Bestellen

Sondevoeding kan vanaf nu thuis

Sinds afgelopen zomer heeft het Elkerkliniek ziekenhuis de regeling rondom sondevoeding aangepast. Eerst moest sondevoeding altijd in het ziekenhuis gebeuren, maar ouders kunnen nu tijdens de sondevoeding met het kind mee naar huis. Thuis worden ze dan begeleid met het geven van de voeding.

Sondevoeding wordt toegediend bij baby’s die nog niet zelfstandig kunnen drinken. Via een slangetje wordt het eten naar de maag gebracht. Deze methode van eten geven wordt vaak toegepast als een kind niet goed wil of kan slikken.

Aanleiding

‘’Vrouwen die te vroeg bevallen waren, gaven zelf aan eerder het ziekenhuis te willen verlaten,’’ zegt Cindy Koppen, afdelingsmanager van het centrum voor Geboorte en Gezin van het Elkerkliniek. ‘’Soms moeten de vrouwen weken lang verblijven in het ziekenhuis. Vader en moeder mogen natuurlijk altijd bij ons in de gezinssuite slapen met de baby, maar hun eigen omgeving vinden zij meestal fijner. En dat begrijpen wij maar al te goed.’’ Na aanleiding van vragen van kersverse ouders, verdiepten de verpleegkundig specialisten Neonatologie Priscilla Geven en Elise Smits zich in onderzoeken rondom het onderwerp. Uit die onderzoeken trokken zij de conclusie dat het wél mogelijk is om met je baby, die in het ziekenhuis moet blijven vanwege de sondevoeding, eerder naar huis te gaan.

Zorg na het ziekenhuis

Als, in overleg met de ouders, is besloten dat de sondevoeding thuis gaat plaatsvinden, wordt er als eerste gekeken naar een thuiszorginstelling in de buurt die over deze zorg de juiste kennis beschikt. Na het kiezen van een zorginstelling wordt er een zorgmedewerker als thuisbegeleider aangesteld. Afdelingsmanager Cindy meldt het volgende: ‘’Ouders gaan in het ziekenhuis al aan de slag met het leren om zelfstandig sondevoeding te geven. Hier leren de ouders ook al de thuiszorghulp kennen.’’ De hulp is er voornamelijk voor het beantwoorden van vragen en helpt met het geven van de voeding. Het slangetje mag niet verwisseld worden door de ouders, want het is belangrijk dat dit goed gebeurd.

Naast de thuiszorg moeten de ouders in de eerste week na de geboorte van hun kind een afspraak maken bij de zuigelingenpoli. Dit is een poli waar wordt gekeken of het kind nog wel de juiste lengte en het juiste gewicht heeft. ‘’Ondertussen kijken we ook nog of er andere dingen nodig zijn, zoals het inschakelen van pre-logopedie en/of contact met een lactatiekundige als er vragen zijn over de borstvoeding,’’ vertelt Priscilla.

Patiënttevredenheid

Cindy en Priscilla beamen beide dat de patiënttevredenheid rondom dit traject erg hoog is. Sinds afgelopen juni hebben al meer dan twintig baby’s het ziekenhuis vroegtijdig met sondevoeding verlaten. Dit is allemaal goed gegaan. Door de hoge tevredenheid van dit traject, zijn er ook andere trajecten gestart die ervoor moeten zorgen dat baby’s eerder naar huis kunnen na de bevalling. Bijvoorbeeld bij de toediening van antibiotica via een infuus.

actueel op babybladen.nl
 • 22-5-2022 - Pas op voor papieren rietjes!

  Papieren rietjes: ze zijn beter voor het milieu, maar een mogelijk gevaar voor jonge kinderen en mensen met een beperking. Dit meld de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  Lees verder ...
 • 15-5-2022 - Meer onderzoek naar stilgeboorte

  In Nederland overlijden er nog elke dag 4 baby’s voordat deze geboren worden. Vaak blijft de oorzaak hiervan onbekend en dat moet veranderen vindt Stichting Nova. Zij willen een steunpunt bieden voor vrouwen die een stilgeboorte hebben moeten doorstaan.

  Lees verder ...
 • 1-5-2022 - Alles over de baarmoeder

  De baarmoeder; hét orgaan die ervoor zorgt dat wij als mensen op deze aardbol rondlopen. Alleen is de baarmoeder naast het dragen van een kind voor veel meer functies in jouw lichaam belangrijk. Het orgaan zorgt ook voor de maandelijkse bloedingen en voor het genot tijdens het vrijen.

  Lees verder ...
 • 24-4-2022 - Tips om zwangerschapsstress te vermijden

  Ben jij bang dat je te veel strest tijdens de zwangerschap? Dan hebben wij een paar tips voor jou om deze stress te verminderen en te voorkomen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
35.172.111.71
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: