Bestellen

De wereld vanuit je buik

De eerste tijd in je buik
Wanneer je baby in jouw buik zit, groeit hij niet alleen lichamelijk. Vooral in de eerste periode is je baby bezig met de lichamelijke ontwikkeling. In de laatste periode van de zwangerschap worden ook de baby's hersenen actief.
Zijn reactie - op de aanraking van je buik - wordt gestuurd door zijn hersenen. Hij ervaart zelfs of jij in een lichte, warme of koude omgeving verblijft. Hij gedraagt zich in de baarmoeder dus al aardig als 'een mens' met menselijk gedrag als ademen, slapen en wakker zijn. 

Zien, voelen en horen
In de zestiende week neemt het gezichtsvermogen van je kindje toe. Nog wel beperkt en langzaam, maar hij wordt geleidelijk gevoelig voor licht. Enkele basisreflexen en gezichtsuitdrukkingen ontwikkelt hij daarna, in de vierde maand. Je baby kan voelen na zes maanden. Hij is dan even gevoelig voor aanraking als een pasgeborene.
Je baby kan in de baarmoeder al horen. Vanaf de vierentwintigste week hoort hij onafgebroken - en luistert naar de geluiden in jouw lichaam; het geborrel van je darmen, stromend bloed in je bloedvaten en het kloppen van jouw hart. 

De moeder-kindband
De stemming van je baby is in sterke mate afhankelijk van hoe jij je voelt. Bij emoties verandert de melodie van je stem en het ritme van je hart. Ze verraden of je blij bent, schrikt of treurig bent. Je baby leest de emoties ook af uit je ademhaling. Je kunt rustig ademhalen, gehaast, zuchtend of met lange pauzes. Het zijn allemaal signalen, waar hij weer op zijn manier op reageert. De eerste band tussen moeder en kind. 

Wir-war van herinneringen
Aan het begin van het leven overheersen gevoelens die een baby heeft opgedaan tijdens de zwangerschap. Naarmate je ouder wordt nemen die gevoelens af. Er is ontdekt dat het hormoon oxytocine verantwoordelijk is voor het 'uitwissen' van die herinneringen. In tijden van grote spanning of gevaar, komen die herinneringen weer tevoorschijn, maar vaak weet je niet meer waar die bepaalde reactie door komt.
Ook al hoort, proeft en voelt je baby al veel in de buik en kan hij zich dingen 'herinneren', hij doet dat wel heel anders dan wij dat nu doen. Dat komt doordat zijn hersenen nog niet precies zo werken als de onze. Zijn zintuiglijke ervaringen lopen door elkaar. Alle prikkels die hij via zijn zintuigen binnen krijgt ervaart hij als één geheel.

Ruiken en proeven
Als je baby geboren is herkent hij jou door jouw gevoelens voor hem en aan je geur. De baby ontdekt de geur van zijn moeder al in de baarmoeder. Na de geboorte worden alle baby's ook aangetrokken door de geur van borsten. Zij hebben ook een sterke voorkeur voor de geur van hun eigen moeder. 

actueel op babybladen.nl
 • 25-7-2022 - Verplichte bedenktermijn bij abortus vervalt

  Per 1 januari 2023 zal de verplichte minimale bedenktermijn voor de afbreking van zwangerschappen vervallen. De ministerraad heeft ingestemd met de bekrachtiging van het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamer, hiermee wordt de Wet afbreking zwangerschappen gewijzigd.

  Lees verder ...
 • 21-7-2022 - Nieuwe winactie

  De prijswinnaars van de afgelopen trekking hebben inmiddels bericht van ons ontvangen. Zat je er niet tussen? Niet getreurd, want we hebben weer een nieuwe trekking!

  Lees verder ...
 • 3-7-2022 - Veel zwangere vrouwen werken te hard

  Uit een onderzoek van de afdeling Verloskunde in Amsterdam UMC blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen werkt in onveilige omstandigheden. Dit kan nadelig zijn voor de vrouw en de baby.

  Lees verder ...
 • 26-6-2022 - Dood babymeisje blijkt geen ongeluk te zijn

  Op woensdag 22 juni is er een babymeisje bewusteloos gevonden in een crèche in de Franse stad Lyon. Het 11 maanden oude meisje had een giftig product binnengekregen en moest meteen naar het ziekenhuis. Daar bleek het dat reanimatie geen optie meer was en overleed het meisje niet veel later.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.200.30.73
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: