Bestellen

Gevaar deltavariant tijdens zwangerschap

Ongevaccineerde vrouwen die zwanger zijn lopen meer risico op ernstige symptomen vanwege de gevaarlijke deltavariant. Een groot deel van die groep wordt zelfs opgenomen in het ziekenhuis.

Vrouwen tijdens de zwangerschap lijken geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met COVID-19. Wel zijn zij kwetsbaarder voor het coronavirus dan anderen en hebben ze meer risico om ernstig ziek te worden. Hun afweersysteem werkt anders dan normaal en daarnaast moet het hart harder werken, omdat ze meer zuurstof nodig hebben.

Verloop in cijfers
Vanaf juli zijn er 80 zwangeren en kraamvrouwen opgenomen in het ziekenhuis vanwege COVID-19. Hiervan is 28% op de IC terecht gekomen. In tegenstelling tot de alfavariant die in april en mei rondzaaide. Deze variant zorgde ervoor dat er 129 zwangere vrouwen in het ziekenhuis belandden, waarvan ‘slechts’ 16% op de IC. Twee vrouwen verloren zelfs hun kind en werden er diverse keren baby’s eerder gehaald wegens te hoog risico. Dit blijkt uit cijfers uit het landelijk systeem NthOSS dat ernstige ziekten tijdens de zwangerschap en in de kraamperiode registreert.

Veilig vaccin
Toch zijn veel vrouwen angstig en onzeker over vaccineren tijdens de zwangerschap. Dit snapt ook huisarts Suzanne Bode van huisartsenpraktijk Bode in Utrecht. “Met een kind in je buik is gezondheid nóg belangrijker”, zegt zij, “en in deze tijden kan dat vragen oproepen. Maar ik wil extra benadrukken dat het medisch gezien niet terecht is. Het vaccin is gewoon veilig. Ik probeer dan uit te leggen dat de kans groot is dat patiënten deze winter toch corona krijgen als zij zich niet laten vaccineren.”

In augustus van dit jaar hebben artsen al een noodoproep gedaan bij alle zwangere en pas bevallen vrouwen. Zij waarschuwden toen al dat de deltavariant zeer gevaarlijk is voor moeder en kind wanneer je ongevaccineerd bent.

Bron: Trouw.

actueel op babybladen.nl
 • 23-11-2021 - Coronababyboom in Nederland

  Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er een ware coronababyboom in Nederland is. Niet alleen is het aantal eerstgeborenen groter dan vorig jaar. Ook werden meer tweede en derde kinderen geboren.

  Lees verder ...
 • 4-11-2021 - Gevaar deltavariant tijdens zwangerschap

  Ongevaccineerde vrouwen die zwanger zijn lopen meer risico op ernstige symptomen vanwege de gevaarlijke deltavariant. Ze zijn kwetsbaarder door een ander werkend afweersyteem. Een groot deel van die groep wordt zelfs opgenomen in het ziekenhuis.

  Lees verder ...
 • 12-10-2021 - Fun in de herfst: de 10 leukste activiteiten met je kinderen om te doen

  De zomer hebben we al een tijdje achter ons gelaten en de herfst is op volle toeren. Een mooi moment om heerlijk in je eigen herfstbubbel te kruipen. Wij hebben voor jouw gezinsbubbel 10 superleuke herfstactiviteiten op een rij gezet.

  Lees verder ...
 • 29-9-2021 - Paracetamol tijdens zwangerschap

  Nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen tijdens de zwangerschap terughoudend moeten zijn met het gebruik van paracetamol. Het gebruik van dit medicijn kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het kan de lichamelijke en neurologische ontwikkeling van het kind verstoren.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.89.204.127
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: