Bestellen

Eerste hulp bij darmkrampjes

Iedere pasgeboren baby huilt. En zeker in de beginperiode zijn huilbuien na het voeden geen uitzondering. Maar wat als niks helpt hem stil te krijgen? Dan zou het goed kunnen dat jouw baby last heeft van darmkrampjes. Lees hier alles over de symptomen en oplossingen.

Je hebt er vast wel eens van gehoord: darmkrampjes. Maar wat is dat nou precies? Hoe weet je of je baby daar last van heeft en wat kan je er nou eigenlijk aan doen? Wanneer jouw kindje na het voeden hard, lang en ontroostbaar huilt, met zijn beentjes trapt, deze optrekt of juist helemaal strekt en een opgezet buikje heeft, kan je ervan uitgaan dat hij last heeft van darmkrampjes, ook wel uitgelegd als vastzittende lucht in de darmen. Voor de baby is dat erg pijnlijk en ook voor de ouder erg vervelend, maar gelukkig is het geen medisch probleem.

Oorzaken 
De oorzaken van darmkrampjes bij baby's kunnen verschillend zijn. Maar de grootste oorzaak is dat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ze moeten natuurlijk nog wennen aan hun nieuwe taak: het verteren van voedsel. Overtollig lucht in de maag en darmen is ook een grote boosdoener. Je kindje krijgt meer lucht binnen dan nodig is, door gulzig drinken of veel huilen. Omdat de darmpjes nog niet goed ontwikkeld zijn, hebben ze moeite met het kwijtraken van overtollig lucht. Te veel of te weinig voeding kan ook een oorzaak zijn van darmkrampjes, maar ook overgevoeligheid of een allergie voor koemelk of voedingsstoffen in borstvoeding. 

Eerste hulp bij krampjes
Het makkelijkste advies is afwachten, aangezien darmkrampjes in de meeste gevallen na vier maanden verdwijnen. Maar gelukkig zijn er een paar kleine dingen waar je in de tussentijd op kan letten bij het voeden van je kindje, 

 • Krampjes en borstvoeding
  Als je borstvoeding geeft, kunnen er stoffen in de voeding zitten waarvoor jouw kindje overgevoelig is. Om hier achter te komen, zou je een dagboekje bij kunnen houden met wat je eet. Stoffen waar je onder andere op moet letten zijn scherpe kruiden, ui, knoflook, koffie, chocolade, koolzuurhoudende frisdrank en schaaldieren. En natuurlijk zijn roken en alcohol uit den boze!
 • Krampjes en flesvoeding
  Als je je kindje de fles geeft, is het altijd goed om eerst naar het drinktempo te kijken, 15-20 minuten is hiervoor goed. Als je kindje sneller drinkt, kan dit voor meer krampjes zorgen. Probeer je kindje ook tussentijds en na afloop te laten boeren. Ook is het belangrijk dat de speen steeds vol is. Als je flesvoeding geeft, kun je ook speciale voeding tegen krampjes kiezen. Overleg alleen wel altijd even met de huisarts of het consultatiebureau, als je de overstap overweegt naar andere flesvoeding.

 

Praktische tips
Als niks lijkt te helpen en je baby maar blijft huilen, hebben we nog een paar praktische tips die misschien helpen: 

 • Houd je baby zo vaak mogelijk vast
 • Verwarm het buikje van je baby met een kruik of warme doeken
 • Doe je baby in een warm bad
 • Wrijf zachtjes over het buikje van je baby
 • Houd je baby vast met zijn buikje op je onderarm of over je schouder, zodat er lichte druk op het buikje staat.

 

Het kan natuurlijk zijn dat niks helpt. Maak je dan vooral niet te veel zorgen. Darmkrampjes horen er in de meeste gevallen gewoon bij. Ze zijn vervelend, maar niet ernstig en gaan uiteindelijk vanzelf weer over. Maak je je toch zorgen? Neem dan even contact op met je huisarts.

 

Bron: MamaEnzo

actueel op babybladen.nl
 • 25-6-2020 - Zonnesteek bij kinderen, waar moet je op letten?

  Vakantie, heerlijk, dus daar genieten jullie met volle teugen van. Maar pas op: kinderen zijn kwetsbaar voor een zonnesteek. Zo herken, behandel en voorkom je een zonnesteek bij kinderen.

  Lees verder ...
 • 15-6-2020 - Hoe erg is het? Ruzie maken waar je kind bij is?

  Ruziën waar je kind bij is wordt vaak goedgepraat: We hebben niet geschreeuwd, hij snapt het toch nog niet. Veel ouders nemen zich voor het nooit te doen, maar toch overkomt het ons allemaal. 

  Lees verder ...
 • 2-6-2020 - Kinderkamer koel houden als het warm is doe je zo

  Als je zelf slapeloos in je bed ligt te zuchten, draaien en zweten door de warmte, dan kun je er donder op zeggen dat je kind ook slecht slaapt. Er zijn een paar dingen die je kan doen om de kinderkamer toch lekker koel te houden.

  Lees verder ...
 • 12-5-2020 - Babypraat bevordert taalontwikkeling

  Bij een klein kind passen we vaak automatisch onze spraak aan. We verhogen de toon, variëren flink met de intonatie, maken korte zinnetjes en overdrijven onze mimiek. 'Praat toch normaal', zeggen sommigen, maar dit is ten onrechte. Grootschalig onderzoek laat zien dat kleine kinderen juist het liefst luisteren naar kindgerichte spraak.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.232.184.139
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: