Bestellen

Voetbal

Je zal maar profvoetbalster zijn en zwanger raken. Dan heb je een probleem, want zwangerschapsregelingen voor voetballende vrouwen zijn niet altijd even goed. Wereldvoetbalbond FIFA wil daarin verandering brengen. De bond wil maatregelen invoeren om speelsters tijdens en na hun zwangerschap beter te beschermen.

Niet elke voetbalclub of voetbalbond gaat namelijk goed om met vrouwen die profvoetbal spelen en een kind verwachten, zo lijkt het. Verschillende media schrijven dat speelsters bijvoorbeeld hun contract verliezen doordat ze zwanger zijn. Of ze stellen het krijgen van een kind uit omdat ze bang zijn dat het effect heeft op hun topsport arrière, iets waar overigens ook andere atleten last van hebben.  

Cao voor zwangere speelsters
Oud-international Daphne Koster vertelt op NRC.nl over de tijd dat zij bij Oranje speelde en zwanger raakte. Dat was in 2014. Volgens de oud-voetbalster verloor ze door haar zwangerschap haar topsportstatus bij het Nederlands damesvoetbalteam. Bij haar club Ajax werd Koster wel doorbetaald. Ze kreeg een aangepast sportprogramma en goede medische begeleiding. Bovendien werd ze niet onder druk gezet om na de bevalling snel terug te keren. De speelster is nu manager vrouwenvoetbal bij Ajax. Ze maakte zich hard voor een cao waarin onder meer de rechten rond zwangerschap zijn vastgelegd. 

Wereldvoetbalbond FIFA volgt nu het voorbeeld van Ajax. De bond wil dat voetbalsters die in verwachting raken bij hun club minimaal veertien weken met verlof moeten kunnen, waarvan acht na de geboorte. In deze periode moeten zij minstens twee derde van hun salaris ontvangen. Clubs die zwangere speelsters ontslaan kunnen in financieel en sportief opzicht sancties verwachten. De FIFA wil ook in de reglementen opnemen dat speelsters na hun bevalling adequate medische en fysieke hulp krijgen om bij hun club op niveau terug te keren.

 

actueel op babybladen.nl
 • 11-1-2021 - Winactie prijzenpakket t.w.v. 2950 EURO

  Ieder kwartaal kun je via Babybladen.nl te gekke prijzen winnen. Zoals een autostoeltje, een commode of gratis luiers. De prijswinnaars van de decembertrekking hebben inmiddels bericht ontvangen. De eerstvolgende trekking is op 27 maart 2021, dus meld je gauw aan!

  Lees verder ...
 • 5-1-2021 - Meer kinderen voor noodopvang

  Afgelopen maandag zijn de scholen weer begonnen. Net als in maart volgen de leerlingen de lessen thuis. Er wordt ten opzichte van de eerste lockdown veel meer gebruik gemaakt van de noodopvang. Voor veel scholen is dit een grote uitdaging nu er zowel online als fysiek lesgegeven moet worden.

  Lees verder ...
 • 4-1-2021 - Een gezond en liefdevol 2021

  De eerste maandag van januari. We zijn weer volop aan het werk zo na de feestdagen. Waar normaal de kindjes naar school of de opvang gaan, wordt onze werkdag of vrije dag gevuld met onderwijstaken. Het is niet makkelijk allemaal en voor de meesten is het weer flink inkomen.

  Lees verder ...
 • 9-12-2020 - Pfizer-vaccin niet bij zwangerschap en borstvoeding

  Zwangere vrouwen wordt aangeraden twee maanden te wachten met het Pfizer-vaccin tegen corona. Uit de bijsluiter valt op te maken dat er maar weinig ernstige bijwerkingen te verwachten zijn, maar sommige groepen moeten wel oppassen, zoals vrouwen die in verwachting zijn.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.227.247.17
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: