te gebruiken als de R in de maand zit, kun je je weerstand verhogen en loop je minder kans om ziek te worden.

Genoeg vitaminen bij gezonde voeding

Het gehele jaar hebben we dezelfde voedingsstoffen nodig. Tegenwoordig zijn de meeste groenten en fruit het hele jaar door te krijgen en is gevarieerd eten gemakkelijker. De oogst wordt vaak direct ingevroren zodat de meeste vitaminen behouden blijven en een groot deel wordt geïmporteerd uit andere landen. Als je gevarieerd en gezond eet is de kans op een vitaminegebrek een stuk kleiner dan vroeger. Toch betekent dit niet dat de ‘r’ in de maand afgeschreven is. Hoewel de zon nu nog regelmatig schijnt: staan de koude natte maanden voor de deur. We zullen deze maanden net iets extra voor onszelf moeten zorgen.

Je weerstand verhogen

Door gevarieerd te eten heb je een goede basis van een gezonde leefstijl. In de praktijk is dat toch altijd wat ingewikkelder. In het najaar heb je meer kans om zomaar een griep of ander virus op te lopen. Je weerstand bouw je op door goed, gezond en gevarieerd te eten en genoeg te slapen en te bewegen. Wanneer het niet altijd lukt om alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden te nemen, kun je kiezen voor het gebruik van vitamines en voedingssupplementen ter ondersteuning van je weerstand.

Tips voor een goede weerstand

 • Zorg dat je voldoende groenten en fruit eet
 • Blijf in beweging
 • Slaap voldoende
 • Vermijd stress
 • Was je handen regelmatig
 • Haal buiten lekker een frisse neus
 • Aanvulling doormiddel van vitamines (C, D) en supplementen om je weerstand extra te ondersteunen

 

Vitamine C en D

Vitamine C houdt je weerstand op peil en werkt als antioxidant. Wanneer we ziek worden, stijgt de behoefte aan vitamine C dan ook enorm.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en voor je afweersysteem. Vitamine D halen we normaliter uit de zon en versterkt namelijk het immuunsysteem en verlaagt de kans op virale en bacteriële infecties; zoals griep.

 

actueel op babybladen.nl
 • 2-10-2023 - Stoptober is begonnen

  De jaarlijkse campagne om 28 dagen niet te roken in oktober is weer begonnen: Stoptober. Stoppen met roken is lastig, maar het kan. Stoptober is een bewezen succes en per jaar stoppen er ongeveer 50.000 mensen met roken tijdens Stoptober.

  Lees verder ...
 • 15-9-2023 - Wetenschappers zijn er in geslaagd een embryo te creëren zonder sperma, eicel of baarmoeder

  Wetenschappers verbonden aan het Weizmann Institute of Science zijn erin geslaagd om een menselijke embryo te creëren zonder gebruik te maken van sperma, eicellen of een baarmoeder. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrijf Nature. 

  Lees verder ...
 • 28-8-2023 - EMA en Europese Commissie akkoord met nieuw RS-vaccin

  De artsen in EU-lidstaten mogen gebruik maken van een nieuw vaccin tegen het RS-virus. Nadat eerder de EMA groen licht heeft gegeven voor het nieuwe vaccin, is het inmiddels ook goedgekeurd door de Europese Commissie. 

  Lees verder ...
 • 2-8-2023 - Voeden In Verbinding 2023

  Op zondag 6 augustus vindt de 3de editie van Voeden In Verbinding plaats! Wij zijn heel trots dat we dit jaar al in 21 steden in Vlaanderen, Brussel en zelfs Nederland bijeenkomen. We spreken om 10u stipt af om gezamenlijk borstvoeding te geven als afsluiter van WereldBorstvoedingsWeek. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.117.166
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: