Bestellen

Wat moet je doen als je kind verbrand is door de zon

Vakantie! De hele dag spelen en spetteren in het water, heerlijk! Maar dan blijkt je kind te zijn verbrand in de zon. Wat doe je dan?

Wat is het precies?
De zon straalt ultraviolet-licht uit (UV-straling). Deze straling is de boosdoener voor het verbranden van de huid. De ernst hiervan hangt af van het huidtype, of er ingesmeerd is en hoe lang je kind aan de straling heeft blootgestaan. Je herkent een verbrande huid aan de rode kleur. De huid voelt pijnlijk en trekkering aan - vaak merk je dit als je je kind aankleedt en hij het ineens uitgilt, maar als de huid ernstiger is verbrand doet het ook al pijn zonder aanraking. Beruchte plekken om te verbranden zijn schouders, borstbeen, neus, rug en oren.

Hoe voorkom je het?
Een verbrande huid voorkom je door je kind goed in te smeren met een hoge beschermingsfactor (boven de 30, liefst 50). Smeer je kind regelmatig opnieuw in, vooral na het zwemmen en ook als het bewolkt is. Ook handig zijn speciale zwempakjes en - shirtjes gemaakt van stof die beschermt tegen UV-straling. Zoek regelmatig de schaduw op en blijf vooral tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon, dan is de straling het krachtigst.

Hoe koel je de huid?
Leg een vochtige doek op de verbrande huid, maar wrijf niet, want dat doet pijn. De doek moet ook niet té koud zijn, dat zorgt voor rillingen. Droog de huid voorzichtig af en smeer het in met een vocht inbrengende crème of speciale after sun met verkoelende en verzorgende bestanddelen zoals aloë vera. Strakke kleren zitten nu niet lekker dus laat je kind ruime, katoenen kleding dragen. Laat je kind veel water drinken en let op verschijnselen als duizeligheid, braken, koorts en blaren. Waarschuw dan de huisarts. 

De gevolgen
De huid zal vanzelf weer herstellen aan de oppervlakte, toch is zonverbranding op jonge leeftijd iets om erg alert op te zijn. Bij een verbrande kinderhuid is de kans groot dat er beschadigde cellen achterblijven die blijvende schade aanrichten. En dit kan op latere leeftijd zelfs leiden tot een verhoogde kans op huidkanker.

 

 

 

Bron: KekMama

actueel op babybladen.nl
 • 1-10-2019 - Koortslip bij je baby; wat moet je allemaal weten?

  Bij volwassenen komt een koortslip regelmatig voor en kan geen kwaad. Voor baby's kan de infectie wél gevaarlijk zijn. Waarom? Dat lees je hier.

  Lees verder ...
 • 24-9-2019 - Je kind veilig buiten laten spelen

  Buiten spelen is leuk en gezond! Je wilt je kind graag stimuleren om buiten te spelen, maar waar moet je nu op letten wat betreft de veiligheid voor je kind? Hier een aantal handige tips!

  Lees verder ...
 • 18-9-2019 - Mazelen; dit moet je weten

  Mazelen is een van de meest besmettelijke ziektes die er zijn. Maar wat is het precies en hoe komt je kind ervan af?

  Lees verder ...
 • 16-9-2019 - Luieruitslag, tips en informatie

  Wat is luieruitslag en hoe wordt het veroorzaakt? Hier vind je tips en tricks om luieruitslag te voorkomen en te genezen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.210.22.132
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: