Bestellen

Koortslip bij je baby; wat moet je allemaal weten?

Bij volwassenen komt een koortslip regelmatig voor en kan geen kwaad. Voor baby's kan de infectie wél gevaarlijk zijn. Waarom? Dat lees je hier.

Wat is een koortslip?
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus en bestaat uit blaasjes op of rond de lippen. Het wordt overgedragen via speeksel, bijvoorbeeld door het delen van een drinkbeker, speelgoed, slabbetje of door het geven van een kus. Heb je als moeder herpes genitalis? Dan kan het virus ook via de vaginale geboorte worden overgedragen aan je kind.

Wat zijn de symptomen?
Voor volwassenen is een koortslip niet gevaarlijk, maar baby's zijn extra vatbaar omdat het afweersysteem van baby's (vooral in de eerste vier maanden) nog niet volledig is ontwikkeld. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op symptomen als:

 • Koorts
 • Slecht drinken
 • Suf zijn
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Blaasjes op of om de mond


Goed om te weten: het komt bijna nooit voor dat een baby in de eerste zes maanden een koortslip krijgt, maar is dit toch het geval, bel dan gelijk de dokter voor gepaste medicatie. Het virus kan zich bij jonge baby's namelijk snel verspreiden naar ogen, hersenen of andere organen. En dit kan weer leiden tot een oog-, hersen- of hersenvliesontsteking.

Hoe behandel je een koortslip?
Is je baby ouder dan zes maanden en eet en drinkt hij goed? Dan hoef je niet direct actie te ondernemen: vaak gaat een koortslip vanzelf weg. Wel kun je (als je ziet dat je baby last heeft van het zweertje) ijs op het plekje aanbrengen. In overleg met de huisarts kun je ook een milde pijnstiller geven. 

Zorg er verder voor dat de kans op besmetting zo klein mogelijk is: was handjes regelmatig en doe je baby tijdens het slapen wantjes om, zodat hij niet aan het zweertje kan pulken.

 

 

Bron:
KekMama
DokterDokter

actueel op babybladen.nl
 • 29-5-2020 - Zonnesteek bij kinderen, waar moet je op letten?

  Vakantie, heerlijk, dus daar genieten jullie met volle teugen van. Maar pas op: kinderen zijn kwetsbaar voor een zonnesteek. Zo herken, behandel en voorkom je een zonnesteek bij kinderen.

  Lees verder ...
 • 12-5-2020 - Babypraat bevordert taalontwikkeling

  Bij een klein kind passen we vaak automatisch onze spraak aan. We verhogen de toon, variëren flink met de intonatie, maken korte zinnetjes en overdrijven onze mimiek. 'Praat toch normaal', zeggen sommigen, maar dit is ten onrechte. Grootschalig onderzoek laat zien dat kleine kinderen juist het liefst luisteren naar kindgerichte spraak.

  Lees verder ...
 • 21-4-2020 - 6 tips om jullie kind meertalig op te voeden

  Spreekt je partner Spaans, Engels of Frans? En spreek jij Nederlands? Hier 6 tips om je kind meertalig op te voeden.

  Lees verder ...
 • 9-4-2020 - 25x leuke babyweetjes

  Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Er gaat een wereld voor je open. Er is zoveel te lezen en te ontdekken over je zwangerschap en over baby’s. Ben je al mama? Dan kun je dat helemaal beamen. Over baby’s en kinderen raak je nooit uitgepraat. We hebben de leukste weetjes over baby’s. Wist je bijvoorbeeld dat…

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.231.220.225
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: