Bestellen

Hoe erghoe is het? Ruzie maken waar je kind bij is?

Ruziën waar je kind bij is wordt vaak goedgepraat: We hebben niet geschreeuwd, hij snapt het toch nog niet. Veel ouders nemen zich voor het nooit te doen, maar toch overkomt het ons allemaal. 


 

Loop jij altijd naar boven als je partner het bloed onder je nagels vandaan haalt? Wacht jij altijd met het uiten van je irritatie tot de kinderen op bed liggen? Waarschijnlijk niet. Logisch, want als je boos bent, ben je boos. Dan nemen je emoties soms de overhand en ben je niet altijd meer beheerst en redelijk. Veel ouders hebben daarom weleens een conflict waar hun kinderen bij zijn. En ook al sta je niet met het servies te smijten en trillen de ramen niet van het geschreeuw, dat wil niet zeggen dat je kroost niet dondersgoed weet dat er stront aan de knikker is. En eigenlijk moet je dat niet hebben.

Stresssituatie
Dat zegt kinder,- en jeugdpsycholoog Eva Potharst. Een baby of een dreumes kan weliswaar meestal nog niet praten en hij zal de ruzie waarschijnlijk niet woordelijk onthouden. Maar de gevoelens die ermee gepaard gaan toen hij zag dat er een stresssituatie bij zijn ouders was kunnen wél blijven hangen. Hoe vaker een kind in zo'n situatie terecht komt, hoe meer dat van invloed kan zijn op hoe hij zich uiteindelijk zal ontwikkelen. Iets om over na te denken. Want het is makkelijk om jezelf gerust te stellen met het idee dat je baby van zes maanden later toch niet meer weet dat papa en mama elkaar destijds wel achter het behang konden plakken. Maar die vlieger gaat blijkbaar niet helemaal op.

Is het hier veilig?
Dat jonge kinderen niks door hebben, niks begrijpen, klopt niet. Zelfs heel kleine baby's zijn in staat gezichtsuitdrukkingen, stemvolumes en stress te herkennen. Juist jonge kinderen zijn heel erg gericht op sociale stimulansen, op wat hun verzorgers uitdragen en uitstralen. Dit is van invloed op de ontwikkeling van hun brein en de verbindingen die daarin gelegd worden: is het hier veilig, of moet ik op mijn hoede zijn?

Heb je je kind gelijk voor het leven beschadigd als je een keer uit je slof schiet omdat je man wéér het vuilnis niet buiten heeft gezet? Zo'n vaart loopt het nou ook weer niet. Gewone huis, tuin en keukenakkefietjes horen erbij. Daar krijgt een baby niet meteen PTSS van. Maar: zorg dat de rust snel terugkeert en laat vervolgens ook aan je kind zien dat je het weer samen bijlegt. Het is nou eenmaal niet altijd pais en vree, ook dát moet een kind leren. Zolang de witte vlag daarna maar wel weer gehesen wordt.

 

Bron:
Me-To-We

 

 


 

 

actueel op babybladen.nl
 • 16-7-2021 - Rouwverlof na miskraam

  In Nieuw-Zeeland is er in maart een nieuwe wet aangenomen, waarbij zowel vaders als moeders verlof krijgen na een miskraam of doodgeboorte. Ongeacht de duur van de zwangerschap hebben zowel vrouwen als mannen recht op drie dagen miskraamverlof. Nederland onderzoekt nu ook of dit in ons land geïntroduceerd kan worden.

  Lees verder ...
 • 7-7-2021 - Ik ga op vakantie en ik neem mee

  Nog twee dagen en dan heeft het noordelijk gedeelte van Nederland vakantie. Misschien blijf je in Nederland of ga je juist de grens over. Waar je ook naartoe gaat, er zijn altijd dingen die je niet mag vergeten om mee te nemen. Om het jullie makkelijk te maken hebben we de 10 belangrijkste vakantie musthaves voor je op een rij gezet.

  Lees verder ...
 • 31-5-2021 - Zwangere vrouwen toch niet eerder gevaccineerd

  Zwangere vrouwen worden toch niet met voorrang gevaccineerd tegen het coronavirus. In een brief van minister Hugo de Jonge aan de Kamer laat hij dit weten. Een vervroegde uitnodiging heeft weinig effect op de snelheid van de vaccinaties binnen deze groep.

  Lees verder ...
 • 17-5-2021 - Stijging aantal zwangeren met diabetes

  Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes is in Nederland toegenomen met 30%. Zwangerschapsdiabetici kan zorgen voor een verhoogde kans van zwangerschapscomplicaties. Het is daarom van belang om vrouwen bewust te maken van de risico’s vooraf aan de zwangerschap.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.204.48.69
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: