Bestellen

Wat moet je doen als je kind verbrand is door de zon

Vakantie! De hele dag spelen en spetteren in het water, heerlijk! Maar dan blijkt je kind te zijn verbrand in de zon. Wat doe je dan?

Wat is het precies?
De zon straalt ultraviolet-licht uit (UV-straling). Deze straling is de boosdoener voor het verbranden van de huid. De ernst hiervan hangt af van het huidtype, of er ingesmeerd is en hoe lang je kind aan de straling heeft blootgestaan. Je herkent een verbrande huid aan de rode kleur. De huid voelt pijnlijk en trekkering aan - vaak merk je dit als je je kind aankleedt en hij het ineens uitgilt, maar als de huid ernstiger is verbrand doet het ook al pijn zonder aanraking. Beruchte plekken om te verbranden zijn schouders, borstbeen, neus, rug en oren.

Hoe voorkom je het?
Een verbrande huid voorkom je door je kind goed in te smeren met een hoge beschermingsfactor (boven de 30, liefst 50). Smeer je kind regelmatig opnieuw in, vooral na het zwemmen en ook als het bewolkt is. Ook handig zijn speciale zwempakjes en - shirtjes gemaakt van stof die beschermt tegen UV-straling. Zoek regelmatig de schaduw op en blijf vooral tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon, dan is de straling het krachtigst.

Hoe koel je de huid?
Leg een vochtige doek op de verbrande huid, maar wrijf niet, want dat doet pijn. De doek moet ook niet té koud zijn, dat zorgt voor rillingen. Droog de huid voorzichtig af en smeer het in met een vocht inbrengende crème of speciale after sun met verkoelende en verzorgende bestanddelen zoals aloë vera. Strakke kleren zitten nu niet lekker dus laat je kind ruime, katoenen kleding dragen. Laat je kind veel water drinken en let op verschijnselen als duizeligheid, braken, koorts en blaren. Waarschuw dan de huisarts. 

De gevolgen
De huid zal vanzelf weer herstellen aan de oppervlakte, toch is zonverbranding op jonge leeftijd iets om erg alert op te zijn. Bij een verbrande kinderhuid is de kans groot dat er beschadigde cellen achterblijven die blijvende schade aanrichten. En dit kan op latere leeftijd zelfs leiden tot een verhoogde kans op huidkanker.

 

 

 

Bron: KekMama

actueel op babybladen.nl
 • 27-7-2020 - We krijgen steeds minder baby's

  Er worden steeds minder kinderen geboren in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dit mogelijk doordat vrouwen langer studeren en doordat meer vrouwen een flexbaan hebben. 

  Lees verder ...
 • 21-7-2020 - Wat is Het Béste Speelgoed van Nederland?

  Het is voor veel ouders een bekend dilemma: welk speelgoed zal ik kopen? Er is zóveel aanbod, maar wat is nou het béste product? Om jou te helpen bij je keuze is er vanaf nu het platform hetbestespeelgoedvannederland.nl.

  Lees verder ...
 • 6-7-2020 - Win prijzen voor jou en/of je baby!

  Ieder kwartaal kun je via Babybladen.nl te gekke prijzen winnen. Zoals een commode, een autostoeltje of heel veel luiers. De prijswinnaars van de junitrekking hebben inmiddels bericht ontvangen. De eerstvolgende trekking is op 25 september, dus meld je gauw aan!

  Lees verder ...
 • 5-7-2020 - Hoera, eindelijk is er geboorteverlof voor partners

  De geboorte van je kind en de tijd erna kunnen heel ingrijpend zijn. Voor jou, maar ook voor je partner. Tot voor kort kreeg hij of zij na de bevalling maar twee dagen vrij. Daarin is nu gelukkig verandering gekomen. Per 1 juli kunnen partners aanvullend maximaal 5 weken geboorteverlof opnemen. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.219.167.194
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: