Bestellen

Wat kun je doen aan watervrees bij kinderen?

Vervelende ervaring
Vanaf hun geboorte kunnen kinderen al watervrees hebben. Maar ook op latere leeftijd kan dat omhoog komen. Bijvoorbeeld door een vervelende ervaring met water. Ben je zelf als ouder bang? Dan kan het dat je kind dit van jou heeft overgenomen. Ook overbezorgdheid vanuit ouders kan een rol spelen bij de angst van een kind. 

Watervrij
Veel kinderen groeien er gelukkig op latere leeftijd overheen en worden ze 'watervrij'. Op dat moment durven ze hun gezicht in het water te doen en zelf in het water te springen. Blijft jouw kind angstig? Dan kunnen onderstaande tips helpen. 

1. Probeer je kind niet te dwingen
Hoe graag je ook wilt dat je het gezicht van je kind zonder gedoe kunt wassen, dwingen geeft vooral een negatieve lading aan water - iets wat juist niet de bedoeling is. Wil je kind niet? Prima. Volgende keer beter. 

2. Spelenderwijs oefenen. 
Wat je beter kunt doen, is spelenderwijs oefeningen doen om je kind te laten wennen. En dan stap voor stap. Begin bijvoorbeeld met het wassen van het gezicht met een klein kommetje met water. Als dat goed gaat, kun je je kind vragen of-ie er bellen in wil blazen. Lukt dat? Dan kun je proberen of hij zijn hele gezicht in het water durft te doen. Maak er wat leuks van. 'Zullen we eens iets grappigs proberen?' Bij succes lekker aanmoedigen en lukt het niet, ook geen ramp, morgen weer een dag. 

3. Het bad of ondiep zwembad
Zodra je kind zonder moeite met zo'n gezicht in het water durft, is het tijd voor de tweede stap: het bad. Of misschien nog beter (want meer ruimte om te oefenen): een ondiep zwembad. Leg uit dat wanneer je kind op z'n rug ligt hij door de druk niet kan zinken. Zodra je kind op z'n rug drijft, kun je er ook nu weer een spelletje van maken. Door bootje te varen, bijvoorbeeld. 

4. In het water springen
Gaat het drijven goed? Dan kunnen jullie oefenen om in het water te springen. Spetter wat in z'n gezicht en wie weet durft hij ook al met z'n hoofd onder water. Als dit zonder angst lukt, is je kind 'watervrij' en kan hij op zwemles. 

 

 

 

 

Bron: Kekmama 

actueel op babybladen.nl
 • 4-3-2019 - Wat kun je doen aan watervrees bij kinderen?

  Ondanks dat kinderen het vaak heerlijk vinden om in bad te gaan, heeft toch zo'n 3 op de 10 last van watervrees. Dat kan soms zo extreem zijn dat ze zelfs doodsangsten uitslaan bij douchespetters.
  Hier een aantal tips wat je hieraan kan doen.

  Lees verder ...
 • 11-2-2019 - Voorlezen aan je kind; waarom is dat zo belangrijk?

  Voorlezen is ontzettend gezellig en leuk, zowel voor het kind als voor de ouders. Gelukkig zijn een hoop ouders het hier mee eens, want voorlezen is niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk in de ontwikkeling van het kind. Vooral kinderen tussen de twee en vijf jaar worden veel voorgelezen. Van deze groep wordt 90% regelmatig voorgelezen.

  Lees verder ...
 • 5-2-2019 - Steeds meer kinderboerderijen rookvrij

  Maandag onthulde staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in de honderdste kinderboerderij het bord 'rookvrij'. Daarmee is in een kwart van de kinderboerderijen roken verboden, meldt het Longfonds. Het aantal rookvrije kinderboerderijen in Nederland is flink gegroeid. 

  Lees verder ...
 • 28-1-2019 - Partners krijgen recht op tien dagen kraamverlof

  Als hun partner is bevallen, krijgen vaders recht op minimaal tien dagen kraamverlof. Over die periode zullen werkgevers minstens het loon moeten betalen dat wordt uitgekeerd bij ziekte. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.236.246.85
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: