Bestellen

Je peuter heeft een denkbeeldig vriendje: is dat erg?

Is een denkbeeldig vriendje 'normaal'?
Je kindje is nog niet zo goed in staat om fantasie en werkelijkheid van elkaar te onderscheiden. Peuters beleven daardoor de wereld anders dan volwassenen. Herinneringen, fantasie en werkelijkheid zijn voor een peuter allemaal even echt. Dat noem je magisch denken.

Bij de magische wereld van je peuter hoort een denkbeeldig vriendje en is dus volkomen normaal. Zo oefent je kindje zijn fantasie. Een fantasievriend kan daardoor net zo makkelijk een konijn of een buitenaards wezen zijn als een ander kindje van dezelfde leeftijd. Let wel op dat je kindje niet uitsluitend in zijn fantasie vrienden maakt.

Als je kleine in de echte wereld weinig sociaal contact heeft, is het verstandig om daar wat extra aandacht aan te besteden. Je kan bijvoorbeeld wat vaker een speeldate regelen. Ook kan het helpen om je kindje een paar uurtjes per week naar de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf te brengen. Je peuter kan dan met andere kinderen spelen en 'echte' vrienden maken.

Waarom hebben kinderen fantasievriendjes?
Om de wereld wat beter te begrijpen, kan je kindje een fantasievriendje bedenken. Door de regels van het dagelijks leven na te spelen, leert je kleine er beter mee omgaan. Zo kan je peuter bijvoorbeeld aan zijn 'vriend' uitleggen hoe de verhoudingen in het gezin zijn en wat de huisregels inhouden. Hierdoor traint hij ook gelijk zijn taalvaardigheid en zijn sociale vaardigheden.

Daarnaast kan een fantasievriendje troost bieden in spannende situaties. Het is immers een 'maatje op afroep', dat altijd kan verschijnen als je kindje hem nodig heeft. Zo kan een denkbeeldig vriendje meegaan naar de dokter of wanneer je kindje voor het eerst bij opa en oma gaat logeren. Hierdoor is het ineens een stuk minder spannend voor je kleine fantast.

Tot slot is een denkbeeldig vriendje een goede zondebok voor je peuter. Als je kleine een glas omgooit, kan hij bang zijn dat jij boos wordt. Door zijn 'vriendje' de schuld te geven, laat je peuter zien dat hij snapt dat het verkeerd was wat hij deed. Speel in dit geval een klein beetje mee en ruim samen met je kindje de rommel van zijn 'vriend' op. Zo neemt je kleine toch verantwoordelijkheid, zonder dat jij zijn fantasie hoeft af te wijzen. 

Tot welke leeftijd is een denkbeeldig vriendje 'normaal'?
Vanaf ongeveer 6 jaar leert je kindje om fantasie en werkelijkheid van elkaar te onderscheiden. Rond deze leeftijd zullen denkbeeldige vriendjes dus ook vanzelf verdwijnen. Ieder kind is anders, dus maak je geen zorgen als jouw kleine nog iets langer vasthoudt aan zijn fantasiemaatje. Zolang je merkt dat hij ergens wel doorheeft dat het spel is, hoef je er geen kwaad in te zien.

Hoe ga je om met een denkbeeldig vriendje?
Over het algemeen weet je peuter heus wel dat zijn vriendje niet helemaal echt is. Voor je kindje maakt dit alleen niet uit. Zijn vriend voelt niet veel anders dan jullie buurmeisje met wie hij soms speelt. Merk je dat je peuter een beetje te veel gelooft in zijn maatje, probeer er dan over te praten.

Als je je echt zorgen maakt, kan je de fantasiewereld van je peuter bespreken met je huisarts of op het consultatiebureau. Daarnaast kan je de volgende tips toepassen:

 • Pas voor het vriendje dezelfde regels toe als voor je kindje. Hierdoor blijft de opvoeding consequent. Ruim bijvoorbeeld na het spelen samen met je peuter en zijn vriendje het speelgoed op.
 • Zorg dat het fantasievriendje niet te overheersend wordt. Duurt tandenpoetsen ineens heel lang, omdat het vriendje van je kind tandpasta vies vindt? Stuur dan gerust het vriendje even de badkamer uit. Van je eigen kind zou je dit immers ook niet tolereren.
 • Bekijk welke rol het denkbeeldige vriendje voor je peuter vervult. Merk je bijvoorbeeld dat het vriendje altijd erg bang in het donker is? Grote kans dat jouw kindje zelf wel een nachtlampje kan gebruiken.
 • Blijf met je kleine in gesprek. Zorg dat je een beetje bij de fantasie betrokken blijft, zonder er al te veel in mee te gaan.
 • Geniet van de fantasie van je kindje. Speel lekker een beetje mee met de kinderlijke beleving van je kleine. Wees blij dat jouw peuter zo'n goed ontwikkelde fantasie heeft.

 

 

 

 

 

 

 

Bron: 24Baby
Auteur: Fabienne Janssen Lok

actueel op babybladen.nl
 • 14-1-2020 - Negenmaandenbeurs

  Bezoek ons op de negenmaandenbeurs!

  Van 26 februari t/m 1 maart 2020 in de RAI Amsterdam.

  Lees verder ...
 • 13-1-2020 - Glimlach van een pasgeboren baby is geen reflex, maar hartstikke echt!

  Jarenlang werd er gedacht dat pasgeboren baby's nog niet écht kunnen lachen. Maar volgens Emese Nagy, onderzoekster aan de universiteit van Dundeenu is dat lieve lachje van je baby wel degelijk aan jou gericht. 'Het is beslist zo dat deze glimlach meer is dan alleen een reflex.'

  Lees verder ...
 • 9-1-2020 - Doe mee en win!

  De volgende trekking is op 27 maart, schrijf je snel in!

  Lees verder ...
 • 16-12-2019 - Dit wist je vast nog niet! - 13 feitjes over baby's

  Hoe langer we baby's bestuderen, hoe meer we uitvinden. Maar we ontdekken ook meer gekke, fascinerende en zelfs vieze eigenschappen. Er is nog steeds ontzettend veel te leren over de mysteries van baby's! Om je daarbij een beetje te helpen: 13 feitjes over baby's.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.233.219.101
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: