Bestellen

Pas op voor papieren rietjes!

Papieren rietjes: ze zijn beter voor het milieu, maar een mogelijk gevaar voor jonge kinderen en mensen met een beperking. Dit meld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), zij hebben al ruim 400 meldingen ontvangen van kinderen of mensen met een beperking, die een prop van een papieren rietje in hun keel kregen. Zo’n prop ontstaat doordat er teveel gesabbeld wordt op het rietje en deze dan week wordt. Deeltjes kunnen hierdoor loslaten en gaan vastzitten in de keel. Tot nu toe is er nog niemand gestikt in een papieren prop, maar de NVWA roept wel op om goed op te letten wanneer kinderen en mensen met een beperking hiervan gebruik maken.  

Veel gevallen

Sinds eind februari riep de NVWA op om een melding te plaatsen als er zich een incident voordeed met een papieren rietje. Inmiddels zijn er al meer dan 1300 meldingen binnengekomen. Meestal ging het om een pakje die te langzaam werd opgedronken. In 10 tot 15 procent van de gevallen moest de prop met externe hulp uit de keel worden gehaald. Denk hierbij aan het kloppen op de rug of door de hand in de keel te steken om zo de prop weg te halen.

Wat te doen

Sinds begin juli 2021 is er een verbod op wegwerpplastic, waardoor de plastic rietjes werden vervangen door de papieren rietjes. De NVWA wil dat de overheid gaat kijken naar andere opties dan papieren rietjes, want deze kunnen een groter gevaar worden dan eerst gedacht. Ook gaat de autoriteit in gesprek met de Europese Commissie om te kijken of er aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn voor het gebruik van de rietjes.

actueel op babybladen.nl
 • 26-6-2022 - Dood babymeisje blijkt geen ongeluk te zijn

  Op woensdag 22 juni is er een babymeisje bewusteloos gevonden in een crèche in de Franse stad Lyon. Het 11 maanden oude meisje had een giftig product binnengekregen en moest meteen naar het ziekenhuis. Daar bleek het dat reanimatie geen optie meer was en overleed het meisje niet veel later.

  Lees verder ...
 • 15-6-2022 - Personeelstekort in de kinderopvangbranche

  Een kinderopvang vinden is tegenwoordig lastiger dan gedacht. Veel opvangen kampen met een tekort aan personeel en laten daarom geen nieuwe aanmeldingen meer toe. Hierdoor zitten ouders met de handen in hun haren, want wat nu? 

  Lees verder ...
 • 10-6-2022 - Afname in geboortes

  Het aantal geboren baby’s neemt af in vergelijking met 2021. In december afgelopen jaar werden er nog meer dan 14.000 kinderen geboren. Afgelopen april was dit aantal iets meer dan 12.000. Het geboortecijfer is in een tijdsspan van 4 maanden geleidelijk gedaald met 2.000. 

  Lees verder ...
 • 30-5-2022 - Twee keer bevallen van hetzelfde kind

  Een vrouw in de VS is namelijk twee keer bevallen van hetzelfde kind. Nu is één bevalling per kind al heftig genoeg, laat staan twee! De vrouw zelf is er gelukkig weer helemaal bovenop en is blij met haar kersverse zoon. Op TikTok plaatste ze een video waarin ze de dubbele bevalling van haar zoontje uitlegde.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.235.78.122
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: