Bestellen

We krijgen steeds minder baby's

Er worden steeds minder kinderen geboren in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dit mogelijk doordat vrouwen langer studeren en doordat meer vrouwen een flexbaan hebben. 

In 2010 werden nog 184.000 kinderen geboren, in 2018 slechts 169.000. Ook het gemiddelde aantal kinderen dat een vrouw krijgt daalde in deze periode. In 2010 kregen vrouwen gemiddeld nog 1,80 kinderen, in 2018 waren dat er 1,59. Dit is het laagste aantal sinds 1997. 

Economische ontwikkeling geen reden voor daling
De verklaring voor deze daling van de vruchtbaarheid werd in eerste instantie gezocht in economische ontwikkelingen. Tijdens en vlak na een economische recessie worden doorgaans minder kinderen geboren dan in tijden van hoogconjunctuur. In 2018 ging het echter in Nederland economisch gezien alweer een tijdje voor de wind. Het CBS wijst op twee andere ontwikkelingen die het lage kindertal mogelijk verklaren: het langer studeren van vrouwen en de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Later kinderen door langer studeren
Tussen 2010 en 2017 volgden meer vrouwen, met name twintigers, een hbo- of universitaire opleiding. Het is bekend dat vrouwen die studeren minder vaak kinderen krijgen dan vrouwen die werken. Zij hebben geen geld voor een kind. Veel vrouwen vinden het bovendien belangrijk dat zij een studie hebben afgerond voordat ze aan kinderen beginnen. 

Uitstel door financiële onzekerheid
Als andere mogelijke oorzaak voor de daling van het aantal kinderen is dat er steeds meer vrouwen zijn met een tijdelijk, flexibel contract. Vooral vrouwen onder de dertig hebben minder vaak een vast contract. Flexwerkers beginnen minder snel aan kinderen doordat zij meer onzekerheid ervaren over hun werk en inkomen in de toekomst. Overigens geldt dit alleen voor vrouwen tussen de 21 en 33 jaar. Volgens het CBS speelt dit niet bij vrouwen jonger dan 21 of ouder dan 33 jaar. 

Hoewel ook mannen langer studeren en vaker flexibele contracten hebben, is dit niet meegenomen in het onderzoek. Mogelijk heeft dit ook effect op het dalende aantal geboortes. 

 

 

actueel op babybladen.nl
 • 23-11-2021 - Coronababyboom in Nederland

  Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er een ware coronababyboom in Nederland is. Niet alleen is het aantal eerstgeborenen groter dan vorig jaar. Ook werden meer tweede en derde kinderen geboren.

  Lees verder ...
 • 4-11-2021 - Gevaar deltavariant tijdens zwangerschap

  Ongevaccineerde vrouwen die zwanger zijn lopen meer risico op ernstige symptomen vanwege de gevaarlijke deltavariant. Ze zijn kwetsbaarder door een ander werkend afweersyteem. Een groot deel van die groep wordt zelfs opgenomen in het ziekenhuis.

  Lees verder ...
 • 12-10-2021 - Fun in de herfst: de 10 leukste activiteiten met je kinderen om te doen

  De zomer hebben we al een tijdje achter ons gelaten en de herfst is op volle toeren. Een mooi moment om heerlijk in je eigen herfstbubbel te kruipen. Wij hebben voor jouw gezinsbubbel 10 superleuke herfstactiviteiten op een rij gezet.

  Lees verder ...
 • 29-9-2021 - Paracetamol tijdens zwangerschap

  Nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen tijdens de zwangerschap terughoudend moeten zijn met het gebruik van paracetamol. Het gebruik van dit medicijn kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het kan de lichamelijke en neurologische ontwikkeling van het kind verstoren.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.89.204.127
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: