Geen weeënremmers meer na 30 weken zwangerschap
Ben je langer dan dertig weken zwanger en begint jouw bevalling? Dan krijg je vanaf nu geen weeënremmers meer. Uit internationaal onderzoek onder leiding van Amsterdam UMC blijkt dat weeënremmers de gezondheid van het ongeboren kind bij een dreigende vroeggeboorte niet verbeteren. In totaal deden 24 Nederlandse ziekenhuizen en twee ziekenhuizen in Engeland en Ierland mee aan het onderzoek waarin 755 zwangere vrouwen werden gevolgd over een periode van zeven jaar.
Placebo
Een van de belangrijkste redenen voor het voorschrijven van weeënremmers is om de geboorte uit te stellen en de baby meer tijd te geven zich te ontwikkelen. Maar de medicijnen vertragen de bevalling gemiddeld niet meer dan een placebo, bleek uit het onderzoek. Ook hadden baby's van vrouwen met weeënremmers evenveel longproblemen als die van vrouwen die een placebo kregen. De onderzoekers volgden in totaal 884 kinderen, inclusief tweelingen, tot drie maanden na de geboorte.
Preventie
Volgens hoofdonderzoeker en hoogleraar verloskunde aan het Amsterdam UMC Martijn Oudijk moet de focus bij vroeggeboorte verschuiven naar preventie. Zo gezond mogelijk de zwangerschap ingaan, lichaamsbeweging en niet roken. Ook kun je tijdens de 20-wekenecho een inwendige echo krijgen, waarbij de arts of verloskundige de lengte van de baarmoedermond opmeet. Bij een korte baarmoedermond is de kans op een vroeggeboorte groter en kunnen je preventief medicijnen innemen.
Jaarlijks worden er in Nederland zo'n 12.000 kinderen te vroeg geboren, oftewel voordat de zwangerschap 37 weken duur. Het gaat om zo'n 7 procent van alle geboortes. Wereldwijd leidt 1 op de 10 zwangerschappen tot een vroeggeboorte.