Bestellen

Ouders met lage inkomens de dupe door duurdere kinderopvang

Sinds 1 januari 2019 zijn kinderdagverblijven verplicht om één leidster aan te stellen voor drie baby's. Nu, een klein half jaar later, blijkt dat de prijzen voor kinderopvang door deze nieuwe wet flink zijn gestegen.

Door de nieuwe Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang (IKK) is er meer personeel in de babygroepen vereist. Hierdoor werd op hogere tarieven gerekend.

Om het gebruik van kinderopvang te stimuleren, heeft het kabinet de kinderopvangtoeslag verhoogd; ouders krijgen nu maximaal 8,02 euro per uur terug, in 2018 was dat nog 7,45 euro. Het maximale bedrag is wel afhankelijk van het verzamelinkomen; hoe meer je samen verdient, hoe lager het percentage van de kosten dat je terugkrijgt. 

Bijna een half jaar na de verhoging van de tarieven is oudervereniging Boink niet onder de indruk: Ouders met een laag inkomen zijn de grote verliezers.

"Het klopt dat ze een groot deel van de kosten terugkrijgen van de Belastingdienst (maximaal 96 procent van de opvangkosten), maar het bedrag boven het maximum uurtarief moeten ze zelf betalen", zegt Boink-voorzitter Gjalt Jellesma. "De kleine marge die deze ouders hadden om misschien een koelkast of iets anders noodzakelijks te kopen, zijn ze nu kwijt."

Gemiddelde uurtarieven met 43 cent omhoog
In een kamerbrief van vorige week concludeert staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat de bruto tarieven inderdaad omhoog zijn gegaan.

Het gemiddelde uurtarief bij kinderdagverblijven is 7,83 euro, een verhoging van 43 cent vergeleken met vorig jaar, aldus Van Ark. Dat is dus onder het maximaal te vergoeden uurtarief van 8,02 euro. De staatssecretaris baseert die bedragen op wat ouders zelf aan de Belastingdienst hebben doorgegeven bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag in 2019.

Maar volgens een steekproef van oudervereniging Boink liggen de tarieven vaak veel hoger. Uurtarieven tussen de 8,50 en 9 euro bruto zijn niet ongewoon in steden als Amsterdam en Utrecht, zegt Jellesma. Hij schat dat ouders in 2019 netto 7 tot 9 procent duurder uit zijn dan vorig jaar. 

Hoge kosten belangrijke reden om niet voor opvang te kiezen
Hoge opvangkosten zijn voor ouders de op een na belangrijkste reden om helemaal geen gebruik te maken van formele kinderopvang. Dat toonde het rapport Kijk op kinderopvang van het Sociaal en Cultureel Planbureau vorig jaar aan - al vóór de tariefverhoging dus (de belangrijkste reden: ouders zorgen liever zelf voor hun kind). 

Bijna de helft van de ouders verwachtte dat de opvang "veel duurder" zou worden met de nieuwe wet IKK in 2019.

Ondertussen werken ouders steeds meer - ook moeders met kleine kinderen, berichtte het CBS onlangs. 338.000 kinderen zaten begin dit jaar op de kinderopvang; het hoogste cijfer ooit. 

'Mensen weten aak niet hoeveel kinderopvang echt kost'
Dat de opvang onbetaalbaar zou zijn, speelt heel erg onder Nederlanders, stelt Anna van der Schors, senior wetenschappelijk onderzoeker bij het Nibud. Volgens haar weten mensen vaak niet zo goed hoeveel het echt kost.

"De enige situatie waarin iemand kan denken: ik werk voor de kinderopvang, is wanneer hij of zij een laag inkomen heeft en de partner een veel hoger inkomen. Omdat zij samen een hoog inkomen hebben, krijgen ze minder kinderopvangtoeslag", zegt Van der Schors. "Ouders krijgen de laatste jaren een steeds groter percentage terug van de bruto-opvangkosten."

Opvangkosten zullen netto omhooggaan voor veel ouders
Bijna een half jaar na de nieuwe wet voor de kinderopvang lijkt het er wel op dat de opvangkosten netto omhoog zullen gaan voor veel ouders. 

Staatssecretaris Van Ark merkt op dat niet alle ouders de kostenverhogingen hebben doorgegeven aan de Belastingdienst in 2019. Wanneer dat wel is gebeurd, ligt het gemiddelde uurtarief waarschijnlijk ergens tussen de 7,83 en 8,13 euro. Het kan dus flink wat duurder worden dan het maximumtarief dat de Belastingdienst vergoedt: 8,02 euro per uur. 

Inkomen, toeslagen en aftrekposten zijn bepalend voor hoeveel ouders betalen en terugkrijgen voor de kinderopvang. Of zij onder de streep meer of minder geld kwijt zullen zijn aan de opvang met de nieuwe regels, zal pas duidelijk zijn in 2020.

Oudervereniging Boink is van plan om het eigen onderzoek naar de nieuwe tarieven later dit jaar te publiceren. 

 

 

 

 

 

Bron: Nu.nl

actueel op babybladen.nl
 • 14-1-2020 - Negenmaandenbeurs

  Bezoek ons op de negenmaandenbeurs!

  Van 26 februari t/m 1 maart 2020 in de RAI Amsterdam.

  Lees verder ...
 • 13-1-2020 - Glimlach van een pasgeboren baby is geen reflex, maar hartstikke echt!

  Jarenlang werd er gedacht dat pasgeboren baby's nog niet écht kunnen lachen. Maar volgens Emese Nagy, onderzoekster aan de universiteit van Dundeenu is dat lieve lachje van je baby wel degelijk aan jou gericht. 'Het is beslist zo dat deze glimlach meer is dan alleen een reflex.'

  Lees verder ...
 • 9-1-2020 - Doe mee en win!

  De volgende trekking is op 27 maart, schrijf je snel in!

  Lees verder ...
 • 16-12-2019 - Dit wist je vast nog niet! - 13 feitjes over baby's

  Hoe langer we baby's bestuderen, hoe meer we uitvinden. Maar we ontdekken ook meer gekke, fascinerende en zelfs vieze eigenschappen. Er is nog steeds ontzettend veel te leren over de mysteries van baby's! Om je daarbij een beetje te helpen: 13 feitjes over baby's.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.233.219.101
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: