Bestellen

Meer onderzoek naar stilgeboorte

In Nederland overlijden er nog elke dag 4 baby’s voordat deze geboren worden. Vaak blijft de oorzaak hiervan onbekend en dat moet veranderen vindt Stichting Nova. Zij willen een steunpunt bieden voor vrouwen die een stilgeboorte hebben moeten doorstaan. ‘’Zij zijn ontzettend verdrietig en wij geven ze mogelijkheden voor wat ze kunnen doen in een situatie waarin zij zelf vaak geen idee hebben wat te doen,’’ vertelt Ruth van den IJssel van Stichting Nova.

Veel onduidelijkheid

Dat ouders vragen gaan stellen na een stilgeboorte is vrij logisch, maar in 20 tot 50 procent van de gevallen is de oorzaak onduidelijk. ‘’Op heel veel stilgeborene baby’s wordt al onderzoek uitgevoerd, alleen het lastige is dat de oorzaak niet vaak gevonden wordt,’’ legt Van Den IJssel uit. Daarom hoopt de stichting op een andere onderzoeksmethode waarbij de oorzaak wel eerder en beter gevonden kan worden.

Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan: ‘’Omdat er heel veel voor nodig is voor een kindje om goed te kunnen groeien in de buik van de moeder,’’ vertelt gynaecoloog en perinatoloog Hilmar Bijma. Volgens haar zijn er heel veel factoren die voor een stilgeboorte kunnen zorgen, denk hierbij aan een infectie of er is iets niet goed met de moederkoek. Door het grote aantal factoren is het lastig om te kunnen zien waar het tijdens de zwangerschap precies is mis gegaan.

Belang

Bijma en Van Den IJssel zijn het er beide over eens dat het vinden van de oorzaak belangrijk is. Dit kan de ouders namelijk helpen om hun verdriet over het verlies van hun kindje een plekje te geven en ouders die het opnieuw willen proberen weten wat er mis is gegaan. Zo kan dit de volgende keer eventueel voorkomen worden.

actueel op babybladen.nl
 • 26-6-2022 - Dood babymeisje blijkt geen ongeluk te zijn

  Op woensdag 22 juni is er een babymeisje bewusteloos gevonden in een crèche in de Franse stad Lyon. Het 11 maanden oude meisje had een giftig product binnengekregen en moest meteen naar het ziekenhuis. Daar bleek het dat reanimatie geen optie meer was en overleed het meisje niet veel later.

  Lees verder ...
 • 15-6-2022 - Personeelstekort in de kinderopvangbranche

  Een kinderopvang vinden is tegenwoordig lastiger dan gedacht. Veel opvangen kampen met een tekort aan personeel en laten daarom geen nieuwe aanmeldingen meer toe. Hierdoor zitten ouders met de handen in hun haren, want wat nu? 

  Lees verder ...
 • 10-6-2022 - Afname in geboortes

  Het aantal geboren baby’s neemt af in vergelijking met 2021. In december afgelopen jaar werden er nog meer dan 14.000 kinderen geboren. Afgelopen april was dit aantal iets meer dan 12.000. Het geboortecijfer is in een tijdsspan van 4 maanden geleidelijk gedaald met 2.000. 

  Lees verder ...
 • 30-5-2022 - Twee keer bevallen van hetzelfde kind

  Een vrouw in de VS is namelijk twee keer bevallen van hetzelfde kind. Nu is één bevalling per kind al heftig genoeg, laat staan twee! De vrouw zelf is er gelukkig weer helemaal bovenop en is blij met haar kersverse zoon. Op TikTok plaatste ze een video waarin ze de dubbele bevalling van haar zoontje uitlegde.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.235.78.122
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: