Bestellen

Flesvoeding; iets van de huidige tijd?

Je hoort het wel vaker; mensen die beweren dat flesvoeding te kunstmatig is voor je kindje en borstvoeding beter werkt. Vaak wordt dit onder andere onderbouwd met: ‘’Vroeger gaven ze hun kinderen alleen maar borstvoeding en dit werkte prima. Waarom zal ik dan nu kunstmatige voeding kopen?’’ Alleen is dit wel zo? Is flesvoeding iets wat de afgelopen decennia pas tot stand is gekomen?

Terug in de tijd

Archeologen van de Universiteit in Leiden hebben ondervonden dat moeders in de eerste helft van de negentiende eeuw hun kinderen al flesvoeding gaven. Vermoedelijk doordat de moeders het te druk hadden op hun boerenbedrijf om daarnaast nog de kinderen te voeden. Uit een eerder onderzoek is ook gebleken dat baby’s van vrouwen uit lagere klassen in steden flesvoeding ontvingen. Dit kwam waarschijnlijk doordat de moeders lange dagen in de fabriek maakten. De flesvoeding uit die tijd bestond uit het melk van een koe.

De samenstelling van melk

Aan de botresten kan je volgens de archeologen uit Leiden veel opmaken over de voedingspatroon van de mensen. Doordat er een isotopenverhouding tussen koolstof en stikstof in je botten zit. De hoeveelheid afwijkende isotopen wordt steeds hoger naarmate je hoger in de voedselketen komt. Moedermelk en koemelk staan allebei op een andere plek in de voedselketen en hierdoor heeft borstvoedingsmelk een andere afwijkende verhouding van isotopen dan koemelk. Uit onderzoek is nu gebleken dat baby’s van de negentiende eeuw veel vaker de afwijkende isotopen van koemelk in hun botstructuur hadden dan die van moedermelk.

Dus flesvoeding is zeker niet iets wat alleen van de tegenwoordige tijd is. Alleen is de formule van de voedingssoort nu wel anders dan die van koemelk.

actueel op babybladen.nl
 • 22-5-2022 - Pas op voor papieren rietjes!

  Papieren rietjes: ze zijn beter voor het milieu, maar een mogelijk gevaar voor jonge kinderen en mensen met een beperking. Dit meld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  Lees verder ...
 • 15-5-2022 - Meer onderzoek naar stilgeboorte

  In Nederland overlijden er nog elke dag 4 baby’s voordat deze geboren worden. Vaak blijft de oorzaak hiervan onbekend en dat moet veranderen vindt Stichting Nova. Zij willen een steunpunt bieden voor vrouwen die een stilgeboorte hebben moeten doorstaan.

  Lees verder ...
 • 1-5-2022 - Alles over de baarmoeder

  De baarmoeder; hét orgaan die ervoor zorgt dat wij als mensen op deze aardbol rondlopen. Alleen is de baarmoeder naast het dragen van een kind voor veel meer functies in jouw lichaam belangrijk. Het orgaan zorgt ook voor de maandelijkse bloedingen en voor het genot tijdens het vrijen.

  Lees verder ...
 • 24-4-2022 - Tips om zwangerschapsstress te vermijden

  Ben jij bang dat je te veel strest tijdens de zwangerschap? Dan hebben wij een paar tips voor jou om deze stress te verminderen en te voorkomen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
35.172.111.71
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: