Bestellen

Je baby of peuter leren vallen en bewegen

Je kunt je baby of peuter veilig leren vallen, of eigenlijk: door je baby of peuter al van jongs af aan te laten bewegen en hem bewegingsvrijheid te geven, wordt hij minder bang om te vallen en durft hij meer. Hierdoor heeft hij minder kans op groot letsel als hij eens valt. Op sommige basisscholen wordt al actief aandacht besteed aan het 'veilig leren vallen'. Zo leren kinderen bijvoorbeeld tijdens de gymnastiekles hoe ze zichzelf op moeten vangen als ze struikelen. Door te weten hoe je jezelf op moet vangen, wordt eventuele angst om te vallen minder, wat de kans op letsel bij een val (ook bij je baby of peuter) weer kleiner maakt. 

Lekker bewegen
Jouw baby of peuter gaat waarschijnlijk nog niet naar de basisschool, dus die vallessen zijn nog toekomstmuziek. Wel kun je beweegspelletjes met je kind doen waardoor hij al van jongs af aan zelfvertrouwen krijgt in zijn lijfje. Daarnaast is lekker bewegen hartstikke leuk en gezond voor je baby of peuter! Laat je inspireren door deze beweegtips!

Baby:

 • Trek je uk soepele kleding aan. De tuinbroek van spijkerstof is heel leuk, maar een joggingbroekje of luierpakje beweegt een stuk fijner en makkelijker!
 • Laat je baby (als het niet te koud is) lekker op blote voetjes rondkruipen of trek hem antislipsokjes aan om grip te houden. Trek je kind liever geen schoentjes of slofjes met een harde zool aan, deze zijn minder flexibel en belemmert de ontwikkeling van de voetjes.
 • Je kunt je uk uitdagen door hem onder stoelen door te laten kruipen of een klein tentje op te zetten. Hier kan hij in en uit kruipen. Je kunt ook zelf een tentje maken met lakens en dekens. 
 • Merk je dat je baby wilt gaan kruipen? Geef hem hier dan ook de gelegenheid voor. Haal hem zo nu en dan uit de box zodat hij op ontdekkingstocht kan.
 • Leg je baby ook eens in zijligging en wissel hierbij af met links en rechts. Als je baby terugrolt, kun je een opgerolde doek of een voedingskussen achter zijn ruggetje leggen.
 • Een mobile in de box kan je baby stimuleren om te gaan grijpen.
 • Zorg dat het speelkleed niet weg kan glijden als je baby beweegt.
 • Misschien ben je tijdens de kraamperiode overspoeld met de leukste babyspeeltjes. Leg deze liever niet allemaal tegelijk in de box. Je baby heeft beweegruimte nodig!
 • Laat je baby al van jongs af aan op zijn buik liggen. Zo 'ziet' hij de wereld vanuit een ander perspectief en bovendien ontwikkelt hij zo zijn rug. Vanuit de buikligging kan hij ook in andere houdingen komen. Daag je kleintje uit door een interessant speeltje recht voor hem neer te leggen. 

 

Dreumes & peuter:

 • Begeleid je dreumes als hij wil klimmen of klauteren. Laat hem zo veel mogelijk zelf doen en grijp niet te snel in. Hier leert hij van!
 • Vallen is niet altijd erg. Je kind leert er ook van en krijgt zelfvertrouwen in zijn lichaam dat hij een val op kan vangen. Uiteraard bedoelen we hier niet van een commode afvallen, maar bijvoorbeeld als hij zijn evenwicht verliest achter zijn loopkarretje op de grond valt. 
 • Doet je dreumes looppogingen achter een loopwagentje? Haal deze dan eens weg, dat kan je kind stimuleren om los te gaan lopen. 
 • Als je dreumes eenmaal kan lopen, geef hem dan elke dag de gelegenheid om zijn energie kwijt te kunnen. Ga naar de kinderboerderij, het bos of de speeltuin. Regent het? Dan kun je ook thuis spelletjes doen waar je kind lekker bij beweegt (dansen, tent bouwen, etc).
 • Als je merkt dat je kind het leuk vindt om zelf van de glijbaan te gaan of in een klimrek te klimmen, geef hem dan de ruimte. 
 • Als je peuter kan en wil traplopen, laat hem dan. Natuurlijk loop je wel vlak achter hem en begeleid je hem. De verleiding is misschien groot om hem op te pakken en naar boven te tillen, omdat dat sneller is, maar geef je kind de ruimte om dit te leren. 

 

Laat je kind niet altijd in de wandelwagen zitten. Gaan jullie (lopend) naar de supermarkt? Laat je uk de heenweg dan lopen. Neem de buggy wel mee, daar kan hij dan in zitten als hij moe wordt. 

 

 

 

Bron: Oei ik groei

actueel op babybladen.nl
 • 14-1-2020 - Negenmaandenbeurs

  Bezoek ons op de negenmaandenbeurs!

  Van 26 februari t/m 1 maart 2020 in de RAI Amsterdam.

  Lees verder ...
 • 13-1-2020 - Glimlach van een pasgeboren baby is geen reflex, maar hartstikke echt!

  Jarenlang werd er gedacht dat pasgeboren baby's nog niet écht kunnen lachen. Maar volgens Emese Nagy, onderzoekster aan de universiteit van Dundeenu is dat lieve lachje van je baby wel degelijk aan jou gericht. 'Het is beslist zo dat deze glimlach meer is dan alleen een reflex.'

  Lees verder ...
 • 9-1-2020 - Doe mee en win!

  De volgende trekking is op 27 maart, schrijf je snel in!

  Lees verder ...
 • 16-12-2019 - Dit wist je vast nog niet! - 13 feitjes over baby's

  Hoe langer we baby's bestuderen, hoe meer we uitvinden. Maar we ontdekken ook meer gekke, fascinerende en zelfs vieze eigenschappen. Er is nog steeds ontzettend veel te leren over de mysteries van baby's! Om je daarbij een beetje te helpen: 13 feitjes over baby's.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.207.240.35
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: