Bestellen

Vergroten van de kans op een zwangerschap

Vrij met plezier

Als je zwanger wilt raken, vrij dan met je partner, zo vaak als je wilt. En vooral in jouw vruchtbare periode. Maar het moet wel leuk blijven. Wanneer het zwanger raken een obsessie wordt, kan jij of jullie beiden in de stress raken, wat zeker jouw cyclus in de war kan sturen, het is dus belangrijk dat je genoeg ontspanning hebt in deze periode.

2. Verander je levensstijl

Zorg voor gezonde voeding en goede conditie van je lichaam. Dit geldt zowel voor de vrouw als de man. Risicovolgedrag moet je zien te voorkomen, zoals roken, drinken en het gebruik van drugs en er meerdere seksuele partners op na houden. Dit laatste vergroot de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen.

3. Gewicht

Let op je gewicht! Overgewicht zorgt dat je minder snel zwanger raakt en ook als je te weinig weegt, kunnen er vruchtbaarheidsproblemen ontstaan.

4. Op ≠ op

Het is een fabeltje dat zaadcellen op zouden raken. Meer vrijen vergroot niet de kans op zwangerschap. Het duurt gemiddeld 48 uur voordat de zaadvoorraad bij de man weer op peil is. Zaad 'opsparen' heeft ook geen zin. Ongebruikt zaad van de man wordt door het lichaam afgebroken.

5. Nagenieten

Als je na het vrijen even op je rug blijft liggen met opgetrokken knieën, kan het zaad eenvoudiger de weg naar een eitje vinden. Ga in ieder geval niet direct na het vrijen onder de douche of in bad. Water en/of zeep kunnen in je vagina de werking van de zaadjes verstoren en verkleint de kans op bevruchting.

6. Oplopende temperaturen

Een heet bad of naar de sauna laat de temperatuur in de zaadbal te snel stijgen wat slecht is voor de zaadontwikkeling. De man kan dus aan de zwangerschap bijdragen door 'zijn hoofd' even koel te houden.

7. Kleding maakt de man

Zorg dat je als man niet te strak zittend ondergoed draagt. Dat kan de kwaliteit van het zaad negatief beïnvloeden.

8. Het juiste moment

Volg het 'meest-vruchtbare-periode-ABC'. 

a) De agendamethode: geef de lengte van je menstruatiecyclus weer in een agenda. Doe dit een paar maanden, omdat de cyclus per maand kan verschillen. Bij een zeer regelmatige cyclus ovuleer je tussen de 12 en 16 dagen voor het begin van je volgende menstruatie. De dag van de ovulatie en de dag daarvoor ben je het meest vruchtbaar.

b) Ovulatietest: deze kun je kopen bij een apotheek of drogist. Een aantal dagen voor de ovulatie of eisprong neemt de hoeveelheid van het luteïniserend hormoon (LH) in de urine van de vrouw toe. LH is het geslachtshormoon dat bij de vrouw de ei-rijping en de eisprong (ovulatie) stimuleert. Met een teststaafje kun je de hoeveelheid LH in je urine meten. De kans om zwanger te worden is het grootst in de dagen dat het LH op z'n hoogst is (een piek bereikt).

c) Door het meten van je lichaamstemperatuur: rond je eisprong stijgt je lichaamstemperatuur. Twee tot drie dagen voordat je temperatuur stijgt ben je het meest vruchtbaar.

9. Extra informatie
Heb je een kinderwens, dan kun je ook informatie inwinnen over het zwanger worden bij een verloskundige. Er worden bij veel verloskundigen preconceptiespreekuren georganiseerd. Vraag het een sna.
Er zijn ook websites waar je een kijkje kunt nemen: strakszwangerworden.nl en Zwangerwijzer.nl Op de laatste site staan testen waarmee je kunt zien of er risico’s zijn voor de zwangerschap en de baby. Twijfel je, raadpleeg dan altijd een arts.

actueel op babybladen.nl
 • 9-7-2024 - MediMama-app: check of jouw zelfzorgmiddel veilig is

  Gebruik jij zelfzorgmiddelen? Met de gratis MediMama-app check je nu snel of deze veilig zijn tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. In de app staan bijna 200 verschillende middelen, zoals paracetamol, maagzuurremmers of xylometazoline neusspray.

  Lees verder ...
 • 3-6-2024 - Angst, hoop en onvoorwaardelijke liefde in nieuw seizoen van EO-programma Handen aan de couveuse

  Piepjes, alarmbellen, verpleegkundigen, af en toe een babygeluidje en dan weer stilte. Kenmerken van de plek waar het leven veel te vroeg begint en soms ook veel te vroeg eindigt.

  Lees verder ...
 • 22-5-2024 - Coalitieakkoord: kinderopvang 'bijna' gratis en nieuw financieringsstelsel

  Vorige week zijn de PVV, VVD, NSC en BBB tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen gekomen. Dit zijn de gevolgen voor de kinderopvang.

  Lees verder ...
 • 29-4-2024 - KreaDoe 2024 een succes!

  Van vrijdag 19 april t/m zondag 21 april was het zover: het KreaDoe Lentefestival 2024. De KreaDoe bruist van de creativiteit en gezelligheid. Je kunt er shoppen, creatieve workshops volgen en je ontdekt de nieuwste trends in de wereld van creatieve lifestyle en hobby's. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.194.255
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: