Bestellen

Hoe erghoe is het? Ruzie maken waar je kind bij is?

Ruziën waar je kind bij is wordt vaak goedgepraat: We hebben niet geschreeuwd, hij snapt het toch nog niet. Veel ouders nemen zich voor het nooit te doen, maar toch overkomt het ons allemaal. 


 

Loop jij altijd naar boven als je partner het bloed onder je nagels vandaan haalt? Wacht jij altijd met het uiten van je irritatie tot de kinderen op bed liggen? Waarschijnlijk niet. Logisch, want als je boos bent, ben je boos. Dan nemen je emoties soms de overhand en ben je niet altijd meer beheerst en redelijk. Veel ouders hebben daarom weleens een conflict waar hun kinderen bij zijn. En ook al sta je niet met het servies te smijten en trillen de ramen niet van het geschreeuw, dat wil niet zeggen dat je kroost niet dondersgoed weet dat er stront aan de knikker is. En eigenlijk moet je dat niet hebben.

Stresssituatie
Dat zegt kinder,- en jeugdpsycholoog Eva Potharst. Een baby of een dreumes kan weliswaar meestal nog niet praten en hij zal de ruzie waarschijnlijk niet woordelijk onthouden. Maar de gevoelens die ermee gepaard gaan toen hij zag dat er een stresssituatie bij zijn ouders was kunnen wél blijven hangen. Hoe vaker een kind in zo'n situatie terecht komt, hoe meer dat van invloed kan zijn op hoe hij zich uiteindelijk zal ontwikkelen. Iets om over na te denken. Want het is makkelijk om jezelf gerust te stellen met het idee dat je baby van zes maanden later toch niet meer weet dat papa en mama elkaar destijds wel achter het behang konden plakken. Maar die vlieger gaat blijkbaar niet helemaal op.

Is het hier veilig?
Dat jonge kinderen niks door hebben, niks begrijpen, klopt niet. Zelfs heel kleine baby's zijn in staat gezichtsuitdrukkingen, stemvolumes en stress te herkennen. Juist jonge kinderen zijn heel erg gericht op sociale stimulansen, op wat hun verzorgers uitdragen en uitstralen. Dit is van invloed op de ontwikkeling van hun brein en de verbindingen die daarin gelegd worden: is het hier veilig, of moet ik op mijn hoede zijn?

Heb je je kind gelijk voor het leven beschadigd als je een keer uit je slof schiet omdat je man wéér het vuilnis niet buiten heeft gezet? Zo'n vaart loopt het nou ook weer niet. Gewone huis, tuin en keukenakkefietjes horen erbij. Daar krijgt een baby niet meteen PTSS van. Maar: zorg dat de rust snel terugkeert en laat vervolgens ook aan je kind zien dat je het weer samen bijlegt. Het is nou eenmaal niet altijd pais en vree, ook dát moet een kind leren. Zolang de witte vlag daarna maar wel weer gehesen wordt.

 

Bron:
Me-To-We

 

 


 

 

actueel op babybladen.nl
 • 6-7-2020 - Win prijzen voor jou en/of je baby!

  Ieder kwartaal kun je via Babybladen.nl te gekke prijzen winnen. Zoals een commode, een autostoeltje of heel veel luiers. De prijswinnaars van de junitrekking hebben inmiddels bericht ontvangen. De eerstvolgende trekking is op 25 september, dus meld je gauw aan!

  Lees verder ...
 • 5-7-2020 - Hoera, eindelijk is er geboorteverlof voor partners

  De geboorte van je kind en de tijd erna kunnen heel ingrijpend zijn. Voor jou, maar ook voor je partner. Tot voor kort kreeg hij of zij na de bevalling maar twee dagen vrij. Daarin is nu gelukkig verandering gekomen. Per 1 juli kunnen partners aanvullend maximaal 5 weken geboorteverlof opnemen. 

  Lees verder ...
 • 25-6-2020 - Zonnesteek bij kinderen, waar moet je op letten?

  Vakantie, heerlijk, dus daar genieten jullie met volle teugen van. Maar pas op: kinderen zijn kwetsbaar voor een zonnesteek. Zo herken, behandel en voorkom je een zonnesteek bij kinderen.

  Lees verder ...
 • 15-6-2020 - Hoe erg is het? Ruzie maken waar je kind bij is?

  Ruziën waar je kind bij is wordt vaak goedgepraat: We hebben niet geschreeuwd, hij snapt het toch nog niet. Veel ouders nemen zich voor het nooit te doen, maar toch overkomt het ons allemaal. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.206.194.134
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: