Work hard, play hard
Opgroeien is hard werken. Dat wordt beloond met oneindig veel speeltijd. Natuurlijk het liefst samen met jou.
Marcha Verdurmen is opvoedkundige en weet alles over spelen. “Tot hun tweede jaar zijn kinderen erg met zichzelf bezig. Ze kunnen zich nog niet verplaatsen in anderen. Zíj staan centraal in de wereld. Ze spelen niet mét andere kinderen of met jou, maar náást de ander.” Vanaf twee jaar gaan kinderen langzaam beseffen dat ze niet alleen zijn. Ze leren te kijken naar anderen. Het samenspelen is volop in ontwikkeling. Vanaf vier jaar gaan ze pas echt samenspelen. Dat leren ze spelenderwijs in de praktijk. Tijdens een bezoekje aan een nichtje of buurkindje bijvoorbeeld. Marcha: “Tijdens het samenspelen imiteren kinderen elkaar. Daar leren ze van.” Het is ook goed als je kind af en toe alleen speelt. Wanneer je er continu naast zit, is het moeilijker om de eigen fantasie te gebruiken.
Het is goed om je peuter te leren wat het effect is van handelingen op een speelkameraadje. Boos worden heeft geen zin, maar je kunt wel zeggen: “Kijk eens naar Robin, die is nu verdrietig omdat jij die auto hebt afgepakt.” Zo leert je kind de emoties van de ander (her)kennen.
Speelgoed stimuleert de ontwikkeling
Spelen is dus belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Door te spelen ontdekt het de wereld om zich heen. Speelgoed stimuleert het voorstellingsvermogen en de creativiteit. Het leert kinderen zich aan regels te houden en zichzelf te beheersen. Zo raakt je kind spelenderwijs bekend met de eisen die
de samenleving stelt.
Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind
Spelenderwijs kan je kind zich afreageren en gebeurtenissen verwerken. Ook in deze drukke tijd is het goed om ruimte te maken om écht te spelen. Dus even geen tv of smartphone aan, maar ‘ouderwets’ speelgoed uit de kast halen en er samen met je kind voor gaan zitten. Heb je meteen ook de nodige quality time samen.