Bestellen

Zonnesteek bij kinderen, waar moet je op letten?

Vakantie, heerlijk, dus daar genieten jullie met volle teugen van. Maar pas op: kinderen zijn kwetsbaar voor een zonnesteek. Zo herken, behandel en voorkom je een zonnesteek bij kinderen.















 

Na een lange winter ben je intens blij met de zon en tropische temperaturen. En dus zijn jullie niet uit de tuin of van het strand weg te slaan. Een zwembadje in de tuin, pootje baden bij een plas, een fietstochtje over de dijk, en uiteraard een ijsje toe. La vita e bella. Toch is het niet alleen zomerse zorgeloosheid wat de klok slaat. Een zonnesteek bij een van je kinderen kan voor aardig wat ellende zorgen.

Wat is een zonnesteek precies?
Om eerst maar even een misverstand uit de wereld te helpen: ook zonder veel zon kun je een zonnesteek oplopen. Warmte speelt namelijk ook een grote rol. Een zonnesteek is de verzamelnaam voor symptomen die ontstaan als je lichaam blootstaat aan te veel warmte en zonnestraling. Het menselijk lichaam, ook dat van je kinderen, heeft een constante lichaamstemperatuur van tussen de 36 en 37 graden. Krijg je het te warm, dan gaat je lichaam zweten om de hitte kwijt te raken. Maar als het lijf deze warmte niet meer kan afvoeren, dan stijgt je lichaamstemperatuur. Er kan dan een milde of ernstigere zonnesteek ontstaan. En vooral baby's en kinderen zijn extra gevoelig voor een zonnesteek.

Hoe herken je een zonnesteek bij kinderen?
Let op de volgende symptomen:

 • Verschijnselen van uitdroging: een droge mond, veel dorst
 • Een hoge lichaamstemperatuur (boven de 38 graden wordt al gesproken van een milde zonnesteek)
 • Rusteloosheid en prikkelbaarheid
 • Je kind klaagt over hoofdpijn
 • Sufheid of vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Spierpijn
 • Wazig zien

   

Hoe behandel je het?
First things first: het is zaak om de lichaamstemperatuur van je kind snel omlaag te krijgen. Ga naar een koele plek, liefst ergens binnen. Leg je kind in een donkere kamer met alleen het ondergoed aan. Je kunt z'n lijfje koelen met natte washandjes (gebruik lauw water). Probeer je kind te laten drinken, maar niet teveel ineens, dat kan tot braken leiden. Is de lichaamstemperatuur boven de 40 graden en verliest je kind soms het bewustzijn, bel dan onmiddellijk de huisarts of 112.

Hoe voorkom je het?
Een dooddoener van jewelste en hallo open deur, maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Ga dus niet met je kind naar buiten als de zon het felst schijnt (tussen 11.00 uur en 16.00 uur). Natuurlijk is dit niet altijd te voorkomen. Gaan jullie toch de hort op, zorg dan voor genoeg bescherming: zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minstens 30), een petje met nekbescherming, een UV-shirtje, voldoende water, en zoek de schaduw voldoende op.

 

 

Bron: KekMama

actueel op babybladen.nl
 • 11-10-2020 - Win prijzen voor jou en/of je baby!

  Ieder kwartaal kun je via Babybladen.nl te gekke prijzen winnen. Zoals een commode, een autostoeltje of heel veel luiers. De prijswinnaars van de septembertrekking hebben inmiddels bericht ontvangen. De eerstvolgende trekking is op 23 december, dus meld je gauw aan!

  Lees verder ...
 • 14-9-2020 - Word jij eregast en jurylid bij Het béste speelgoed van Nederland?

  Wat wordt Het béste speelgoed van Nederland? Dat kun jij bepalen! Jij kunt namelijk jurylid en eregast worden bij de verkiezing op 16 oktober in attractiepark Slagharen. 

  Lees verder ...
 • 7-9-2020 - Jessica Mendels is onze nieuwe columniste!

  Tv-presentatrice Jessica Mendels is de nieuwe columniste van Baby’s eerste jaren! In onze najaarseditie lees je een uitgebreid interview met deze enthousiaste dame én je vindt er een gezond recept om gezellig samen met je kind te maken.

  Lees verder ...
 • 31-8-2020 - Vrouwen geven langer borstvoeding door corona

  Vrouwen geven langer borstvoeding tijdens de coronacrisis. Dat is een van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020 uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.210.11.249
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: