Bestellen

Stijging aantal zwangeren met diabetes

Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes is in Nederland toegenomen met 30%. Tussen 2015 en 2019 steeg het aantal vrouwen van 8.600 naar ruim 12.200 per jaar. Zwangerschapsdiabetici kan zorgen voor een verhoogde kans van zwangerschapscomplicaties.

Volgens recent onderzoek van het Nivel had 1 op de 14 zwangere vrouwen in 2019 diabetes. Dit was in 2015 nog 1 op de 20 vrouwen. De reden van deze forse stijging is dat er vaker wordt gecontroleerd op zwangerschapsdiabetes, waardoor deze aandoening sneller wordt ontdekt.

Tevens blijkt ook dat zwangerschapsdiabetes flink toeneemt naarmate vrouwen op latere leeftijd zwanger worden. Van de zwangere vrouwen in de leeftijdscategorie 40 tot 44 jaar had bijna 20 procent diabetes, dat ligt 13 procent hoger dan bij de leeftijdsgroep 30 tot 34 jaar.

Nadelige gevolgen
Deze chronische aandoening heeft nadelige gevolgen voor moeder en kind. “Bij zwangerschapsdiabetes reageert het lichaam van de aanstaande moeder tijdens de zwangerschap minder goed op insuline waardoor de bloedglucosewaarde stijgt,” staat in het onderzoek. “Hierdoor is er kans op een te zwaar kind bij de geboorte en op hypoglycaemie van het kind na de geboorte. De moeder heeft na de bevalling een grote kans op het krijgen van diabetes type 2, evenals het kind op latere leeftijd.”  

Een BMI hoger dan 30 is een risicofactor voor het krijgen van zwangerschapsdiabetes, evenals het hebben van Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) en een te hoge bloedglucosewaarde aan het begin van de zwangerschap.

Goede voorlichting
Het is daarom van belang om vrouwen bewust te maken van de risico’s vooraf aan de zwangerschap. Met name geldt een gezondere leefstijl voor vrouwen die op latere leeftijd zwanger willen worden. Het Nivel adviseert de overheid en eerstelijns zorgverleners hier een belangrijke rol in te nemen wat betreft goede voorlichting.

actueel op babybladen.nl
 • 25-7-2022 - Verplichte bedenktermijn bij abortus vervalt

  Per 1 januari 2023 zal de verplichte minimale bedenktermijn voor de afbreking van zwangerschappen vervallen. De ministerraad heeft ingestemd met de bekrachtiging van het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamer, hiermee wordt de Wet afbreking zwangerschappen gewijzigd.

  Lees verder ...
 • 21-7-2022 - Nieuwe winactie

  De prijswinnaars van de afgelopen trekking hebben inmiddels bericht van ons ontvangen. Zat je er niet tussen? Niet getreurd, want we hebben weer een nieuwe trekking!

  Lees verder ...
 • 3-7-2022 - Veel zwangere vrouwen werken te hard

  Uit een onderzoek van de afdeling Verloskunde in Amsterdam UMC blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen werkt in onveilige omstandigheden. Dit kan nadelig zijn voor de vrouw en de baby.

  Lees verder ...
 • 26-6-2022 - Dood babymeisje blijkt geen ongeluk te zijn

  Op woensdag 22 juni is er een babymeisje bewusteloos gevonden in een crèche in de Franse stad Lyon. Het 11 maanden oude meisje had een giftig product binnengekregen en moest meteen naar het ziekenhuis. Daar bleek het dat reanimatie geen optie meer was en overleed het meisje niet veel later.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.30.73
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: