Bestellen

Een nieuwe IVF techniek

Misschien heb je er wel eens van gehoord; In Vitro Fertilisatie (IVF). Dit is een manier om bevrucht te raken buiten de baarmoeder. IVF wordt vaak door koppels toegepast die niet op een natuurlijke wijze zwanger kunnen raken. Zo’n Fertilisatie kan zeer belastend zijn voor je lichaam en het kan veel bijwerkingen hebben, zoals hoofdpijn, buikpijn en stemmingswisselingen. In sommige gevallen kunnen er ook hevigere klachten ontstaan zoals een ontsteking in je eierstokken. Een team van wetenschappers van de Vrije Universiteit in Brussel en van het UZ in Brussel is erin geslaagd om een patiëntvriendelijkere manier te ontwikkelen voor de IVF.

IVF kort uitgelegd

Bij een IVF worden vrouwen als het ware handmatig zwanger gemaakt. De ei- en zaadcellen worden namelijk in een laboratorium samengebracht. Om aan de eicellen te komen worden de eierstokken eerst gestimuleerd met bepaalde hormonen. Deze hormonen moet de vrouw zichzelf van tevoren toedienen. Door die hormonen groeien er eiblaasjes in de eierstokken die eicellen bevatten. De vloeistof uit de eiblaasjes, die de eicellen bevatten, wordt opgezogen door een punctie. Dit is een holle naald die bedoeld is om cellen en/of vocht uit het lichaam te zuigen. Bij een normale menstruatiecyclus rijpt er elke maand één eicel, maar bij een IVF behandeling worden er vijf tot tien eicellen in één keer gerijpt om de slagingskans te vergoten. Na de punctie wordt er in het laboratorium geprobeerd om de eicellen met de zaadcellen te bevruchten. Als dit gelukt is, wordt de embryo na 3 dagen in de baarmoeder geplaatst. Twee tot vier dagen na het plaatsen van de embryo, moet deze zich innestelen in de baarmoederwand.

Een nieuwe methode

Een IVF kan heel belastend zijn voor de gezondheid van de vrouw en van het kind in de buik. Nu is er dus een alternatieve en vriendelijkere methode voor. Deze nieuwe methode is ontdekt doordat de wetenschappers nieuwe doorvoerringen hebben toegepast in het proces, genaamd de In Vitro Maturatie (IVM). Het proces staat bijna gelijk aan het proces van de IVF, maar er zit één groot verschil in; de vrouw hoeft bijna tot helemaal niet nieuwe hormonen in te spuiten om de eicellen te rijpen. De eicellen worden namelijk verder in het laboratorium gerijpt. Na de rijping wordt alles volgens standaard procedure vervolgd.

De eerste klinische uitkomsten van deze vernieuwde IVM-methode zijn veelbelovend. Zo is er al een studie geweest die de nieuwe IVM-methode vergeleek met de IVF-methode en hieruit zijn al 96 baby’s succesvol geboren.

actueel op babybladen.nl
 • 22-5-2022 - Pas op voor papieren rietjes!

  Papieren rietjes: ze zijn beter voor het milieu, maar een mogelijk gevaar voor jonge kinderen en mensen met een beperking. Dit meld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  Lees verder ...
 • 15-5-2022 - Meer onderzoek naar stilgeboorte

  In Nederland overlijden er nog elke dag 4 baby’s voordat deze geboren worden. Vaak blijft de oorzaak hiervan onbekend en dat moet veranderen vindt Stichting Nova. Zij willen een steunpunt bieden voor vrouwen die een stilgeboorte hebben moeten doorstaan.

  Lees verder ...
 • 1-5-2022 - Alles over de baarmoeder

  De baarmoeder; hét orgaan die ervoor zorgt dat wij als mensen op deze aardbol rondlopen. Alleen is de baarmoeder naast het dragen van een kind voor veel meer functies in jouw lichaam belangrijk. Het orgaan zorgt ook voor de maandelijkse bloedingen en voor het genot tijdens het vrijen.

  Lees verder ...
 • 24-4-2022 - Tips om zwangerschapsstress te vermijden

  Ben jij bang dat je te veel strest tijdens de zwangerschap? Dan hebben wij een paar tips voor jou om deze stress te verminderen en te voorkomen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
35.172.111.71
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: