Bestellen

We krijgen steeds minder baby's

Er worden steeds minder kinderen geboren in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dit mogelijk doordat vrouwen langer studeren en doordat meer vrouwen een flexbaan hebben. 

In 2010 werden nog 184.000 kinderen geboren, in 2018 slechts 169.000. Ook het gemiddelde aantal kinderen dat een vrouw krijgt daalde in deze periode. In 2010 kregen vrouwen gemiddeld nog 1,80 kinderen, in 2018 waren dat er 1,59. Dit is het laagste aantal sinds 1997. 

Economische ontwikkeling geen reden voor daling
De verklaring voor deze daling van de vruchtbaarheid werd in eerste instantie gezocht in economische ontwikkelingen. Tijdens en vlak na een economische recessie worden doorgaans minder kinderen geboren dan in tijden van hoogconjunctuur. In 2018 ging het echter in Nederland economisch gezien alweer een tijdje voor de wind. Het CBS wijst op twee andere ontwikkelingen die het lage kindertal mogelijk verklaren: het langer studeren van vrouwen en de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Later kinderen door langer studeren
Tussen 2010 en 2017 volgden meer vrouwen, met name twintigers, een hbo- of universitaire opleiding. Het is bekend dat vrouwen die studeren minder vaak kinderen krijgen dan vrouwen die werken. Zij hebben geen geld voor een kind. Veel vrouwen vinden het bovendien belangrijk dat zij een studie hebben afgerond voordat ze aan kinderen beginnen. 

Uitstel door financiële onzekerheid
Als andere mogelijke oorzaak voor de daling van het aantal kinderen is dat er steeds meer vrouwen zijn met een tijdelijk, flexibel contract. Vooral vrouwen onder de dertig hebben minder vaak een vast contract. Flexwerkers beginnen minder snel aan kinderen doordat zij meer onzekerheid ervaren over hun werk en inkomen in de toekomst. Overigens geldt dit alleen voor vrouwen tussen de 21 en 33 jaar. Volgens het CBS speelt dit niet bij vrouwen jonger dan 21 of ouder dan 33 jaar. 

Hoewel ook mannen langer studeren en vaker flexibele contracten hebben, is dit niet meegenomen in het onderzoek. Mogelijk heeft dit ook effect op het dalende aantal geboortes. 

 

 

actueel op babybladen.nl
 • 11-10-2020 - Win prijzen voor jou en/of je baby!

  Ieder kwartaal kun je via Babybladen.nl te gekke prijzen winnen. Zoals een commode, een autostoeltje of heel veel luiers. De prijswinnaars van de septembertrekking hebben inmiddels bericht ontvangen. De eerstvolgende trekking is op 23 december, dus meld je gauw aan!

  Lees verder ...
 • 14-9-2020 - Word jij eregast en jurylid bij Het béste speelgoed van Nederland?

  Wat wordt Het béste speelgoed van Nederland? Dat kun jij bepalen! Jij kunt namelijk jurylid en eregast worden bij de verkiezing op 16 oktober in attractiepark Slagharen. 

  Lees verder ...
 • 7-9-2020 - Jessica Mendels is onze nieuwe columniste!

  Tv-presentatrice Jessica Mendels is de nieuwe columniste van Baby’s eerste jaren! In onze najaarseditie lees je een uitgebreid interview met deze enthousiaste dame én je vindt er een gezond recept om gezellig samen met je kind te maken.

  Lees verder ...
 • 31-8-2020 - Vrouwen geven langer borstvoeding door corona

  Vrouwen geven langer borstvoeding tijdens de coronacrisis. Dat is een van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020 uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.210.11.249
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: