Bestellen

Koortslip bij je baby; wat moet je allemaal weten?

Bij volwassenen komt een koortslip regelmatig voor en kan geen kwaad. Voor baby's kan de infectie wél gevaarlijk zijn. Waarom? Dat lees je hier.

Wat is een koortslip?
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus en bestaat uit blaasjes op of rond de lippen. Het wordt overgedragen via speeksel, bijvoorbeeld door het delen van een drinkbeker, speelgoed, slabbetje of door het geven van een kus. Heb je als moeder herpes genitalis? Dan kan het virus ook via de vaginale geboorte worden overgedragen aan je kind.

Wat zijn de symptomen?
Voor volwassenen is een koortslip niet gevaarlijk, maar baby's zijn extra vatbaar omdat het afweersysteem van baby's (vooral in de eerste vier maanden) nog niet volledig is ontwikkeld. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op symptomen als:

 • Koorts
 • Slecht drinken
 • Suf zijn
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Blaasjes op of om de mond


Goed om te weten: het komt bijna nooit voor dat een baby in de eerste zes maanden een koortslip krijgt, maar is dit toch het geval, bel dan gelijk de dokter voor gepaste medicatie. Het virus kan zich bij jonge baby's namelijk snel verspreiden naar ogen, hersenen of andere organen. En dit kan weer leiden tot een oog-, hersen- of hersenvliesontsteking.

Hoe behandel je een koortslip?
Is je baby ouder dan zes maanden en eet en drinkt hij goed? Dan hoef je niet direct actie te ondernemen: vaak gaat een koortslip vanzelf weg. Wel kun je (als je ziet dat je baby last heeft van het zweertje) ijs op het plekje aanbrengen. In overleg met de huisarts kun je ook een milde pijnstiller geven. 

Zorg er verder voor dat de kans op besmetting zo klein mogelijk is: was handjes regelmatig en doe je baby tijdens het slapen wantjes om, zodat hij niet aan het zweertje kan pulken.

 

 

Bron:
KekMama
DokterDokter

actueel op babybladen.nl
 • 6-12-2019 - Zo maak je de feestdagen babyproof

  De kerstboom met zijn glimmende kerstballen, gezellig brandende kaarsen, wijn of thee glazen op tafel. Sfeer en gezelligheid, dat halen we graag in huis met kerst. Helaas brengen al deze gezellige kerstspullen ook gevaren met zich mee voor een rondkruipende baby. Hoe zorg je ervoor dat de feestdagen voor jou en je baby veilig en leuk verlopen? 

  Lees verder ...
 • 3-12-2019 - Doe mee en win!

  De eerste trekking is op 27 december, schrijf je snel in!

  Lees verder ...
 • 25-11-2019 - Je baby of peuter leren vallen en bewegen

  Door je kind al van jongs af aan gezond te laten bewegen, wordt hij minder bang om te vallen en leert je baby of peuter 'beter' te vallen. Vallen hoort bij de gezonde motorische ontwikkeling van je baby of peuter. Als je baby of peuter valt, leert hij zichzelf ook op te vangen.

  Lees verder ...
 • 11-11-2019 - Beter voor allebei; laat kinderen zelf de kinderopvang in lopen

  Veel kinderen komen gedragen door hun ouders de kinderopvang binnen en worden ook zo 'overhandigd'. Ergo coaches van DAK Kinderopvang willen de ouders stimuleren om hun kind zelf te laten lopen. Dat is beter voor de ontwikkeling van het kind. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.207.255.49
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: