Bestellen

Een verzakking na een bevalling

Bevallen is altijd een grote prestatie en je krijgt er ook iets moois voor, namelijk je kind. Alleen na de bevalling kan je voor een tijdje last van pijntjes hebben. Een voorbeeld hiervan is een verzakking. Dit kan komen door verslapte bekkenspieren na de bevalling. Vaak heb je tijdens een verzakking veel last van een zwaar gevoel in je benen en bekken.

‘’Bij een verzakking zakken de organen in het bekken letterlijk in meer of mindere mate omlaag doordat het steunweefsel onvoldoende zijn functie uitoefent,’’ vertelt bekkenfysiotherapeut Inge Hemel. De klachten van een verzakking zijn erg verschillend, sommige vrouwen hebben er onwijs veel last van en andere minder. Dat veel vrouwen er last van hebben blijkt uit cijfers van een onderzoek van UMC Utrecht. Bij 40 tot 60 procent van de vrouwen is er sprake van een verzakking na de geboorte. Inge Hemel meldt wel dat iedere vrouw na het bevallen last heeft van speling in het steunweefsel, alleen bij sommige vrouwen houdt dit na het ontzwangeren nog aan en dan is er sprake van een verzakking.

In sommige gevallen houden de klachten van een verzakking de rest van je leven aan. Het beste is dan om oefeningen te doen waarmee je de ongemakken kan verzwakken. ‘’Soms kunnen de juiste oefeningen en tips al veel effect hebben. Ik zie in de praktijk vrouwen die al jaren met klachten lopen en waarbij gerichte oefeningen hebben gezorgd voor het afnemen of zelfs verdwijnen van die klachten,’’ vertelt Inge Hemel. Verder meldt de bekkenfysiotherapeut dat als de oefeningen niet veel effect hebben, er ook operaties bestaan voor hevige verzakkingen of de vrouw kan er voor kiezen om een ring te laten plaatsen. Bij de laatste wordt er dan een ring in de vagina gebracht en deze helpt de baarmoeder en blaas op hun plek te houden. Volgens Hemel is het bij een verzakking altijd belangrijk om eerste met een bekkenfysiotherapeut of een gynaecoloog te praten wat het beste is.

actueel op babybladen.nl
 • 22-5-2022 - Pas op voor papieren rietjes!

  Papieren rietjes: ze zijn beter voor het milieu, maar een mogelijk gevaar voor jonge kinderen en mensen met een beperking. Dit meld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  Lees verder ...
 • 15-5-2022 - Meer onderzoek naar stilgeboorte

  In Nederland overlijden er nog elke dag 4 baby’s voordat deze geboren worden. Vaak blijft de oorzaak hiervan onbekend en dat moet veranderen vindt Stichting Nova. Zij willen een steunpunt bieden voor vrouwen die een stilgeboorte hebben moeten doorstaan.

  Lees verder ...
 • 1-5-2022 - Alles over de baarmoeder

  De baarmoeder; hét orgaan die ervoor zorgt dat wij als mensen op deze aardbol rondlopen. Alleen is de baarmoeder naast het dragen van een kind voor veel meer functies in jouw lichaam belangrijk. Het orgaan zorgt ook voor de maandelijkse bloedingen en voor het genot tijdens het vrijen.

  Lees verder ...
 • 24-4-2022 - Tips om zwangerschapsstress te vermijden

  Ben jij bang dat je te veel strest tijdens de zwangerschap? Dan hebben wij een paar tips voor jou om deze stress te verminderen en te voorkomen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
35.172.111.71
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: