Bestellen

Mazelen; dit moet je weten

Mazelen is een van de meest besmettelijke ziektes die er zijn. Maar wat is het precies en hoe komt je kind ervan af?

Het virus wordt van mens op mens overgedragen. Mazelen geeft met name (hoge) koorts en vlekken op de huid. Het virus is overdraagbaar via snot en speeksel - via de lucht wordt het verspreid in kleine druppeltjes.

Symptomen
Na besmetting met het virus duurt het nog wel tien dagen voordat de eerste klachten beginnen. Behalve koorts, krijg je ook rode vlekjes. Aan de binnenkant van de wangen kun je ook witte vlekjes krijgen. De vlekken op het lijf worden geleidelijk aan bruin. Ze kunnen samen uiteindelijk grote vlekken vormen en het kan gaan jeuken. Ook hoesten, verkoudheid en rode ogen hebben zijn klachten die veel voorkomen. 

Wat kun je ertegen doen?
De ernstige vorm van mazelen komt vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar en bij volwassenen die geen vaccinaties hebben gehad. Als je kind twee prikken tegen mazelen heeft gehad (BMR-prikken), dan is de kans klein dat hij of zij mazelen krijgt. Als je kind maar één prik heeft gehad, kan hij wel mazelen krijgen. Krijgt je kind het toch, of denk je dat het mazelen zijn, dan kun je het beste zo snel mogelijk de dokter bellen. Mazelen kunnen namelijk ook ernstige gevolgen hebben als er niets wordt gedaan, zoals een hersenvliesontsteking.

Tegen mazelen bestaan geen medicijnen. Als je kind er last van heeft, dan is rust houden, veel drinken en uitzieken het beste advies. Meld het ook altijd op school als je denkt dat je kind mazelen heeft. Meestal geneest een kind na 7 tot 10 dagen. 

 

 

 

Bron: 

- KekMama
- RIVM

actueel op babybladen.nl
 • 27-7-2020 - We krijgen steeds minder baby's

  Er worden steeds minder kinderen geboren in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dit mogelijk doordat vrouwen langer studeren en doordat meer vrouwen een flexbaan hebben. 

  Lees verder ...
 • 21-7-2020 - Wat is Het Béste Speelgoed van Nederland?

  Het is voor veel ouders een bekend dilemma: welk speelgoed zal ik kopen? Er is zóveel aanbod, maar wat is nou het béste product? Om jou te helpen bij je keuze is er vanaf nu het platform hetbestespeelgoedvannederland.nl.

  Lees verder ...
 • 6-7-2020 - Win prijzen voor jou en/of je baby!

  Ieder kwartaal kun je via Babybladen.nl te gekke prijzen winnen. Zoals een commode, een autostoeltje of heel veel luiers. De prijswinnaars van de junitrekking hebben inmiddels bericht ontvangen. De eerstvolgende trekking is op 25 september, dus meld je gauw aan!

  Lees verder ...
 • 5-7-2020 - Hoera, eindelijk is er geboorteverlof voor partners

  De geboorte van je kind en de tijd erna kunnen heel ingrijpend zijn. Voor jou, maar ook voor je partner. Tot voor kort kreeg hij of zij na de bevalling maar twee dagen vrij. Daarin is nu gelukkig verandering gekomen. Per 1 juli kunnen partners aanvullend maximaal 5 weken geboorteverlof opnemen. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.219.167.194
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: