Bestellen

Pfizer-vaccin niet bij zwangerschap en borstvoeding

Zwangere vrouwen wordt aangeraden twee maanden te wachten met het Pfizer-vaccin tegen corona. Dat schrijven onder meer NOS.nl en telegraaf.nl. 

In Groot-Brittannië is het eerste vaccin tegen Covid-19 inmiddels toegediend. Fabrikant Pfizer brengt nu ook meer informatie over het vaccin naar buiten. In de bijsluiter van het Pfizer-vaccin staat dat er maar weinig ernstige bijwerkingen te verwachten zijn. Sommige groepen moeten wel oppassen, zoals mensen met koorts en vrouwen die zwanger zijn.

Goedkeuring door EU
De bijsluiter is opgesteld voor de Britse markt, maar bevat voor de EU, waar het middel nog op goedkeuring wacht, waarschijjnlijk dezelfde informatie. Nederland hoopt vanaf 4 januari hiervan ongeveer 900.000 doses te kunnen inzetten, allereerst om zorgpersoneel en kwetsbaren te beschermen.

Zwangerschap en borstvoeding afgeraden
Uit de handleiding voor artsen blijkt dat het middel niet wordt aangeraden voor zwangere vrouwen. Ook wordt geadviseerd na een injectie twee maanden te wachten met een zwangerschap en geen borstvoeding te geven. Zo'n advies is gebruikelijk bij veel medicijnen, simpelweg omdat er te weinig deelnemers in het onderzoek zaten die zwanger waren. Er is ook niet voldoende onderzoek gedaan naar de effecten op kinderen onder de zestien jaar. 

Twee inentingen 
Voor de vaccinatie zijn twee inentingen nodig, met 21 dagen ertussen. Op basis van het onderzoek gaat Pfizer ervan uit dat zeven dagen na de laatste injectie 95 procent van de mensen beschermd is tegen corona.  

actueel op babybladen.nl
 • 23-11-2021 - Coronababyboom in Nederland

  Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er een ware coronababyboom in Nederland is. Niet alleen is het aantal eerstgeborenen groter dan vorig jaar. Ook werden meer tweede en derde kinderen geboren.

  Lees verder ...
 • 4-11-2021 - Gevaar deltavariant tijdens zwangerschap

  Ongevaccineerde vrouwen die zwanger zijn lopen meer risico op ernstige symptomen vanwege de gevaarlijke deltavariant. Ze zijn kwetsbaarder door een ander werkend afweersyteem. Een groot deel van die groep wordt zelfs opgenomen in het ziekenhuis.

  Lees verder ...
 • 12-10-2021 - Fun in de herfst: de 10 leukste activiteiten met je kinderen om te doen

  De zomer hebben we al een tijdje achter ons gelaten en de herfst is op volle toeren. Een mooi moment om heerlijk in je eigen herfstbubbel te kruipen. Wij hebben voor jouw gezinsbubbel 10 superleuke herfstactiviteiten op een rij gezet.

  Lees verder ...
 • 29-9-2021 - Paracetamol tijdens zwangerschap

  Nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen tijdens de zwangerschap terughoudend moeten zijn met het gebruik van paracetamol. Het gebruik van dit medicijn kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het kan de lichamelijke en neurologische ontwikkeling van het kind verstoren.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.158.251.104
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: