Bestellen

Kom op voor je rechten!

Het is vandaag Internationale Vrouwendag en daarom staan we stil bij de rechten van de zwangere vrouw en moeders met jonge kinderen op de arbeidsmarkt. In dit artikel lees je waar je als (aanstaande) moeder allemaal recht op hebt.

In het onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens (november 2020) valt te lezen dat vier op de tien vrouwen op hun werk benadeeld worden vanwege een zwangerschap of een pasgeboren kind.

“Eén op de acht vrouwen die een kind kregen zegt bijvoorbeeld een achterstand in haar carrière te hebben opgelopen ten opzichte van collega’s. Sommigen werken hierdoor onder hun niveau, denken minder salaris te krijgen dan waar ze recht op hebben, of hebben door een zwangerschap een slechtere relatie gekregen met hun leidinggevende. Door moeder te worden kampen vrouwen soms met problemen om financieel rond te komen, of ervaren ze lichamelijke of psychische klachten”.

Zwangerschapsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is nog steeds een onverminderd groot probleem. Daarom is het als vrouw goed om te weten waar je allemaal recht op hebt tijdens en na je zwangerschap. Op de website van Loonwijzer.nl staan de volgende rechten en plichten:

1) Het werk van een zwangere werknemer moet zo worden georganiseerd dat met haar bijzondere behoeften rekening wordt gehouden. Dat geldt tot zes maanden na de geboorte van het kind;

2) Een zwangere werknemer of een jonge moeder hoeft tot zes maanden na de geboorte geen nachtdienst te doen, tenzij de werkgever kan aantonen dat de gevraagde uitzondering in redelijkheid niet van hem kan worden gevraagd;

3) Aan overuren is in deze periode een maximum gesteld van 10 uur per week, de maximale werktijd op 50 uur per week gemiddeld in een periode van 4 weken en 45 uur per week gemiddeld voor een aaneengesloten periode van 16 weken;

4) De werkgever is verplicht doktersbezoek van de werknemer toe te staan tijdens werktijd in deze periode;

5) Zogende moeders mogen tot een kwart van een reguliere werktijd borstvoeding geven of kolven;

6) De zwangere heeft het recht om het werk een of meerdere keren te onderbreken voor extra rust. Deze extra pauzes mogen de normale werkperiode met niet meer dan 1/8 deel bekorten, gelden als werktijd en worden dus betaald;

7) Voor zwangeren en zogende moeders moet de werkplek zo ingericht worden dat er geen gevaar is voor hun gezondheid en veiligheid of voor hun zwangerschap en de borstvoeding:

8) Een werkgever mag een werknemer met zwangerschaps- en bevallingsverlof gedurende deze periode, en tot zes weken erna, niet ontslaan. Deze periode wordt verlengd als de zwangere of jonge moeder een medische complicatie heeft bij de zwangerschap of bevalling en daardoor langer verlof geniet;

9) Een arbeidsovereenkomst kan niet worden beëindigd wegens zwangerschap of bevalling of afwezigheid wegens zwangerschaps- en bevallingsverlof:

10) De werknemer heeft het recht op terugkeer in haar functie na het zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit is de implicatie van het verbod op ontslag. Enig onderscheid op grond van zwangerschap, geboorte of moederschap wordt beschouwd als directe discriminatie, verboden bij wet.

actueel op babybladen.nl
 • 23-11-2021 - Coronababyboom in Nederland

  Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er een ware coronababyboom in Nederland is. Niet alleen is het aantal eerstgeborenen groter dan vorig jaar. Ook werden meer tweede en derde kinderen geboren.

  Lees verder ...
 • 4-11-2021 - Gevaar deltavariant tijdens zwangerschap

  Ongevaccineerde vrouwen die zwanger zijn lopen meer risico op ernstige symptomen vanwege de gevaarlijke deltavariant. Ze zijn kwetsbaarder door een ander werkend afweersyteem. Een groot deel van die groep wordt zelfs opgenomen in het ziekenhuis.

  Lees verder ...
 • 12-10-2021 - Fun in de herfst: de 10 leukste activiteiten met je kinderen om te doen

  De zomer hebben we al een tijdje achter ons gelaten en de herfst is op volle toeren. Een mooi moment om heerlijk in je eigen herfstbubbel te kruipen. Wij hebben voor jouw gezinsbubbel 10 superleuke herfstactiviteiten op een rij gezet.

  Lees verder ...
 • 29-9-2021 - Paracetamol tijdens zwangerschap

  Nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen tijdens de zwangerschap terughoudend moeten zijn met het gebruik van paracetamol. Het gebruik van dit medicijn kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het kan de lichamelijke en neurologische ontwikkeling van het kind verstoren.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.158.251.104
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: