Bestellen

Steeds meer kinderboerderijen rookvrij

Gister was er hoog bezoek bij kinderboerderij 't Molentje in het Noord-Hollandse Heemstede. Staatssecretaris Paul Blokhuis kwam het bord 'Rookvrij' onthullen. 't Molentje is precies de 100ste kinderboerderij die rookvrij is. 

Het kost tijd
Ons land telt 400 kinderboerderijen. De ambitie is om die in 2020 allemaal rookvrij te hebben. Of dat gaat lukken is nog maar te bezien. In driekwart van de kinderboerderijen wordt dus nog gerookt. 

Toch vindt het Longfonds dat het de goede kant op gaat. Natuurlijk zouden ze vandaag alle kinderboerderijen in 1 klap rookvrij zien, maar zo werkt het niet. 
Er moet ook draagvlak voor zijn. Dat moet je creëren en dat kost tijd. Er werken daar veel vrijwilligers bij kinderboerderijen; je moet er met elkaar over praten.

Eerste stappen gezet
Volgens het Longfonds hebben kinderboerderijen in het westen van het land vanaf 2017 de eerste stappen gezet om kinderboerderijen rookvrij te maken. Zo zijn in Zuid-Holland de helft van de kinderboerderijen al rookvrij. In Utrecht en Noord-Holland is dat respectievelijk 37 en 31 procent. 

In provincies als Groningen, Overijssel, Friesland en Limburg zijn een aantal kinderboerderijen wel bezig met het ondernemen van stappen richting een rookvrije speelplek. Daar is nog een lange weg te gaan: in Overijssel zijn slechts 2,7 procent van de kinderboerderijen rookvrij. In Limburg 5 procent. Een beetje hulp is dus nodig. 

Te zien is dat de stimulerende werking van lokale of regionale organisaties, zoals GGD en gemeenten, en voorbeelden van collega's hierbij goed werken.
Volgens Marijke Popping, voorzitter van kinderboerderij 't Molentje, vertelt dat het niet makkelijk was om hun kinderboerderij rookvrij te maken. De gesprekken daarover duurden 'een maand of 2'.
"Het is niet even een kwestie van een bordje 'verboden te roken' opgehangen. Ze wilden voorzichtig aanpakken en goed met het team overleggen. Er werken hier ook vrijwilligers die roken."  

Pakket opgevraagd
In de gemeente Heemstede is een motie 'Rookvrije Generatie' aangenomen. Dat is een oproep om alle kinderopvangcentra, scholen en speeltuinen rookvrij te maken. "Dat hielp erg mee. We hebben ook een pakket opgevraagd. Na wat gesprekken was iedereen het er over eens om het verbod te laten gaan. We zijn er echt blij mee."

Wat de gevolgen van het rookverbod zijn? "We gaan geen boetes uitdelen want we zijn geen politieagenten. Maar we gaan mensen die toch roken er op aanspreken en duidelijk maken dat het echt niet meer kan."

 

 

 

 

 

 

Bron: Radar & RTL Nieuws

actueel op babybladen.nl
 • 19-2-2019 - 9 Maandenbeurs

  Bezoek ons op de negenmaandenbeurs van 20 t/m 24 februari 2019 in de RAI Amsterdam!

  Lees verder ...
 • 11-2-2019 - Voorlezen aan je kind; waarom is dat zo belangrijk?

  Voorlezen is ontzettend gezellig en leuk, zowel voor het kind als voor de ouders. Gelukkig zijn een hoop ouders het hier mee eens, want voorlezen is niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk in de ontwikkeling van het kind. Vooral kinderen tussen de twee en vijf jaar worden veel voorgelezen. Van deze groep wordt 90% regelmatig voorgelezen.

  Lees verder ...
 • 5-2-2019 - Steeds meer kinderboerderijen rookvrij

  Maandag onthulde staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in de honderdste kinderboerderij het bord 'rookvrij'. Daarmee is in een kwart van de kinderboerderijen roken verboden, meldt het Longfonds. Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. 

  Lees verder ...
 • 28-1-2019 - Partners krijgen recht op tien dagen kraamverlof

  Als hun partner is bevallen, krijgen vaders recht op minimaal tien dagen kraamverlof. Over die periode zullen werkgevers minstens het loon moeten betalen dat wordt uitgekeerd bij ziekte. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.80.38.5
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: