Bestellen

Stijging aantal zwangeren met diabetes

Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes is in Nederland toegenomen met 30%. Tussen 2015 en 2019 steeg het aantal vrouwen van 8.600 naar ruim 12.200 per jaar. Zwangerschapsdiabetici kan zorgen voor een verhoogde kans van zwangerschapscomplicaties.

Volgens recent onderzoek van het Nivel had 1 op de 14 zwangere vrouwen in 2019 diabetes. Dit was in 2015 nog 1 op de 20 vrouwen. De reden van deze forse stijging is dat er vaker wordt gecontroleerd op zwangerschapsdiabetes, waardoor deze aandoening sneller wordt ontdekt.

Tevens blijkt ook dat zwangerschapsdiabetes flink toeneemt naarmate vrouwen op latere leeftijd zwanger worden. Van de zwangere vrouwen in de leeftijdscategorie 40 tot 44 jaar had bijna 20 procent diabetes, dat ligt 13 procent hoger dan bij de leeftijdsgroep 30 tot 34 jaar.

Nadelige gevolgen
Deze chronische aandoening heeft nadelige gevolgen voor moeder en kind. “Bij zwangerschapsdiabetes reageert het lichaam van de aanstaande moeder tijdens de zwangerschap minder goed op insuline waardoor de bloedglucosewaarde stijgt,” staat in het onderzoek. “Hierdoor is er kans op een te zwaar kind bij de geboorte en op hypoglycaemie van het kind na de geboorte. De moeder heeft na de bevalling een grote kans op het krijgen van diabetes type 2, evenals het kind op latere leeftijd.”  

Een BMI hoger dan 30 is een risicofactor voor het krijgen van zwangerschapsdiabetes, evenals het hebben van Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) en een te hoge bloedglucosewaarde aan het begin van de zwangerschap.

Goede voorlichting
Het is daarom van belang om vrouwen bewust te maken van de risico’s vooraf aan de zwangerschap. Met name geldt een gezondere leefstijl voor vrouwen die op latere leeftijd zwanger willen worden. Het Nivel adviseert de overheid en eerstelijns zorgverleners hier een belangrijke rol in te nemen wat betreft goede voorlichting.

actueel op babybladen.nl
 • 31-5-2021 - Zwangere vrouwen toch niet eerder gevaccineerd

  Zwangere vrouwen worden toch niet met voorrang gevaccineerd tegen het coronavirus. In een brief van minister Hugo de Jonge aan de Kamer laat hij dit weten. Een vervroegde uitnodiging heeft weinig effect op de snelheid van de vaccinaties binnen deze groep.

  Lees verder ...
 • 17-5-2021 - Stijging aantal zwangeren met diabetes

  Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes is in Nederland toegenomen met 30%. Zwangerschapsdiabetici kan zorgen voor een verhoogde kans van zwangerschapscomplicaties. Het is daarom van belang om vrouwen bewust te maken van de risico’s vooraf aan de zwangerschap.

  Lees verder ...
 • 29-4-2021 - Standpunt vaccinatie tijdens zwangerschap gewijzigd

  Het standpunt ‘Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed’ is door de multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’ aangepast. Zwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren met zogeheten mRNA-vaccins als Pfizer en Moderna.

  Lees verder ...
 • 14-4-2021 - Fietsen met je baby

  Voor het eerst fietsen met je baby is iets waar je als jonge ouder ontzettend naar uitkijkt. Met het prachtige lenteweer springen we massaal op onze fiets. Maar waar moet je als ouder opletten wanneer je wil fietsen met je baby?

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.192.253.106
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: