Bestellen

Steeds meer kinderboerderijen rookvrij

Gister was er hoog bezoek bij kinderboerderij 't Molentje in het Noord-Hollandse Heemstede. Staatssecretaris Paul Blokhuis kwam het bord 'Rookvrij' onthullen. 't Molentje is precies de 100ste kinderboerderij die rookvrij is. 

Het kost tijd
Ons land telt 400 kinderboerderijen. De ambitie is om die in 2020 allemaal rookvrij te hebben. Of dat gaat lukken is nog maar te bezien. In driekwart van de kinderboerderijen wordt dus nog gerookt. 

Toch vindt het Longfonds dat het de goede kant op gaat. Natuurlijk zouden ze vandaag alle kinderboerderijen in 1 klap rookvrij zien, maar zo werkt het niet. 
Er moet ook draagvlak voor zijn. Dat moet je creëren en dat kost tijd. Er werken daar veel vrijwilligers bij kinderboerderijen; je moet er met elkaar over praten.

Eerste stappen gezet
Volgens het Longfonds hebben kinderboerderijen in het westen van het land vanaf 2017 de eerste stappen gezet om kinderboerderijen rookvrij te maken. Zo zijn in Zuid-Holland de helft van de kinderboerderijen al rookvrij. In Utrecht en Noord-Holland is dat respectievelijk 37 en 31 procent. 

In provincies als Groningen, Overijssel, Friesland en Limburg zijn een aantal kinderboerderijen wel bezig met het ondernemen van stappen richting een rookvrije speelplek. Daar is nog een lange weg te gaan: in Overijssel zijn slechts 2,7 procent van de kinderboerderijen rookvrij. In Limburg 5 procent. Een beetje hulp is dus nodig. 

Te zien is dat de stimulerende werking van lokale of regionale organisaties, zoals GGD en gemeenten, en voorbeelden van collega's hierbij goed werken.
Volgens Marijke Popping, voorzitter van kinderboerderij 't Molentje, vertelt dat het niet makkelijk was om hun kinderboerderij rookvrij te maken. De gesprekken daarover duurden 'een maand of 2'.
"Het is niet even een kwestie van een bordje 'verboden te roken' opgehangen. Ze wilden voorzichtig aanpakken en goed met het team overleggen. Er werken hier ook vrijwilligers die roken."  

Pakket opgevraagd
In de gemeente Heemstede is een motie 'Rookvrije Generatie' aangenomen. Dat is een oproep om alle kinderopvangcentra, scholen en speeltuinen rookvrij te maken. "Dat hielp erg mee. We hebben ook een pakket opgevraagd. Na wat gesprekken was iedereen het er over eens om het verbod te laten gaan. We zijn er echt blij mee."

Wat de gevolgen van het rookverbod zijn? "We gaan geen boetes uitdelen want we zijn geen politieagenten. Maar we gaan mensen die toch roken er op aanspreken en duidelijk maken dat het echt niet meer kan."

 

 

 

 

 

 

Bron: Radar & RTL Nieuws

actueel op babybladen.nl
 • 12-7-2019 - Het praten van je kleine stimuleren

  De eerste woordjes en het echt gaan leren praten zijn bijzondere momenten tijdens het opgroeien van je kind. Maar hoe kan je je kind het beste motiveren om te gaan praten? Het is belangrijk om tegen je kind te praten tijdens de dagelijkse bezigheden.

   

  Lees verder ...
 • 1-7-2019 - Kinderkamer koel houden als het warm is doe je zo

  Als je zelf slapeloos in je bed ligt te zuchten, draaien en zweten door de warmte, dan kun je er donder op zeggen dat je kind ook slecht slaapt. Er zijn een paar dingen die je kan doen om de kinderkamer toch lekker koel te houden.

  Lees verder ...
 • 24-6-2019 - Hitteplan voor je baby; goed voorbereid op deze week en de rest van de zomer!

  Met een baby beleef je de zomer heel anders dan vroeger. Behalve jezelf koel houden, maak je je waarschijnlijk structureel zorgen of je kindje het niet te warm heeft, of hij genoeg drinkt en of hij goed slaapt. Met dit hitteplan zorg je ervoor dat de zomer weer genieten wordt, voor zowel je kindje als jijzelf.

  Lees verder ...
 • 18-6-2019 - Ouders met lage inkomens de dupe door duurdere kinderopvang

  Sinds 1 januari 2019 zijn kinderdagverblijven verplicht om één leidster aan te stellen voor drie baby's. Nu, een klein half jaar later, blijkt dat de prijzen voor kinderopvang door deze nieuwe wet flink zijn gestegen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.209.104.7
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: