Bestellen

Wat kun je doen aan watervrees bij kinderen?

Vervelende ervaring
Vanaf hun geboorte kunnen kinderen al watervrees hebben. Maar ook op latere leeftijd kan dat omhoog komen. Bijvoorbeeld door een vervelende ervaring met water. Ben je zelf als ouder bang? Dan kan het dat je kind dit van jou heeft overgenomen. Ook overbezorgdheid vanuit ouders kan een rol spelen bij de angst van een kind. 

Watervrij
Veel kinderen groeien er gelukkig op latere leeftijd overheen en worden ze 'watervrij'. Op dat moment durven ze hun gezicht in het water te doen en zelf in het water te springen. Blijft jouw kind angstig? Dan kunnen onderstaande tips helpen. 

1. Probeer je kind niet te dwingen
Hoe graag je ook wilt dat je het gezicht van je kind zonder gedoe kunt wassen, dwingen geeft vooral een negatieve lading aan water - iets wat juist niet de bedoeling is. Wil je kind niet? Prima. Volgende keer beter. 

2. Spelenderwijs oefenen. 
Wat je beter kunt doen, is spelenderwijs oefeningen doen om je kind te laten wennen. En dan stap voor stap. Begin bijvoorbeeld met het wassen van het gezicht met een klein kommetje met water. Als dat goed gaat, kun je je kind vragen of-ie er bellen in wil blazen. Lukt dat? Dan kun je proberen of hij zijn hele gezicht in het water durft te doen. Maak er wat leuks van. 'Zullen we eens iets grappigs proberen?' Bij succes lekker aanmoedigen en lukt het niet, ook geen ramp, morgen weer een dag. 

3. Het bad of ondiep zwembad
Zodra je kind zonder moeite met zo'n gezicht in het water durft, is het tijd voor de tweede stap: het bad. Of misschien nog beter (want meer ruimte om te oefenen): een ondiep zwembad. Leg uit dat wanneer je kind op z'n rug ligt hij door de druk niet kan zinken. Zodra je kind op z'n rug drijft, kun je er ook nu weer een spelletje van maken. Door bootje te varen, bijvoorbeeld. 

4. In het water springen
Gaat het drijven goed? Dan kunnen jullie oefenen om in het water te springen. Spetter wat in z'n gezicht en wie weet durft hij ook al met z'n hoofd onder water. Als dit zonder angst lukt, is je kind 'watervrij' en kan hij op zwemles. 

 

 

 

 

Bron: Kekmama 

actueel op babybladen.nl
 • 12-7-2019 - Het praten van je kleine stimuleren

  De eerste woordjes en het echt gaan leren praten zijn bijzondere momenten tijdens het opgroeien van je kind. Maar hoe kan je je kind het beste motiveren om te gaan praten? Het is belangrijk om tegen je kind te praten tijdens de dagelijkse bezigheden.

   

  Lees verder ...
 • 1-7-2019 - Kinderkamer koel houden als het warm is doe je zo

  Als je zelf slapeloos in je bed ligt te zuchten, draaien en zweten door de warmte, dan kun je er donder op zeggen dat je kind ook slecht slaapt. Er zijn een paar dingen die je kan doen om de kinderkamer toch lekker koel te houden.

  Lees verder ...
 • 24-6-2019 - Hitteplan voor je baby; goed voorbereid op deze week en de rest van de zomer!

  Met een baby beleef je de zomer heel anders dan vroeger. Behalve jezelf koel houden, maak je je waarschijnlijk structureel zorgen of je kindje het niet te warm heeft, of hij genoeg drinkt en of hij goed slaapt. Met dit hitteplan zorg je ervoor dat de zomer weer genieten wordt, voor zowel je kindje als jijzelf.

  Lees verder ...
 • 18-6-2019 - Ouders met lage inkomens de dupe door duurdere kinderopvang

  Sinds 1 januari 2019 zijn kinderdagverblijven verplicht om één leidster aan te stellen voor drie baby's. Nu, een klein half jaar later, blijkt dat de prijzen voor kinderopvang door deze nieuwe wet flink zijn gestegen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.209.104.7
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: