Bestellen

Gratis kinderopvang

Het nieuwe kabinet heeft de ambitie om de kinderopvang gratis te maken voor ouders die werken. Vanaf het nieuwe jaar zal de overheid rechtstreeks betalen aan kinderopvangorganisaties en verdwijnt daarmee het huidig systeem voor kinderopvangtoeslag.

Het plan is dat in eerste instantie werkende ouders nog een kleine bijdrage betalen en dat de overheid 95 procent vergoed. In de toekomst willen ze 100 procent financieren, zodat kinderopvang geheel gratis wordt.

Toeslagenaffaire
Het omstreden systeem van kinderopvangtoeslag, waarbij ouders zelf toeslag moeten aanvragen, is te complex vinden ze in Den Haag. Door de ‘toeslagenaffaire’ is deze wijziging in een stroomversnelling geraakt. Ouders werden toen geconfronteerd met hoge terugvorderingen die niet klopten.

De Brancheorganisatie Kinderopvang is positief over de nieuwe plannen, maar uit ook kritiek.  “Kinderopvang wordt voor veel mensen goedkoper, dat is goed nieuws,” zegt directeur Emmeline Bijlsma. “Maar dan wel in het bijzonder voor de hoge inkomens, en dat is een aandachtspunt. De kinderopvangtoeslag wordt hervormd en daarmee simpeler en ook dat zal voor veel ouders prettig zijn.”

Gematigd positief
Lage inkomens en niet-werkende ouders gaan er op achteruit. Daarmee zorgt dit systeem voor kansongelijkheid bij kinderen vindt Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. Zij vinden dat kinderopvang breder toegankelijk gemaakt moet worden en dat het voor iedereen gratis moet zijn.

Over de uitvoerbaarheid van het toekomstige systeem plaatst de Brancheorganisatie Kinderopvang vraagtekens. Zij vinden het verstandig om de aanpassingen gefaseerd aan te pakken. “Naar verwachting zal de vraag naar kinderopvang door de hogere vergoeding sterk toenemen, zo weten we uit het verleden. Dat zal er onherroepelijk toe leiden dat er meer personeel en meer locaties nodig zijn, in een tijd van grote krapte,” aldus Bijlsma.

actueel op babybladen.nl
 • 18-1-2022 - Boostervaccinatie tijdens zwangerschap

  Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen de boostervaccinatie te halen. Zij zeggen dat het vaccin geen invloed heeft op de zwangerschap. Veel zwangeren zijn bang dat het vaccin gevolgen heeft voor de ontwikkeling van hun ongeboren baby.

  Lees verder ...
 • 17-1-2022 - Nieuwe winactie

  De prijswinnaars van de afgelopen trekking hebben inmiddels bericht van ons ontvangen. Zat je er niet tussen? Niet getreurd, want we hebben weer een nieuwe trekking!

  Lees verder ...
 • 3-1-2022 - Een gezond en liefdevol 2022

  Namens Babybladen wensen wij jullie allemaal een gezond, gelukkig en liefdevol 2022 toe. Dat het een jaar mag worden, waarin we met elkaar in vrijheid samen mogen zijn. We maken er met zijn allen weer een mooi jaar van!

  Lees verder ...
 • 28-12-2021 - Gratis kinderopvang

  Het nieuwe kabinet heeft de ambitie om de kinderopvang gratis te maken voor ouders die werken. Vanaf het nieuwe jaar zal de overheid rechtstreeks betalen aan kinderopvangorganisaties en verdwijnt daarmee het huidig systeem voor kinderopvangtoeslag. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
75.101.211.110
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: