Bestellen

Gezonde kinderen

De eerste duizend dagen van een kind is bepalend voor zijn of haar toekomst. Het voorspelt hoe de fysieke en mentale gezondheid is op de lange termijn. Bij een derde van de zwangeren binnen Generation R zijn de omstandigheden niet optimaal, waardoor kinderen al met een achterstand worden geboren.

Negatieve gevolgen
Onderzoek heeft al eerder uitgewezen dat roken, drinken, ongezond eten en het niet slikken van foliumzuur negatieve gevolgen heeft voor het ongeboren kind. Toch trekt een grote groep zich daar niets van aan. Uit het onderzoek Generation R van het Erasmus MC, blijkt dat een kwart van de zwangere vrouwen in Generation R rookt tijdens de zwangerschap. 50 procent van die groep drinkt alcohol en 10 procent gebruikt drugs.

Het bepaalt in grote lijnen hoe gezond een kind is, of het bevattelijk is voor ziektes en wat zijn of haar intelligentieniveau is. Dit heeft bijvoorbeeld consequenties voor als ze zich op de arbeidsmarkt gaan begeven.

Veel factoren hebben namelijk invloed op de groei en ontwikkeling van het kind. Volgens kinderarts en epidemioloog Vincent Jaddoe is er een aaneenschakeling van allerlei kritische periodes voor organen. Als de start daarvan niet goed is heeft dit gevolgen voor de gezondheid, zoals een vroeggeboorte of een achterstand in taalontwikkeling.

Stresshormoon
Ook stress heeft gedurende de zwangerschap nadelige gevolgen. „De placenta laat stresshormonen door bij hoge, aanhoudende stress”, zegt Tessa Roseboom, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid in het Amsterdam UMC. „Het aantal receptoren voor stresshormoon in het brein van een foetus neemt dan toe, en dat zorgt ervoor dat het kind later heftiger op stress reageert.”

Er valt een groot terrein te winnen bij de lagere inkomensgroepen, waarbij meer psychische en sociale problemen zijn. De urgentie om de levensstijl van beide ouders te verbeteren is dan ook groot. Hierdoor kun je de toekomst van een kind aanzienlijk verbeteren.

Bron: NRC.

actueel op babybladen.nl
 • 9-9-2021 - Strong Babies: terugbrengen van vroeggeboortes

  Strong Babies heeft de ambitie om binnen 10 jaar het percentage vroeggeboortes met 30% terug te brengen. Dat betekent duizenden baby’s die een gezonde start van hun leven mogen ervaren. Strong Babies financiert wetenschappelijk onderzoek in de verloskunde en neonatologie. 

  Lees verder ...
 • 30-8-2021 - Gezonde kinderen

  De eerste duizend dagen van een kind is bepalend voor zijn of haar toekomst. Het voorspelt hoe de fysieke en mentale gezondheid is op de lange termijn. Bij een derde van de zwangeren binnen Generation R zijn de omstandigheden niet optimaal, waardoor kinderen al met een achterstand worden geboren.

  Lees verder ...
 • 1-8-2021 - Winactie prijzenpakket t.w.v. 2950 EURO

  Ieder kwartaal kun je via Babybladen.nl te gekke prijzen winnen. Zoals een autostoeltje, een commode of gratis luiers. De prijswinnaars van de julitrekking hebben inmiddels bericht ontvangen. De eerstvolgende trekking is op 27 september 2021, dus meld je gauw aan!

  Lees verder ...
 • 16-7-2021 - Rouwverlof na miskraam

  In Nieuw-Zeeland is er in maart een nieuwe wet aangenomen, waarbij zowel vaders als moeders verlof krijgen na een miskraam of doodgeboorte. Ongeacht de duur van de zwangerschap hebben zowel vrouwen als mannen recht op drie dagen miskraamverlof. Nederland onderzoekt nu ook of dit in ons land geïntroduceerd kan worden.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.239.177.24
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: