Bestellen

Waar (voor)lezen goed voor is

Stichting Lezen: 'Een goede leesvaardigheid is cruciaal voor succes op school en op de arbeidsmarkt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lezen nog veel meer te bieden heeft. Het kan het inlevingsvermogen vergroten, het denken verruimen en het hangt zelfs samen met een betere gezondheid.

Eén gevolg van lezen is dat het beïnvloedt hoe we denken. Of boeken nu een gevaar of een bevrijding zijn, ze kunnen blijkbaar het denken veranderen. Door te lezen, doen mensen nieuwe inzichten en perspectieven op. Dit wordt wetenschappelijk ondersteund. Kinderen die in Harry Potter passages lezen over de discriminatie van minderheden, hebben naderhand positievere denkbeelden over deze groepen. Boeken kunnen dus vooroordelen en stereotypen verminderen, en helpen bij de inleving in andere mensen.

Deze effecten gaan in het bijzonder op voor fictieboeken. Dat komt doordat verhalen de lezer meeslepen. Hoe meer je wordt meegesleept, hoe sterker de overtuigingskracht van een verhaal. Daarnaast bieden boeken een meerwaarde boven films en games, omdat de gevoels- en gedachtewereld van personages uitgebreid kunnen worden weergegeven. Dit kan de empathie voor hen vergroten en de geest verder verruimen.'

Je kunt niet jong genoeg je kind in contact brengen met boeken.

CJG Rijnmond: 'Kinderen zijn taalwonderen: de spraak en taal ontwikkelen zich in de eerste jaren razendsnel. Ook als ze zelf nog niet kunnen praten, reageren ze al wel op geluiden in hun omgeving. Vanaf een jaar of 3 kun je al gesprekken samen voeren. Kinderen zijn leergierig, vragen van alles en hebben hun omgeving nodig om hun spraak en taal te ontwikkelen. Als ouder heb je daarbij een belangrijke rol.'

Stimuleren
Op verschillende manieren kun je de spraak en taalontwikkeling van je kind stimuleren:

 • Praat tegen je kind, hoe jong hij ook is. Ongemerkt pikt je kind hier veel van op. Omdat er tegen hem gepraat wordt, wil hij ook terugpraten. Dit doen ze al vanaf een maand of 3! Als je kind ouder wordt, probeer dan door te vragen om een gesprek uit te lokken. Vraag bijvoorbeeld waarom hij iets doet of leuk vindt.
 • Zorg dat je kind je aankijkt als je tegen hem/haar praat. Daardoor is je kind beter geconcentreerd, maar ziet ook jouw gezichtsuitdrukking.
 • Gebruik correct taalgebruik. Praat met volledige zinnen en spreek woorden duidelijk uit. Zo leert je kind het ook goed aan.
 • Benoem dingen. Wijs dingen aan en geef het een naam. Bijvoorbeeld: “kijk eens wat een mooie grote hond daar loopt!”.
 • Zing! Kinderen zijn gek op liedjes en versjes. Zet kinderliedjes in de moedertaal op; dat kan ook in bijvoorbeeld de auto.

Voorlezen
Uit Brits onderzoek blijkt dat kinderen die als baby al werden voorgelezen, het later gemiddeld beter doen op school. Volgens het onderzoek is samen lezen heel goed voor de taalontwikkeling van baby’s. Baby’s die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun hele leven profijt van.

actueel op babybladen.nl
 • 17-11-2020 - Coronababyboom verwacht

  Volgens verschillende media kunnen we straks een coronababyboom verwachten. Het Brabants Dagblad meldt op zijn website dat er in Brabant meer vrouwen dan normaal zwanger zijn. Ook in de regio Rotterdam is een toename van zwangeren te zien, zegt de Telegraaf.

  Lees verder ...
 • 11-11-2020 - Hét cadeau voor de feestdagen: (K)raamtijd. Bestel nu met korting!

  Was je zwanger of kreeg jij een kind tijdens de intelligente lockdown? Dan mag (K)raamtijd – zwanger zijn, bevallen en opgroeien tijdens de coronacrisis niet ontbreken in je boekenkast. Bestel vóór 20 november dit unieke naslagwerk met korting en je hebt hem nog voor de feestdagen in huis.

  Lees verder ...
 • 10-11-2020 - Zó kun je toch de verjaardag van je kind vieren in tijden van corona

  Social distancing, oftewel; afstand houden vanwege het coronavirus. Maar wat als je kind jarig is? Hoe kan je er dan toch voor zorgen dat je jarige kind een feestje krijgt? Hier een paar tips!

  Lees verder ...
 • 3-11-2020 - Jessica Mendels is onze nieuwe columniste!

  Tv-presentatrice Jessica Mendels is de nieuwe columniste van Baby’s eerste jaren! In onze najaarseditie lees je een uitgebreid interview met deze enthousiaste dame én je vindt er een gezond recept om gezellig samen met je kind te maken.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
34.237.138.69
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: