Bestellen

Veilig zonnen tijdens de zwangerschap

Veilig zonnen tijdens de zwangerschap: waar op te letten!

Ben je zwanger tijdens de zomermaanden? Ideaal om van de zon te genieten. Maar wees voorzichtig, want te veel zon is niet goed voor jou en je ongeboren baby. Hier lees je waarom.

Zwangerschap masker:

Je lichaam maakt vitamine D aan uit de UV-stralen van de zon. Het is onder andere goed voor de opbouw van je botten. Maar bij langdurige blootstelling aan de zon veroudert je huid snel. Als je zwanger bent, is het verstandig om niet te lang in de zon te blijven. Het kan zijn dat je pigmentvlekken op je gezicht hebt: het zogenaamde zwangerschapsmasker. Je huidpigmentatie verandert als je zwanger bent. Bovendien voelen zwangere vrouwen zich vaak ongemakkelijk bij de hitte.

Uitdroging tijdens de zwangerschap:

Als je het erg warm en bezweet hebt, verliest je lichaam veel vocht. Wanneer vocht niet voldoende wordt aangevuld, kun je uitdrogen. Je hart moet harder werken om het bloed door je lichaam te pompen. Het kan hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. In ernstige gevallen kan uitdroging de bloedtoevoer naar uw baby verminderen. De placenta kan dan minder voedingsstoffen van je baby krijgen. Daarom is het belangrijk om uitdroging te voorkomen. Zoek hiervoor schaduw en drink voldoende water.

Bloodstelling zon:

Is UV-straling schadelijk voor je ongeboren baby? Nee, want UV-stralen gaan niet door de baarmoeder. U moet echter voorzichtig zijn met zonnebaden, omdat de hitte uw ongeboren baby kan schaden. Bij een hoge temperatuur in het begin van de zwangerschap heb je een iets hoger risico op aangeboren afwijkingen bij je baby. Het advies voor zwangere vrouwen is dus - vooral in de eerste paar maanden - om matige blootstelling aan de zon te krijgen. Blijf niet langer dan 15 minuten in de zon.

Tips voor veilig zonnen tijdens zwangerschap:

Als je zwanger bent, kan zonnebaden heel plezierig zijn. Je lichaam maakt onder invloed van zonlicht vitamine D aan. Deze vitamine zorgt voor sterkere botten en tanden. Zonlicht geeft je ook meer energie en uithoudingsvermogen dus zwangerschap in de zon heeft ook zijn voordelen.

 • Zonbescherming:

Het is niet nodig om volledig afgeschermd te zijn van de zon. Om veilig te bruinen is regelmatig smeren, voldoende water drinken en op tijd in of uit de zon te gaan van het grootste belang. Om zonnebrand te voorkomen is het belangrijk dat je het regelmatig aanbrengt. Doe dit om de twee uur met minimaal een factor 30. Zelfs als u in de schaduw bent, moet u zonnebrandcrème dragen. In de schaduw zijn de effecten van UV-stralen minder schadelijk, maar niet helemaal weg. Tussen 11.00 en 15.00 uur kun je het beste niet zonnebaden. Dan is de straling van de zon het sterkst.

 • Hydratatie:

Door voldoende te drinken zorg je ervoor dat je lichaam goed kan blijven functioneren. Je hebt ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Probeer regelmatig te drinken en wacht niet tot je dorst krijgt. Hierdoor wordt het vocht in je lichaam aangevuld. Geef prioriteit aan het drinken van water of thee en vermijd zoveel mogelijk dranken die cafeïne of suiker bevatten.

 • Voorbereiding:

Bereid je voor. Ga je op een zonnige dag langer uit? Zorg er voor dat je het met een goede voorbereiding doet. Neem voldoende water en zonnebrandcrème mee en hydrateer regelmatig.

 • Kleding:

Draag bedekkende kleding. Een goede manier om brandwonden te voorkomen is het dragen van beschermende kleding. Kies bijvoorbeeld voor een lange jurk of een jumpsuit met een dun vestje. Hoeden of petten kunnen ook brandwonden helpen voorkomen.

 • Zonnebril:

Draag een zonnebril. Niet alleen je huid maar ook je ogen zijn erg gevoelig voor UV-stralen. Vergeet dus niet  een zonnebril  te dragen als je in de zon bent.

 • Verkoeling:

Als je zwanger  bent, is het belangrijk om niet te heet te douchen. Verwen je voetjes met een (geur) badje, leg een koude handdoek op je buik of  gebruik een ventilator.  Naarmate je buik groeit, wordt je huid  dunner en gevoeliger. Door het te bedekken met een koude handdoek, heb je je buik beschermd tegen zonnebrand.

actueel op babybladen.nl
 • 16-9-2022 - De R in de maand – Weerstand feit of fabel?

  Het is september en de R zit weer in de maand. De R in de maand betekent voor veel mensen dat het tijd is om de vitaminen weer uit de kast te halen en wat extra aan onze weerstand te werken.

  Lees verder ...
 • 16-9-2022 - 2 maanden betaald ouderschapverlof

  Je hebt voortaan recht hebt op 2 maanden betaald ouderschapsverlof. In augustus is namelijk de Wet betaald ouderschapsverlof ingegaan. Voor die tijd werden ouderschapsverlofuren niet uitbetaald.

  Lees verder ...
 • 22-8-2022 - Veilig zonnen tijdens de zwangerschap

  Veilig zonnen tijdens de zwangerschap: waar op te letten! Ben je zwanger tijdens de zomermaanden? Ideaal om van de zon te genieten. Maar wees voorzichtig, want te veel zon is niet goed voor jou en je ongeboren baby. Hier lees je waarom.

  Lees verder ...
 • 25-7-2022 - Verplichte bedenktermijn bij abortus vervalt

  Per 1 januari 2023 zal de verplichte minimale bedenktermijn voor de afbreking van zwangerschappen vervallen. De ministerraad heeft ingestemd met de bekrachtiging van het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamer, hiermee wordt de Wet afbreking zwangerschappen gewijzigd.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.201.97.26
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: