Bestellen

Voetbal

Je zal maar profvoetbalster zijn en zwanger raken. Dan heb je een probleem, want zwangerschapsregelingen voor voetballende vrouwen zijn niet altijd even goed. Wereldvoetbalbond FIFA wil daarin verandering brengen. De bond wil maatregelen invoeren om speelsters tijdens en na hun zwangerschap beter te beschermen.

Niet elke voetbalclub of voetbalbond gaat namelijk goed om met vrouwen die profvoetbal spelen en een kind verwachten, zo lijkt het. Verschillende media schrijven dat speelsters bijvoorbeeld hun contract verliezen doordat ze zwanger zijn. Of ze stellen het krijgen van een kind uit omdat ze bang zijn dat het effect heeft op hun topsport arrière, iets waar overigens ook andere atleten last van hebben.  

Cao voor zwangere speelsters
Oud-international Daphne Koster vertelt op NRC.nl over de tijd dat zij bij Oranje speelde en zwanger raakte. Dat was in 2014. Volgens de oud-voetbalster verloor ze door haar zwangerschap haar topsportstatus bij het Nederlands damesvoetbalteam. Bij haar club Ajax werd Koster wel doorbetaald. Ze kreeg een aangepast sportprogramma en goede medische begeleiding. Bovendien werd ze niet onder druk gezet om na de bevalling snel terug te keren. De speelster is nu manager vrouwenvoetbal bij Ajax. Ze maakte zich hard voor een cao waarin onder meer de rechten rond zwangerschap zijn vastgelegd. 

Wereldvoetbalbond FIFA volgt nu het voorbeeld van Ajax. De bond wil dat voetbalsters die in verwachting raken bij hun club minimaal veertien weken met verlof moeten kunnen, waarvan acht na de geboorte. In deze periode moeten zij minstens twee derde van hun salaris ontvangen. Clubs die zwangere speelsters ontslaan kunnen in financieel en sportief opzicht sancties verwachten. De FIFA wil ook in de reglementen opnemen dat speelsters na hun bevalling adequate medische en fysieke hulp krijgen om bij hun club op niveau terug te keren.

 

actueel op babybladen.nl
 • 23-11-2021 - Coronababyboom in Nederland

  Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er een ware coronababyboom in Nederland is. Niet alleen is het aantal eerstgeborenen groter dan vorig jaar. Ook werden meer tweede en derde kinderen geboren.

  Lees verder ...
 • 4-11-2021 - Gevaar deltavariant tijdens zwangerschap

  Ongevaccineerde vrouwen die zwanger zijn lopen meer risico op ernstige symptomen vanwege de gevaarlijke deltavariant. Ze zijn kwetsbaarder door een ander werkend afweersyteem. Een groot deel van die groep wordt zelfs opgenomen in het ziekenhuis.

  Lees verder ...
 • 12-10-2021 - Fun in de herfst: de 10 leukste activiteiten met je kinderen om te doen

  De zomer hebben we al een tijdje achter ons gelaten en de herfst is op volle toeren. Een mooi moment om heerlijk in je eigen herfstbubbel te kruipen. Wij hebben voor jouw gezinsbubbel 10 superleuke herfstactiviteiten op een rij gezet.

  Lees verder ...
 • 29-9-2021 - Paracetamol tijdens zwangerschap

  Nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen tijdens de zwangerschap terughoudend moeten zijn met het gebruik van paracetamol. Het gebruik van dit medicijn kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het kan de lichamelijke en neurologische ontwikkeling van het kind verstoren.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.158.251.104
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: