Meer onderzoek naar stilgeboorte
In Nederland overlijden er nog elke dag 4 baby’s voordat deze geboren worden. Vaak blijft de oorzaak hiervan onbekend en dat moet veranderen vindt Stichting Nova. Zij willen een steunpunt bieden voor vrouwen die een stilgeboorte hebben moeten doorstaan. ‘’Zij zijn ontzettend verdrietig en wij geven ze mogelijkheden voor wat ze kunnen doen in een situatie waarin zij zelf vaak geen idee hebben wat te doen,’’ vertelt Ruth van den IJssel van Stichting Nova.
Veel onduidelijkheid
Dat ouders vragen gaan stellen na een stilgeboorte is vrij logisch, maar in 20 tot 50 procent van de gevallen is de oorzaak onduidelijk. ‘’Op heel veel stilgeborene baby’s wordt al onderzoek uitgevoerd, alleen het lastige is dat de oorzaak niet vaak gevonden wordt,’’ legt Van Den IJssel uit. Daarom hoopt de stichting op een andere onderzoeksmethode waarbij de oorzaak wel eerder en beter gevonden kan worden.
Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan: ‘’Omdat er heel veel voor nodig is voor een kindje om goed te kunnen groeien in de buik van de moeder,’’ vertelt gynaecoloog en perinatoloog Hilmar Bijma. Volgens haar zijn er heel veel factoren die voor een stilgeboorte kunnen zorgen, denk hierbij aan een infectie of er is iets niet goed met de moederkoek. Door het grote aantal factoren is het lastig om te kunnen zien waar het tijdens de zwangerschap precies is mis gegaan.
Belang
Bijma en Van Den IJssel zijn het er beide over eens dat het vinden van de oorzaak belangrijk is. Dit kan de ouders namelijk helpen om hun verdriet over het verlies van hun kindje een plekje te geven en ouders die het opnieuw willen proberen weten wat er mis is gegaan. Zo kan dit de volgende keer eventueel voorkomen worden.