Bestellen

Work hard, play hard

Opgroeien is hard werken. Dat wordt beloond met oneindig veel speeltijd. Natuurlijk het liefst samen met jou. 

Marcha Verdurmen is opvoedkundige en weet alles over spelen. “Tot hun tweede jaar zijn kinderen erg met zichzelf bezig. Ze kunnen zich nog niet verplaatsen in anderen. Zíj staan centraal in de wereld. Ze spelen niet mét andere kinderen of met jou, maar náást de ander.” Vanaf twee jaar gaan kinderen langzaam beseffen dat ze niet alleen zijn. Ze leren te kijken naar anderen. Het samenspelen is volop in ontwikkeling. Vanaf vier jaar gaan ze pas echt samenspelen. Dat leren ze spelenderwijs in de praktijk. Tijdens een bezoekje aan een nichtje of buurkindje bijvoorbeeld. Marcha: “Tijdens het samenspelen imiteren kinderen elkaar. Daar leren ze van.” Het is ook goed als je kind af en toe alleen speelt. Wanneer je er continu naast zit, is het moeilijker om de eigen fantasie te gebruiken. 

Het is goed om je peuter te leren wat het effect is van handelingen op een speelkameraadje. Boos worden heeft geen zin, maar je kunt wel zeggen: “Kijk eens naar Robin, die is nu verdrietig omdat jij die auto hebt afgepakt.” Zo leert je kind de emoties van de ander (her)kennen.

Speelgoed stimuleert de ontwikkeling

Spelen is dus belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Door te spelen ontdekt het de wereld om zich heen. Speelgoed stimuleert het voorstellingsvermogen en de creativiteit. Het leert kinderen zich aan regels te houden en zichzelf te beheersen. Zo raakt je kind spelenderwijs bekend met de eisen die
de samenleving stelt. 

Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind

Spelenderwijs kan je kind zich afreageren en gebeurtenissen verwerken. Ook in deze drukke tijd is het goed om ruimte te maken om écht te spelen. Dus even geen tv of smartphone aan, maar ‘ouderwets’ speelgoed uit de kast halen en er samen met je kind voor gaan zitten. Heb je meteen ook de nodige quality time samen. 

actueel op babybladen.nl
 • 30-1-2023 - Bloedtest om postpartumdepressie op te sporen

  Jaarlijks hebben ongeveer 23.000 zwangere of net bevallen vrouwen last van een depressie.
  Dat is tien procent van alle vrouwen die in verwachting raken.

  Lees verder ...
 • 17-1-2023 - Ongeboren baby’s houden niet van boerenkool

  Een opmerkelijk onderzoek in Engeland. Men onderzocht er de gezichtsuitdrukkingen van ongeboren baby’s nadat hun moeder bepaalde voeding had gegeten. 

  Lees verder ...
 • 9-1-2023 - Emma en Noah de populairste kindernamen van 2022

  De Sociale Verzekeringsbank (SVB) presenteerde vorige week de populairste kindernamen van 2022. Noah is, net als in 2021, de populairste jongensnaam en werd het afgelopen jaar 871 keer gegeven. Bij de meisjes is Emma, vorig jaar nog op nummer 3, de populairste naam. 677 meisjes hebben deze naam gekregen. 

  Lees verder ...
 • 30-12-2022 - Amsterdammers moeten voor bevalling soms naar ander ziekenhuis dan gewenst

  Er worden dit jaar minder baby’s geboren dan in 2021. In december vorig jaar stond het aantal geboortes nog op 14.000, in april waren dit er nog iets meer dan 12.000.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.214.216.26
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: