Bestellen

Mazelen; dit moet je weten

Mazelen is een van de meest besmettelijke ziektes die er zijn. Maar wat is het precies en hoe komt je kind ervan af?

Het virus wordt van mens op mens overgedragen. Mazelen geeft met name (hoge) koorts en vlekken op de huid. Het virus is overdraagbaar via snot en speeksel - via de lucht wordt het verspreid in kleine druppeltjes.

Symptomen
Na besmetting met het virus duurt het nog wel tien dagen voordat de eerste klachten beginnen. Behalve koorts, krijg je ook rode vlekjes. Aan de binnenkant van de wangen kun je ook witte vlekjes krijgen. De vlekken op het lijf worden geleidelijk aan bruin. Ze kunnen samen uiteindelijk grote vlekken vormen en het kan gaan jeuken. Ook hoesten, verkoudheid en rode ogen hebben zijn klachten die veel voorkomen. 

Wat kun je ertegen doen?
De ernstige vorm van mazelen komt vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar en bij volwassenen die geen vaccinaties hebben gehad. Als je kind twee prikken tegen mazelen heeft gehad (BMR-prikken), dan is de kans klein dat hij of zij mazelen krijgt. Als je kind maar één prik heeft gehad, kan hij wel mazelen krijgen. Krijgt je kind het toch, of denk je dat het mazelen zijn, dan kun je het beste zo snel mogelijk de dokter bellen. Mazelen kunnen namelijk ook ernstige gevolgen hebben als er niets wordt gedaan, zoals een hersenvliesontsteking.

Tegen mazelen bestaan geen medicijnen. Als je kind er last van heeft, dan is rust houden, veel drinken en uitzieken het beste advies. Meld het ook altijd op school als je denkt dat je kind mazelen heeft. Meestal geneest een kind na 7 tot 10 dagen. 

 

 

 

Bron: 

- KekMama
- RIVM

actueel op babybladen.nl
 • 6-12-2019 - Zo maak je de feestdagen babyproof

  De kerstboom met zijn glimmende kerstballen, gezellig brandende kaarsen, wijn of thee glazen op tafel. Sfeer en gezelligheid, dat halen we graag in huis met kerst. Helaas brengen al deze gezellige kerstspullen ook gevaren met zich mee voor een rondkruipende baby. Hoe zorg je ervoor dat de feestdagen voor jou en je baby veilig en leuk verlopen? 

  Lees verder ...
 • 3-12-2019 - Doe mee en win!

  De eerste trekking is op 27 december, schrijf je snel in!

  Lees verder ...
 • 25-11-2019 - Je baby of peuter leren vallen en bewegen

  Door je kind al van jongs af aan gezond te laten bewegen, wordt hij minder bang om te vallen en leert je baby of peuter 'beter' te vallen. Vallen hoort bij de gezonde motorische ontwikkeling van je baby of peuter. Als je baby of peuter valt, leert hij zichzelf ook op te vangen.

  Lees verder ...
 • 11-11-2019 - Beter voor allebei; laat kinderen zelf de kinderopvang in lopen

  Veel kinderen komen gedragen door hun ouders de kinderopvang binnen en worden ook zo 'overhandigd'. Ergo coaches van DAK Kinderopvang willen de ouders stimuleren om hun kind zelf te laten lopen. Dat is beter voor de ontwikkeling van het kind. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.207.255.49
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: