Sondevoeding kan vanaf nu thuis
Sinds afgelopen zomer heeft het Elkerkliniek ziekenhuis de regeling rondom sondevoeding aangepast. Eerst moest sondevoeding altijd in het ziekenhuis gebeuren, maar ouders kunnen nu tijdens de sondevoeding met het kind mee naar huis. Thuis worden ze dan begeleid met het geven van de voeding.
Sondevoeding wordt toegediend bij baby’s die nog niet zelfstandig kunnen drinken. Via een slangetje wordt het eten naar de maag gebracht. Deze methode van eten geven wordt vaak toegepast als een kind niet goed wil of kan slikken.
Aanleiding
‘’Vrouwen die te vroeg bevallen waren, gaven zelf aan eerder het ziekenhuis te willen verlaten,’’ zegt Cindy Koppen, afdelingsmanager van het centrum voor Geboorte en Gezin van het Elkerkliniek. ‘’Soms moeten de vrouwen weken lang verblijven in het ziekenhuis. Vader en moeder mogen natuurlijk altijd bij ons in de gezinssuite slapen met de baby, maar hun eigen omgeving vinden zij meestal fijner. En dat begrijpen wij maar al te goed.’’ Na aanleiding van vragen van kersverse ouders, verdiepten de verpleegkundig specialisten Neonatologie Priscilla Geven en Elise Smits zich in onderzoeken rondom het onderwerp. Uit die onderzoeken trokken zij de conclusie dat het wél mogelijk is om met je baby, die in het ziekenhuis moet blijven vanwege de sondevoeding, eerder naar huis te gaan.
Zorg na het ziekenhuis
Als, in overleg met de ouders, is besloten dat de sondevoeding thuis gaat plaatsvinden, wordt er als eerste gekeken naar een thuiszorginstelling in de buurt die over deze zorg de juiste kennis beschikt. Na het kiezen van een zorginstelling wordt er een zorgmedewerker als thuisbegeleider aangesteld. Afdelingsmanager Cindy meldt het volgende: ‘’Ouders gaan in het ziekenhuis al aan de slag met het leren om zelfstandig sondevoeding te geven. Hier leren de ouders ook al de thuiszorghulp kennen.’’ De hulp is er voornamelijk voor het beantwoorden van vragen en helpt met het geven van de voeding. Het slangetje mag niet verwisseld worden door de ouders, want het is belangrijk dat dit goed gebeurd.
Naast de thuiszorg moeten de ouders in de eerste week na de geboorte van hun kind een afspraak maken bij de zuigelingenpoli. Dit is een poli waar wordt gekeken of het kind nog wel de juiste lengte en het juiste gewicht heeft. ‘’Ondertussen kijken we ook nog of er andere dingen nodig zijn, zoals het inschakelen van pre-logopedie en/of contact met een lactatiekundige als er vragen zijn over de borstvoeding,’’ vertelt Priscilla.
Patiënttevredenheid
Cindy en Priscilla beamen beide dat de patiënttevredenheid rondom dit traject erg hoog is. Sinds afgelopen juni hebben al meer dan twintig baby’s het ziekenhuis vroegtijdig met sondevoeding verlaten. Dit is allemaal goed gegaan. Door de hoge tevredenheid van dit traject, zijn er ook andere trajecten gestart die ervoor moeten zorgen dat baby’s eerder naar huis kunnen na de bevalling. Bijvoorbeeld bij de toediening van antibiotica via een infuus.