Bestellen

Hitteplan voor je baby; goed voorbereid op de zomer!

Met een baby beleef je de zomer heel anders dan vroeger. Behalve jezelf koel houden, maak je je waarschijnlijk structureel zorgen of je kindje het niet te warm heeft, of hij genoeg drinkt en of hij goed slaapt. Met dit hitteplan zorg je ervoor dat de zomer weer genieten wordt, voor zowel je kindje als jijzelf.

Als je baby regelmatig natte plasluiers heeft, levendig is en als hij goed drinkt, gaat het goed met je baby. Maar als het kwik stijgt, zijn er daarnaast een aantal dingen waar je op moet letten. Zo heeft het RIVM het 'Nationaal Hitteplan' opgesteld met maatregelen tegen de warmte. Met een baby moet je goed letten op de volgende zaken:

 • Wat je hem aantrekt
 • Of hij het niet te warm heeft
 • Of het huis koel genoeg is
 • Of hij genoeg drinkt
 • Of hij het niet te warm heeft in de kinderwagen
 • Of en wanneer je naar buiten gaat
 • Of hij het niet te warm heeft in de auto
 • Hoe hij slaapt
   

Genoeg drinken
Het is belangrijk dat je kindje genoeg drinkt, Zo voorkom je dat hij uitdroogt. Dat werd jou immers ook aangeraden toen je zwanger was in de zomer!

Je kan je baby extra laten drinken door hem regelmatig aan te leggen als je borstvoeding geeft. Daarbij is het belangrijk dat je zelf ook genoeg blijft drinken. Als je kindje de fles krijgt, kan je extra water aan zijn flesje toevoegen. Denk hierbij aan 10 ml extra per 100 ml.

Je baby mag tussendoor ook water drinken vanaf 6 maanden. Geef hem kleine slokjes uit een bekertje, of een tuitbeker. Het is mogelijk dat je kleine eerst moet wennen aan water drinken. Probeer dit daarom met hem te oefenen voordat het te warm wordt. 

Hoe herken je uitdroging?
Door bijvoorbeeld zweten of te weinig vocht binnen krijgen, veroorzaak je een tekort aan water in je lichaam waardoor je uitdroogt. Alle baby's zijn hier extra gevoelig voor. Daarnaast hebben kindjes jonger dan 33 maanden een verhoogd risico om uit te drogen.

Je kan uitdroging herkennen aan:

 • Sufheid
 • Een droge mond (geen kwijl)
 • Een halve dag geen natte luier
 • Snelle hartslag en/of ademhaling
 • Diepliggende ogen
 • Koude armen en benen
 • Een huidplooitje blijft 'staan' als je deze optilt
   

Neem direct contact op met je huisarts als je kindje deze tekenen van uitdroging laat zien.

Kleding baby
Welke kleertjes je je baby aantrekt bij welke temperatuur is lastig. Over het algemeen geldt: kies voor dunne, lichte materialen die vocht opnemen, zoals katoen. Trek je kleine niet te veel laagjes aan bij warm weer; soms is een rompertje al voldoende.

In de zomer heeft je baby vaak kleding met korte mouwtjes aan. Dat is lekker koel voor hem, maar zorg er wel voor dat je zijn blote huid goed beschermt tegen de zon. Doe hem een petje op en smeer hem goed in met zonnebrandcrème.

Warmte baby monitoren
Het is belangrijk om op warme dagen in de gaten te houden hoe warm je kindje het heeft. Voor de zekerheid kan je zijn temperatuur meten, maar ook door in zijn nekje en onder zijn voetjes te voelen. Als de thermometer een temperatuur boven de 37,5 graad aangeeft, of zijn nekje plakkerig aanvoelt, dan heeft hij het te warm en is het verstandig om een laagje kleding uit te trekken.

Ook kan je hem laten afkoelen door met een natte hydrofiele luier of washandje over zijn gezicht en nek te gaan, of in bad te doen. Kies dan wel voor lauwwarm water, zodat hij weer niet te snel afkoelt. Of neem samen een verfrissende duik in het zwembad!

Het huis koel houden
Je houdt je huis zo koel mogelijk, door overdag de ramen en gordijnen dicht te houden en de zonwering naar beneden te doen. Zodra het buiten koeler is dan binnen, is het tijd om alles weer open te zetten. Zorg er dan wel voor dat je een hor voor het raam plaatst, zodat insecten buiten blijven. Daarnaast is het handig om erop te letten dat je kindje niet op de tocht ligt, anders kan hij verkouden worden.

Naar buiten
Bescherm je kindje altijd goed tegen de zon als je naar het strand gaat of in de tuin gaat spelen. Smeer hem in met een dikke laag zonnebrandcrème met factor 50 en doe hem een petje op, ook als het bewolkt is. De huid van je kindje is namelijk extra kwetsbaar voor de gevolgen van uv-straling. Zijn beschadigde huidcellen hebben namelijk minder tijd om te herstellen, omdat zijn huidje razendsnel groeit. Dit kan de risico's op huidkanker op latere leeftijd vergroten. 

Voor je baby is het op zomerse dagen fijner als jullie een schaduwrijke plek opzoeken. Je kan dit zelf ook creëren door een parasol of tentje op te zetten. Baby's jonger dan 6 maanden mogen zelfs helemaal nog niet in de zon. Zorg ervoor dat je altijd iets te drinken voor hem bij de hand hebt en ga niet te lang naar buiten. Ga bij voorkeur niet naar buiten tussen 12 uur en 3 uur 's middags, dat is namelijk het warmste moment van de dag. 

Op pad met de kinderwagen
Je wil natuurlijk niet de hele dag binnen zitten als het lekker weer is. Als je met de kinderwagen op pad gaat, let er dan op dat je baby het niet te warm krijgt. De temperatuur onder de kap kan namelijk al snel oplopen.

Leg ook nooit een deken of doek over de kinderwagen! Je denkt misschien dat je de warmte zo buitenhoudt, maar dat werkt averechts. De Zweedse krant 'Svenska Dagbladet' heeft onderzocht hoe heet het in een kinderwagen kan worden. En wat blijkt? Na een uur in de zon stijgt het kwik al naar 37 graden! Dat komt doordat de luchtcirculatie vermindert en zo kan het extreem heet worden voor je baby. Een beter alternatief is een parasol op de kinderwagen te plaatsen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk in de schaduw te lopen.

Met de auto weg
Het is verstandig om goede zonneschermen op te hangen aan de kant waar je kindje zit, als je op een zonnige dag de auto instapt. Zo houd je je baby zoveel mogelijk uit de zon. 

Als je nog even hebt voordat jullie op pad gaan, zet dan een halfuur van tevoren de ramen en deuren van de auto open. Daardoor kan de ergste warmte uit de auto. En let erop dat het autostoeltje en de gordels niet te heet zijn geworden door de zon.

Tenslotte: laat je kindje nooit alleen achter in de auto. Helaas gebeurt het nog te vaak, terwijl het levensgevaarlijk kan zijn. 

Een goede nachtrust
Als de kamertemperatuur rond de 18 graden is, slapen baby's het fijnst. Grote kans dat hij -net zoals jij- onrustig slaapt, omdat het lastig is de temperatuur constant te houden als het buiten tropisch warm is. 

Door middel van een thermometer kan je eenvoudig de temperatuur van de babyslaapkamer in de gaten houden. Sommige babyfoons hebben een ingebouwde thermometer, dat is pas handig! 

Een katoenen rompertje is al voldoende om te gaan slapen, als de slaapkamer van je kindje warmer is dan 25 graden. Als de temperatuur tussen de 20 en 25 graden is, kan je hem laten slapen in een rompertje en een zomerslaapzak.

 

 

 

 

 

 

actueel op babybladen.nl
 • 6-12-2019 - Zo maak je de feestdagen babyproof

  De kerstboom met zijn glimmende kerstballen, gezellig brandende kaarsen, wijn of thee glazen op tafel. Sfeer en gezelligheid, dat halen we graag in huis met kerst. Helaas brengen al deze gezellige kerstspullen ook gevaren met zich mee voor een rondkruipende baby. Hoe zorg je ervoor dat de feestdagen voor jou en je baby veilig en leuk verlopen? 

  Lees verder ...
 • 3-12-2019 - Doe mee en win!

  De eerste trekking is op 27 december, schrijf je snel in!

  Lees verder ...
 • 25-11-2019 - Je baby of peuter leren vallen en bewegen

  Door je kind al van jongs af aan gezond te laten bewegen, wordt hij minder bang om te vallen en leert je baby of peuter 'beter' te vallen. Vallen hoort bij de gezonde motorische ontwikkeling van je baby of peuter. Als je baby of peuter valt, leert hij zichzelf ook op te vangen.

  Lees verder ...
 • 11-11-2019 - Beter voor allebei; laat kinderen zelf de kinderopvang in lopen

  Veel kinderen komen gedragen door hun ouders de kinderopvang binnen en worden ook zo 'overhandigd'. Ergo coaches van DAK Kinderopvang willen de ouders stimuleren om hun kind zelf te laten lopen. Dat is beter voor de ontwikkeling van het kind. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.207.255.49
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: