Bestellen

Work hard, play hard

Opgroeien is hard werken. Dat wordt beloond met oneindig veel speeltijd. Natuurlijk het liefst samen met jou. 

Marcha Verdurmen is opvoedkundige en weet alles over spelen. “Tot hun tweede jaar zijn kinderen erg met zichzelf bezig. Ze kunnen zich nog niet verplaatsen in anderen. Zíj staan centraal in de wereld. Ze spelen niet mét andere kinderen of met jou, maar náást de ander.” Vanaf twee jaar gaan kinderen langzaam beseffen dat ze niet alleen zijn. Ze leren te kijken naar anderen. Het samenspelen is volop in ontwikkeling. Vanaf vier jaar gaan ze pas echt samenspelen. Dat leren ze spelenderwijs in de praktijk. Tijdens een bezoekje aan een nichtje of buurkindje bijvoorbeeld. Marcha: “Tijdens het samenspelen imiteren kinderen elkaar. Daar leren ze van.” Het is ook goed als je kind af en toe alleen speelt. Wanneer je er continu naast zit, is het moeilijker om de eigen fantasie te gebruiken. 

Het is goed om je peuter te leren wat het effect is van handelingen op een speelkameraadje. Boos worden heeft geen zin, maar je kunt wel zeggen: “Kijk eens naar Robin, die is nu verdrietig omdat jij die auto hebt afgepakt.” Zo leert je kind de emoties van de ander (her)kennen.

Speelgoed stimuleert de ontwikkeling

Spelen is dus belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Door te spelen ontdekt het de wereld om zich heen. Speelgoed stimuleert het voorstellingsvermogen en de creativiteit. Het leert kinderen zich aan regels te houden en zichzelf te beheersen. Zo raakt je kind spelenderwijs bekend met de eisen die
de samenleving stelt. 

Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind

Spelenderwijs kan je kind zich afreageren en gebeurtenissen verwerken. Ook in deze drukke tijd is het goed om ruimte te maken om écht te spelen. Dus even geen tv of smartphone aan, maar ‘ouderwets’ speelgoed uit de kast halen en er samen met je kind voor gaan zitten. Heb je meteen ook de nodige quality time samen. 

actueel op babybladen.nl
 • 9-7-2024 - MediMama-app: check of jouw zelfzorgmiddel veilig is

  Gebruik jij zelfzorgmiddelen? Met de gratis MediMama-app check je nu snel of deze veilig zijn tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. In de app staan bijna 200 verschillende middelen, zoals paracetamol, maagzuurremmers of xylometazoline neusspray.

  Lees verder ...
 • 3-6-2024 - Angst, hoop en onvoorwaardelijke liefde in nieuw seizoen van EO-programma Handen aan de couveuse

  Piepjes, alarmbellen, verpleegkundigen, af en toe een babygeluidje en dan weer stilte. Kenmerken van de plek waar het leven veel te vroeg begint en soms ook veel te vroeg eindigt.

  Lees verder ...
 • 22-5-2024 - Coalitieakkoord: kinderopvang 'bijna' gratis en nieuw financieringsstelsel

  Vorige week zijn de PVV, VVD, NSC en BBB tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen gekomen. Dit zijn de gevolgen voor de kinderopvang.

  Lees verder ...
 • 29-4-2024 - KreaDoe 2024 een succes!

  Van vrijdag 19 april t/m zondag 21 april was het zover: het KreaDoe Lentefestival 2024. De KreaDoe bruist van de creativiteit en gezelligheid. Je kunt er shoppen, creatieve workshops volgen en je ontdekt de nieuwste trends in de wereld van creatieve lifestyle en hobby's. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.194.255
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: