Bestellen

Gezonde kinderen

De eerste duizend dagen van een kind is bepalend voor zijn of haar toekomst. Het voorspelt hoe de fysieke en mentale gezondheid is op de lange termijn. Bij een derde van de zwangeren binnen Generation R zijn de omstandigheden niet optimaal, waardoor kinderen al met een achterstand worden geboren.

Negatieve gevolgen
Onderzoek heeft al eerder uitgewezen dat roken, drinken, ongezond eten en het niet slikken van foliumzuur negatieve gevolgen heeft voor het ongeboren kind. Toch trekt een grote groep zich daar niets van aan. Uit het onderzoek Generation R van het Erasmus MC, blijkt dat een kwart van de zwangere vrouwen in Generation R rookt tijdens de zwangerschap. 50 procent van die groep drinkt alcohol en 10 procent gebruikt drugs.

Het bepaalt in grote lijnen hoe gezond een kind is, of het bevattelijk is voor ziektes en wat zijn of haar intelligentieniveau is. Dit heeft bijvoorbeeld consequenties voor als ze zich op de arbeidsmarkt gaan begeven.

Veel factoren hebben namelijk invloed op de groei en ontwikkeling van het kind. Volgens kinderarts en epidemioloog Vincent Jaddoe is er een aaneenschakeling van allerlei kritische periodes voor organen. Als de start daarvan niet goed is heeft dit gevolgen voor de gezondheid, zoals een vroeggeboorte of een achterstand in taalontwikkeling.

Stresshormoon
Ook stress heeft gedurende de zwangerschap nadelige gevolgen. „De placenta laat stresshormonen door bij hoge, aanhoudende stress”, zegt Tessa Roseboom, hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid in het Amsterdam UMC. „Het aantal receptoren voor stresshormoon in het brein van een foetus neemt dan toe, en dat zorgt ervoor dat het kind later heftiger op stress reageert.”

Er valt een groot terrein te winnen bij de lagere inkomensgroepen, waarbij meer psychische en sociale problemen zijn. De urgentie om de levensstijl van beide ouders te verbeteren is dan ook groot. Hierdoor kun je de toekomst van een kind aanzienlijk verbeteren.

Bron: NRC.

actueel op babybladen.nl
 • 18-1-2022 - Boostervaccinatie tijdens zwangerschap

  Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen de boostervaccinatie te halen. Zij zeggen dat het vaccin geen invloed heeft op de zwangerschap. Veel zwangeren zijn bang dat het vaccin gevolgen heeft voor de ontwikkeling van hun ongeboren baby.

  Lees verder ...
 • 17-1-2022 - Nieuwe winactie

  De prijswinnaars van de afgelopen trekking hebben inmiddels bericht van ons ontvangen. Zat je er niet tussen? Niet getreurd, want we hebben weer een nieuwe trekking!

  Lees verder ...
 • 3-1-2022 - Een gezond en liefdevol 2022

  Namens Babybladen wensen wij jullie allemaal een gezond, gelukkig en liefdevol 2022 toe. Dat het een jaar mag worden, waarin we met elkaar in vrijheid samen mogen zijn. We maken er met zijn allen weer een mooi jaar van!

  Lees verder ...
 • 28-12-2021 - Gratis kinderopvang

  Het nieuwe kabinet heeft de ambitie om de kinderopvang gratis te maken voor ouders die werken. Vanaf het nieuwe jaar zal de overheid rechtstreeks betalen aan kinderopvangorganisaties en verdwijnt daarmee het huidig systeem voor kinderopvangtoeslag. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
75.101.211.110
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: