Bestellen

Eiwitten … wist jij dat?

Eiwit is een onmisbare voedingsstof waar je lichaam behoorlijk wat van nodig heeft. Het levert namelijk calorieën en aminozuren. Ook vetten en koolhydraten zijn macronutriënten. We hebben al deze drie macronutriënten in de juiste verhoudingen nodig om een gezond lichaam te behouden. Eiwitten zijn dus onmisbaar voor het goed functioneren van het menselijk lichaam.

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit 100.000 miljard cellen. Alle cellen bevatten eiwit, bijvoorbeeld spieren en organen, botten en het bloed. Eiwitten uit voeding, worden door het spijsverteringssysteem afgebroken tot de bouwstenen: de aminozuren. Die worden vervolgens opgenomen door de cellen van je lichaam. 70 procent van deze aminozuren wordt gebruikt voor de aanmaak van lichaamseiwit. De andere 30 procent wordt gebruikt als energie of plassen we uit.
Bijna alle voedingsmiddelen bevatten eiwit en het komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. Alleen de eiwitkwaliteit per product verschilt. Die kwaliteit hangt af van hoe goed het lichaam het kan verteren en van de hoeveelheid essentiële aminozuren. Vlees en zuivel zijn goede bronnen van dierlijke eiwitten, en ook soja is een bron van plantaardige eiwitten.
Eiwitten zitten in diverse melksoorten: amandelmelk, geitenmelk, kokosmelk, hennepmelk... Tegenwoordig drinkt allang niet iedereen meer 'gewone' melk. Maar let op. Tijdens de zwangerschap: Eet geen kaas gemaakt van rauwe melk. Deze kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor de baby in je buik. Op het etiket staat dan 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk'. Staat er alleen 'melk' op het etiket, dan kun je ervan uitgaan dat het veilig is.

Meer over eiwitten:
Eiwitten zijn samengesteld uit bouwstenen. Die worden aminozuren genoemd. Ons lichaam heeft in totaal twintig verschillende aminozuren nodig voor allerlei functies die anders niet zouden werken, zoals spiergroei. Sommige aminozuren kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden, dit worden essentiële aminozuren genoemd. Ze moeten uit ons eten komen.

Eiwitten zijn nodig voor:

 • Sterke spieren
 • Zenuwstelsel, eiwitten dragen ertoe bij dat we kunnen reageren op prikkels.
 • Enzymen en hormonen Eiwitten spelen een belangrijke rol in alle biochemische processen: van het helpen bij de spijsvertering tot het geven van een geluksgevoel.
 • Van cel naar cel Eiwitten zijn ook nodig voor het transport van stoffen in het bloed en in de cel.
 • Energie Eiwitten leveren ook energie aan het lichaam.
 • Gezonde botten Eiwitten zijn ook nodig om botweefsel op te bouwen. Op die manier blijven onze botten in de juiste conditie.

Bron: Gezondheidsnet en Voedingscentrum

actueel op babybladen.nl
 • 17-11-2020 - Coronababyboom verwacht

  Volgens verschillende media kunnen we straks een coronababyboom verwachten. Het Brabants Dagblad meldt op zijn website dat er in Brabant meer vrouwen dan normaal zwanger zijn. Ook in de regio Rotterdam is een toename van zwangeren te zien, zegt de Telegraaf.

  Lees verder ...
 • 11-11-2020 - Hét cadeau voor de feestdagen: (K)raamtijd. Bestel nu met korting!

  Was je zwanger of kreeg jij een kind tijdens de intelligente lockdown? Dan mag (K)raamtijd – zwanger zijn, bevallen en opgroeien tijdens de coronacrisis niet ontbreken in je boekenkast. Bestel vóór 20 november dit unieke naslagwerk met korting en je hebt hem nog voor de feestdagen in huis.

  Lees verder ...
 • 10-11-2020 - Zó kun je toch de verjaardag van je kind vieren in tijden van corona

  Social distancing, oftewel; afstand houden vanwege het coronavirus. Maar wat als je kind jarig is? Hoe kan je er dan toch voor zorgen dat je jarige kind een feestje krijgt? Hier een paar tips!

  Lees verder ...
 • 3-11-2020 - Jessica Mendels is onze nieuwe columniste!

  Tv-presentatrice Jessica Mendels is de nieuwe columniste van Baby’s eerste jaren! In onze najaarseditie lees je een uitgebreid interview met deze enthousiaste dame én je vindt er een gezond recept om gezellig samen met je kind te maken.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.237.138.69
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: